Yaşlandığınızda ''keşke yapsaydım'' demeyin!

Yaşlandığınızda ''keşke yapsaydım'' demeyin!

Yaşlandığınızda yapmadığınız için pişman olacağınız çok şey olacak... İşte keşke dememek için yapmanız gerekenler...

İşte yaşlandığınızda yapmadığınız için pişman olacağınız 30 şey:

1- Şansınız varken seyahat etmemek: Yaşadığınız ve imkânınız olduğu sürece, seyahat edin. Emin olun ki yaşlandığınızda çok daha zor olacak.

2- Başka bir dil öğrenmemek: Yeni bir dil öğrenmemenin hiçbir bahanesi yok ve bunun için hiçbir zaman yaşlı olmayacaksınız. Okul hayatınız boyunca aldığınız dil derslerinden hiçbir şey hatırlamadığınızı fark ettiğinizde, kendinizi tekmelemek isteyeceksiniz.

3- Kötü ilişkilere evet demek: Kaçımızın başına geldi bu? Kötü bir ilişkiden çıkıp daha hızlı harekete geçmiş olmayı dilemeyen yoktur aramızda.

4- Yeterince güneş kremi kullanmamak: Kendinizi koruduğunuz sürece, kırışıklıklardan, lekelerden ve cilt kanserinden kaçınabilirsiniz. Yaşlanmayı geciktirici en iyi uygulama, kış mevsiminde dahi güneş kremi kullanmaktır.

5- Favori müzisyenlerinizi görme şansını kaçırmak: Bir dahaki konsere giderim. Hayır; müzisyenlerin, sanatçıların sizi es geçmelerine izin vermeyin. Görmek istediklerinizi gidin, görün.

6- Bir şeyler yapmaktan korkmak: Geçmişi düşündüğünüzde şu şekilde düşüneceksiniz: “Neyden korkuyordum ki?”

7- Fiziksel sağlığı öncelik haline getirmemek: Birçoğumuz, fiziğimizin dorukta olduğu yılları kanepe üzerinde geçiriyoruz. 40, 50, 60lı yaşlara geldiğinizde, kaçırdığınız şeylerin hayalini kuracaksınız.

8- Cinsiyet rollerine göre tanımlanmayı kabul etmek: “Bizim zamanımızda öyleydi.” Yaşlı bir insanın ağzından bu cümleyi duymak, berbattır.

9- Kötü bir işten çıkmamak: İçinde bulunduğunuz durumu düzeltmek için bir plan yapmazsanız, bir gün uyanıp 40 yılınızın bir cehennemde geçtiğini fark edebilirsiniz.

10- Okulda daha çok çalışmamak: Konu, yalnızca notlarınızın hayatınızı belirlemesi değil. Nihayetinde tüm günü öğrenerek geçirmenin ne kadar harika olduğunu fark edeceksiniz.

11- Ne kadar güzel olduğunuzu fark etmemek: Birçoğumuz gençliğimizi görünüşümüz yüzünden mutsuz olarak geçirdik; ancak gerçek şu ki en güzel olduğumuz zamanlar, o zamanlardı.

12- “Seni seviyorum” demeye korkmak: Birine onu sevdiğimizi söylediğimizde ne kaybederiz? Yaşlandığınızda aldığınız karşılığı değil, yalnızca hislerinizi dile getirmiş olmayı umursayacaksınız.

13- Ebeveynlerinizin tavsiyelerini dinlememek: Gençken duymak istemiyor olabilirsiniz; ancak sinir bozucu gerçek şu ki ebeveynlerinizin hayat hakkında söyledikleri, genelde doğru oluyor.

14- Gençliğinizi bencil olarak geçirmek: Emin olun ki bundan utanç duyacaksınız.

15- Başkalarının düşüncelerine fazla umursamak: Başka insanların düşüncelerinden korktuğunuz için hayatınızı neden sınırlandırasınız? 20 yıl sonra, umurunuzda bile olmayacak.

16- Başkalarının hayallerini, kendinizinkinden öncelikli görmek: Kendinizi asla unutmayın. Başka insanları desteklemek güzel bir şey; ancak bu, gölgeden asla çıkamayacağınız anlamına geliyorsa, hayır.

17- Yola devam etmede yeterince hızlı olmamak: Yaşlı insanlar, geçmişlerine bakarak kendilerini yerden kaldırmak için harcadıkları boş zamanların pişmanlığını yaşarlar.

18- Kin tutmak – özellikle de sevdiklerinize karşı: Öfkeyi tekrar ve tekrar yaşamanın ne anlamı var ki?

19- Kendinizi savunmamak: Yaşlı insanlar, kimsenin savunmasına ihtiyaç duymazlar. Siz de öyle yapmalısınız.

20- Yeterince gönüllü aktiviteye katılmamak: Dünyayı daha iyi bir yer yapmak adına çaba göstermemiş olmak, hayatının sonuna yaklaşan bir kişi için büyük üzüntü kaynağıdır.

21- Dişlerinizi ihmal etmek: Daha ne söylenebilir ki? Fırçalayın. Diş ipi kullanın. Düzenli kontrollere gidin. Takma dişlerle kıyaslandığında, bunlar çok basit şeyler.

22- Büyükanne-babanıza soru sorma fırsatını kaçırmak: Onları hala görüyorsanız eğer, şükran duyun. Nereden geldiğiniz konusunda merak ettiğiniz her şeyi öğrenebileceğiniz kişiler onlar; sorduğunuz sürece tabi.

23- Çok fazla çalışmak: Hiç kimse ölüm döşeğinde geçmişi düşünüp keşke ofiste daha fazla vakit geçirseydim demez; ailelerine, arkadaşlarına ve hobilerine daha fazla vakit ayırmış olmayı diler.

24- En az bir harika yemeği pişirmeyi öğrenmemek: Yemeği çıkardığınızda hayattan geri ne kalır ki? Ağız sulandıran bir yemeği pişirmeyi bilmek, tüm o akşam yemeklerini ve kutlamaları çok daha özel yapacak.

25- Anın tadını çıkarmak için yeterince durmamak: Mesela durun ve bolca fotoğraf çekin. Anın tadını çıkarın, şükran duyun. Gençler çok hızlı yaşıyor; ama her şeyi almak için biraz durmak, iyi bir şey.

26- Başladığınız şeyi bitirmemek: “Hemşire olma hayallerim vardı. Derslere de yazıldım; ama sonra…” İşte başladığınız işi bitirmemek bu.

27- En az bir parti numarasında ustalaşmamak: Hayatınız boyunca yüzlerce, belki de binlerce partiye katılacaksınız. Hepsinin neşe kaynağı olmak, iyi olmaz mıydı?

28- Kültürel beklentilerle tanımlanmayı kabul etmek: İnsanların size “Böyle davranmamalıyız.” demelerine izin vermeyin. Kültürel beklentilerle tanımlanmaya karşı çıkın.

29- Arkadaşlıkların doğal akışlarını sürdürmelerini reddetmek: İnsanlar ayrı düşebilirler. İşerin değiştiğini kabullenmektense eskiyi bırakmamakta ısrarcı olmak, daimi bir gerginliğin ve üzüntünün kaynağı olabilir.

30- Oyun oynamamak: Çocuklarınızla yeterince oyun oynamamak.

HT Hayat