Sola dönüş yasakları trafiği rahatlattı

Sola dönüş yasakları trafiği rahatlattı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından merkezde uygulanan sola dönüş yasakları trafiği büyük ölçüde rahatlattı.

15 Mayıs 2016 tarihinden itibaren 25 Aralık ve Değirmiçem kavşaklarında tramvay istikametinde seyreden sürücüler için uygulanmaya başlayan sola dönüş yasakları ile birlikte bu kavşaklardaki faz sayısı 4 fazdan 3 faza düşürüldü. Söz konusu kavşaklarda araçların bekleme sürelerinde ciddi kazanımlar gözlemlendi.

Uygulama öncesinde, kavşağı kullanan tüm araçlar arasında dönüş yasağı getirilenlerin oranı ise %10 olarak ölçülmüştür. Sola dönüş yapamayan sürücülerin kavşağı geçtikten sonra yönlendirmeleri takip ederek gitmek istedikleri yöne gidebilecekleri düzenlemeler yapılmıştır.

Sola dönüş yapamayan araçlar için (%10) seyahat mesafesi artmasına karşın dur-kalk süreleri, bekleme süreleri ve toplam seyahat sürelerinin azalmasıyla yakıt tüketimi de azaldı. Yasaktan etkilenmeyen sürücüler (%90) için ise zaman kazanımı daha fazla oldu.

25 Aralık kavşağında akşam zirve uygulama öncesinde saatte 82 sn/araç olan gecikme süresi 31sn olmuştur. 25 Aralık kavşağında %63 iyileştirme sağlanmıştır. Uygulama sonrası sürücülerin bu kavşağı kullanma talebinin yükselmesiyle kavşak hacmi %38 artmıştır.

ARAÇLARIN IŞIKLARDA BEKLEME SÜRESİ AZALDI

Değirmiçem kavşağında akşam zirve uygulama öncesinde saatte 92 sn/araç olan gecikme süresi 24sn olmuştur. Değirmiçem kavşağında %74 iyileştirme sağlanmıştır. Uygulama sonrası sürücülerin bu kavşağı kullanma talebinin yükselmesiyle kavşak hacmi %14 artmıştır.

31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren Eski Otogar (Grand) kavşağında sürücüler için uygulanmaya başlayan sola dönüş yasakları ile birlikte bu kavşakda faz sayısı 4 fazdan 3 faza düşürülmüştür ve bu kavşakta araçların bekleme sürelerinde ciddi kazanımlar olmuştur.

Uygulama öncesinde, kavşağı kullanan tüm araçlar arasında dönüş yasağı getirilenlerin oranı ise %9 olarak ölçülmüştür. Sola dönüş yapamayan sürücülerin kavşağı geçtikten sonra yönlendirmeleri takip ederek gitmek istedikleri yöne gidebilecekleri düzenlemeler de yapılmıştır.

Eski Otogar kavşağında akşam zirve uygulama öncesinde saatte 72 sn/araç olan gecikme süresi 24sn olmuştur. Eski Otogar kavşağında %66 iyileştirme sağlanmıştır. Uygulama sonrası sürücülerin bu kavşağı kullanma talebinin yükselmesiyle kavşak hacmi %7 artmıştır.

Böylelikle kent merkezinde daha akıcı bir trafik olacak, araçlar gitmek istedikleri noktalara daha kısa sürede ulaşacaktır.