Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma yasağı olacak mı?

Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma yasağı olacak mı?
Güncelleme:

Sağlık Bakanı Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada yılbaşında koronavirüs tedbirleri kapsamında ek kısıtlama olup olmayacağı konusuna açıklık getirdi.

Bakan Koca, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'ndeki Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu, soruları yanıtladı.

Koca, yılbaşında kısıtlama olup olmayacağı yönündeki soruya şöyle cevap verdi:

"Kısıtlamaların yer yer sonuç verdiğini görüyoruz. Tam değerlendirmeyi gelecek hafta söylemek mümkün. Seyrine göre yeni öneriler olabilir. Yılbaşı gecesi de kısıtlamaya tabi ama gün sayısının artıp artmama durumunu gelecek haftanın sonuçları ve salgının seyri belirleyecektir."

Koca, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son birkaç ayda hızlı bir artışla yüz yüze geldik. Test kapasitemizi artırdık. Bugün itibariyle toplam yapılan test sayısı 20 milyonu buldu. Pozitif vaka sayımız 1,5 milyonu aştı” dedi.

“YILBAŞI GECESİ DE KISITLAMAYA TABİ”

Yılbaşına yönelik tedbirlere de değinen Koca, ”Yılbaşı gecesi dahil olmak üzere yılbaşı gecesi de kısıtlamaya tabi. Ama gün sayısının artıp artmama durumu gelecek hafta sonuçları ve salgının seyri yeni bir tedbir kısıtlamayı daha fazla genişletebilir miyiz, gün sayısını 4 güne çıkarabilir miyiz bunu gelecek haftaki sonuçlar belirleyecektir.” dedi.

Koca’nın açıklamasından satır başları şöyle:

Ülkemizde sınırlarımızı kapatma dahi aldığımız önlemlerle ülkemize girişi geciktirmiş olsak da, bu seyirden kurtulabilmiş değiliz.

“Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son birkaç ayda hızlı bir artışla yüz yüze geldik. Test kapasitemizi artırdık. Bugün itibariyle toplam yapılan test sayısı 20 milyonu buldu. Pozitif vaka sayımız 1,5 milyonu aştı.
“Ülkemizde şu anda bundan önceki zirve olan nisan ayına göre günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefatlarda yüzde 55 artış bulunmaktadır. Durumu kritik olan illerden başlayarak yetkililerle her gün online görüşüyor ve durumu yakından takip ediyoruz. Bu illerin kurulları vasıtasıyla gerekli ek tedbirlerin alınmasını sağlıyoruz.

“Soğuk iklim şartlarının hakim olduğu bu dönemde kapalı ortamda bulunmanın zorunluluğu artıyor. Kapalı alanlar bulaşması kaçınılmaz kılmaktadır. Etkili korumanın sadece kendimize karşı değil, içinde bulunduğumuz topluma ve özellikle hayatalarını ortaya koyan sağlık çalışanlarımıza karşı sorumluluğumuz olduğunu ifade etmek isterim.

Hatay, Adana, Sivas, Samsun Antalya, Mersin ve Ordu da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor.
Yoğun bakımlarımız ciddi yük altında.

Ülkemizde bundan önceki zirve olan nisan ayına göre günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefatlarda yüzde 55 artış bulunmaktadır

Vatandaşlarımızın sokağa çıkma kısıtlamalarına büyük destek verdiğini gördük. Buna destek olan kolluk kuvvetlerine teşekkür ederim.

Kısıtlamalara devam edeceğiz çünkü bundan daha güçlü bir silahımız yok. Yakında buna aşıyı da ekleyeceğiz.

Önümüzdeki birkaç gün içinde teslimatının yapılması planlandı. Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecektir. MRNA aşısı için de görüşmelerimiz devam ediyor. Yeni bir teknoloji olmakla birlikte kısa dönem sonuçları etkili ve güvenli olarak bildirilmiştir. Bu konudaki görüşmelerimiz ve ısrarımız devam etmektedir.
Aşıyı teslim aldığımızda öncelikle uluslararası akreditasyonu olan halk sağlığı ile tıbbi cihaz kurumları tarafından, ülkemize ithal edilen diğer tüm aşılarda uygulanan testler yapılacaktır. Ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecektir. Aşıların uygulanmasına bu aşamadan sonra izin verilecektir.

İncelemelerde aşının güvenilirlik testlerinin olumlu çıkması sonucunda veriler değerlendirilecek ve onay verilecektir. Aşılama bu aşamadan sonra gerçekleşecektir. Bu aşamaların hızlı bir şekilde geçilebilmesi için elimizdeki bütün imkanları değerlendirmeye çalışacağız. Aşı 14-21 gün arayla 2 doz olarak uygulanacaktır.

Aşı kampanyası kapsamında vatandaşlarımıza bedelsiz olarak verilecek ve başta Aile Sağlığı Merkezleri olmak üzere sağlık kuruluşlarımızda yapılacaktır. Aşı yapılan vatandaşlarımız sisteme kaydedilecektir.
Bu ay başı itibarıyla başlayan kısıtlayıcı tedbirlerin etkisi yakından takip edilmektedir. Henüz daha başlangıcındayız. Daha önceleri ortalama 10 yıl gibi bir sürede gerçekleşen aşı geliştirme çabaları 1 yıl gibi kısa bir süreye sığdırılmıştır. Gelişmeler umutlarımızı erkene çekiyor. Umutlarımızın hayata geçmesi hep birlikte hareket etmemizle mümkün olacaktır.

Hatay, Mersin, Adana, Antalya, Samsun, Ordu, İzmir. Ankara, İstanbul ve Uşak birçok ilin vaka bazlı aşağı düşmeye başladığını görüyoruz.

İstanbul’da vaka sayısının azaldığını ama hastane yükünün arttığını, artış hızının düştüğünü söyleyebilirim.
Ankara’da vaka sayısı düşmeye başladı ama hastane yükü devam ediyor. İzmir’de artış hızı devam ediyordu, son 2 günden bu yana artış hızının düştüğünü ama hastanelerimizdeki yükünün önemli oranda artış içinde olduğunu söylemek istiyorum.

Hatay hasta sayısının vaka sayısının ve hastane yükünün arttığı önemli illerimizden birisi. Adana yine vakanın son 2 haftadan bu yana önemli oranda arttığı, artış hızının düşmeye başladığı ama sağlık kuruluşlarımızdaki yükünün önemli oranda devam ettiği bir ilimiz.

“Yarından itibaren tabloda bugüne kadar olan vaka sayılarının toplu bir şekilde vermiş olacağız.

SORU – CEVAP

(Sinovac aşısının tercih edilmesi) Kitlesel bağışıklamada erken dönemde yoğun aşı yapabilirliğimizin önemli olduğunu düşünüyoruz. Ne kadar erken dönemde yoğun bir aşılama yapılabilirse başarıya daha kolay ulaşabileceğimize inanıyoruz. Erken 2-3 aylık zaman diliminde yoğun aşıya erişimin daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Birçok aşıyı geliştiren ülke ve firmalarla irtibatta olmaya devam ettik ama erken dönemde aşının teslim edilebilirliği konusunda çok rahat olmadığını gördük. Birçok ülkenin sipariş ettiğini söyledikleri aşıların teslim sürelerine bakmak lazım. Erken dönemde bu teslimatların yüksek olmadığını görürsünüz. Bize nisan ayından sonra teslim edilecek aşıya bizim ihtiyacımız yok. O nedenle biz aşıya erken ulaşmayı istedik. Bir de aşıyı güvenilir ve etkin olmasını hedefliyoruz.
(Aşı zorunlu olacak mı?) Bilim Kurulu’nda tartışıldı, şu anlık zorunlu olmasını düşünmüyoruz. Daha çok vatandaşımızı ikna ederek, toplu aşılama yapmayı düşünüyoruz.
(Yeni tedbirler alınabilir mi?) Şu an yeni bir kısıtlama için erken, önümüzdeki hafta salgının seyrine göre yeni öneriler olabilir.
(Yılbaşına özel bir kısıtlama olacak mı?) Yılbaşı gecesi dahil olmak üzere kısıtlamaya tabidir. Hafta sonuna bağlanma durumunu, salgının seyri belirleyecek.
(Hamile ve 18 yaş altına aşı uygulanacak mı?) Hamileler, 18 yaş altı için şu an düşünülmüyor. Ama 18 yaş altı için de Çin’de çalışma devam ediyor. 18 yaş altı için uygulamaların sonuçları haziran ayına kadar çıkmış olacak.
(Aşının Türkiye’ye 10 gün kadar önce geldiği ve bazı kişilere uygulandığı iddiası) Aşının testleri yapılmadıkça hiç kimseye yapılmasını istemiyoruz. Sadece şu dönemde gönüllü olan kişilere yapılıyor.
(Salgın döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısı) Toplam vaka olan sağlık çalışanı sayısı 120 bini geçti. Hayatını kaybeden kişilerin sayısı ise 216 kişiye ulaştı.

Seçiniz...