Bebekte gece terörü

Bebekte gece terörü
Güncelleme:

Gece terörü çocuğun uykudan tam uyanmadan çığlık, tekmeler veya mırıldanmalar göstermesidir.

Gece terörü çocuğun uykudan tam uyanmadan, yarı uyanık bir şekilde çığlık, tekmeler, panik, uykuda yürüme, vurma hareketleri veya mırıldanma gibi davranışlar göstermesidir.

Gecenin genellikle birinci yarısında non REM döneminde görülür.

Çocuğun gözleri açıktır ancak aslında halen uyumaktadır. Gece terörü genellikle çocuk uyuduktan sonraki yaklaşık iki saat içerisinde meydana gelir. Gece terörleri zararsızdır. 6 yaşına kadar normal olarak değerlendirilir. Genellikle 10 dakika ile 30 dakika arasında sürer. Gece terörü her yaş grubu çocukta görülebilirse de yaş arttıkça sıklığı azalır. Aniden bağırma ya da ağlamayla başlayan bir nöbet şeklindedir. Nöbet bittiğinde çocuk susar ve uyumaya devam eder. Uyandığında olup bitenleri hatırlayamaz.

Gece terörü belirtileri: Çocuk korkmuştur uyanamaz veya sakinleştirilemez. Sabah uyandığı zaman gece olanları hatırlayamaz. Çocuk odadaki nesne ya da kişilerin korkunç olduğunu düşünebilir.

Gece terörü sırasında neler yapılmalıdır?

Çocuğun normal uykuya dönmesine yardımcı olunmalıdır. Çocuğu uyandırmak çok güç olacağından, ışıkları açarak çocuğun gölgelerden dolayı yaşadığı kaygıları azaltılabilinir. Çocuk kendini daha iyi hissediyorsa, sarılmak uygun olacaktır. Çocuğu sarsmak ya da bağırmak daha da korkmasına ve öfkelenmesine neden olabilir. Çocuğun her gün düzenli ve uykusunu almasına yetecek kadar erken bir saatte yatmasına özen gösterilmelidir. Gece terörü sırasında çocuk merdivenlerden düşebilir, duvara hızla çarpabilir ya da camı kırabilir. Çocuk yaralanmalara karşı korunmalıdır. Birkaç gün boyunca çocuğun uykuya dalmasından ne kadar süre sonra gece terörünün başladığına dikkat edilerek, gece terörünün başlayabileceği saatte her 15 dakikada bir çocuk uyandırılmalıdır. 5 dakika boyunca tam uyanık vaziyette ve yatağın dışında tutularak sonra tekrar yatırılabilir. Eğer bu durum 1 haftadan uzun süre devam ediyorsa ve çocuk gündüz de normal faaliyetlerini etkileyecek ölçüde korkular yaşıyorsa, uzmandan yardım istenmelidir.

Tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Tedavi yöntemine hastalığın ağırlığına göre karar verilir. Şikayetleri daha hafif olan hastalarda daha az agresif tedavi yöntemleri seçilir. Kilo vermek en önemli faktördür ve fazla kiloların verilmesi ile hastalık tamamen tedavi edilebilir. Cerrahi ve oral yoldan tedavileri de vardır.

AnneyizBiz / Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Koordinatörü Didem Tangil