Evlilik öncesi sınav önerisi

Evlilik öncesi sınav önerisi
Güncelleme:

Evlilik hazırlığı içinde olan çiftler, sınavdan geçer not aldıktan sonra evlenmeli.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sami Şener, belediyelerin açacağı evlilik kurslarıyla bilinçli evliliklerin kurulmasına imkan sağlaması gerektiğini belirterek, "Çiftler, sınavda geçer not aldıktan sonra evlenebilmeli" dedi.

Şener, medyanın oluşturduğu sanal dünyanın gençleri olumsuz etkilediğini ve aile kavramının önemini yitirmesine neden olduğunu savundu.

"Gençleri sokak kültürü yönlendiriyor" diyen Şener, "Ölçüsüz ve kuralsız film, haber ve magazin programları gün geçtikçe toplumu dejenere ediyor. Aile, ahlak, inanç namus, dürüstlük gibi kavramların giderek içi bilinçli şekilde boşaltılıyor. Aileye değer katan ahlaki ve kültürel değerlerden ziyade, günübirlik yaşama felsefesi sunuluyor" şeklinde konuştu.

Şener, medyanın gençlerin ruh dünyasında gerçeklerin dışında sanal bir dünya oluşturduğunu öne sürerek, toplumun sırların ve mahremiyetin olmadığı bir dünyaya doğru götürüldüğünü savundu.

Anket çalışmaları

Yaptıkları anketlerde 2011 yılında boşanma oranlarının yüzde 21'lerin üzerine çıktığını tespit ettiklerini vurgulayan Şener, evlenen gençlerin hayat tecrübesinden yararlanamadığını, eşlerin birbirlerine nasıl davranacağını bilmediklerini savundu.

Tecrübesizlik nedeniyle sabırsız ve problemli insan tipinin ortaya çıktığını dile getiren Şener, şöyle konuştu:

"Bence, belediyeler evlilik kursları açarak, bilinçli evliliklerin kurulmasına imkan vermeli, evlilik kurslarında eğitim gören çiftler, sınava girip, geçer not aldıktan sonra evlenebilmeli. Severek evlenen kişilerdeki boşanma oranının yüksek olmasının sebebi, bana göre gençlerin sadece fiziksel özelliklerine bakarak evlenmeleri ve sorumluluk duygusundan yoksun olmalarıdır.

Demek ki sadece güzellik, evlilik için yeterli olmuyor."
Şener, duygusal olmayan ilişkilerde eşlerin birbirlerini daha fazla aldatabildiğine dikkati çekerek, "Özellikle muhafazakar ailelerde boşanma hoş görülmediği ve kınandığı için gizli ilişkilerle bu ihtiyaç tatmin edilmeye çalışılıyor. Modern ailelerde ise serbest ilişkiler sebebiyle aldatma olayı daha fazla görülüyor. Boşanmanın ve aile dışı ilişkilerin çeşitli şekillerde reklam edilmesi, cahil ve muhafazakar ailelerde de boşanma oranının artmasına yol açıyor" ifadelerini kullandı.