Yabancı uyrkuklu kişilerden gelen dolandırıcılık e-postalarına dikkat!

Güncelleme:

Son günlerde kişisel e-posta adreslerine, yurt dışından yabancı uyruklu kişiler tarafından gönderilen (çoğunlukla gereksiz e-posta ya da spam olarak gelen) mesajlarda özetle;

-Yurtdışında yaşayan bir akrabanızdan çok yüklü miktarda miras kaldığı,
-Hastalık halinde olan ve çok kısa ömrü kaldığını belirten kişinin yüklü mirasını bağışlamak istediği,
-Uluslararası banka ya da finans kurumlarınca kredi transferi yapılacağı,
-Çok karlı bir yatırım için güvenilir bir ortak arandığı,
-Ya da çok zor durumda olduğunu belirterek yardım talebinde bulunduğunu,

belirten yabancı uyruklu kişilerden, yabancı dille yazılmış çok sayıda e posta mesajları gönderilmektedir.
“Hello Friend” “Dear Ali” diye başlayan veya “Önceki mesajımı okumadın mı” diye cümleler içeren bu mesajlarda, kişisel bilgiler ile özellikle para transferi için banka bilgileri istenmekte, e-posta mesajlarına hemen cevap verilmesi istenmektedir. Ayrıca kendilerini, yüksek rütbeli asker ya da uluslararası yatırım uzmanı olarak tanıtabilmektedirler.

E-posta içeriğinde bağış, miras ya da yüksek getirili kazanç vaatleri ileri sürülerek, kişiler cezbedilmek, dikkatleri çekilmek istenmektedir. Bu yolla kimlik avcılığı dolandırıcılığı yapılmak istenmekte, özellikle kişisel bilgilerin ve banka bilgilerinin ele geçirilmesi amaçlanmaktadır. Sonraki aşamalarda, bazen işlemlerin sonuçlanması için bir miktar paranın gönderilmesi istenebilmekte, kişiler dolandırılabilmektedir. Ayrıca, gönderilen kimlik ve banka bilgileri kullanılarak, uluslararası para aklama ya da yasa dışı para transfer işlemlerinde kullanılma riski bulunmaktadır.

Son günlerde bir çok vatandaşımızın şikayetine konu olan söz konusu e-posta mesajlarına karşı vatandaşlarımızı, tüketicilerimizi dikkatli olmaya davet ediyoruz. Bu tür içerikler taşıyan gereksiz e-posta mesajlarına itibar edilmemesini, cevap verilmemesini ve kişisel bilgiler ile özellikle banka bilgilerinin kesinlikle gönderilmemesini öneriyoruz.

Ülkemizde vatandaşlarımız yerli dolandırıcılar ile uğraşırken, ortaya çıkan bu tip yabancı uyruklu dolandırıcılar, ülkemizin ekonomik çıkarları ve vatandaşlarımızın uluslararası güvenliği açısından da bir tehdit unsuru olabilmektedirler. Bu açıdan, bu tip dolandırıcılık girişimlerine karşı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) başta olmak üzere, ulusal düzeyde tüm devlet kurumlarını tedbir almaya davet ediyoruz.

Tüketicilerimizin, vatandaşlarımızın ve ilgililerin dikkatine sunuyoruz.

Saygı ve sevgilerimle.

Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği/TÜDER

instagram.com/leventkucuk1
twitter.com/27Ekim
linkedin.com/in/levent-küçük-51541a58/


levent küçükLEVENT KÜÇÜK KİMDİR ?

27 Ekim 1965 Osmaniye Doğumlu. İlk, orta, lise eğitimini Osmaniye'de tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Mezunu. Aynı üniversitede Maliye (Mali Hukuk) Ana Bilim Dalında Yüksek Lisansını tamamladı.

1992 yılından itibaren 15 yıl Maliye Bakanlığı Vergi Denetmeni (Müfettişi) olarak İstanbul'da görev yaptı. 10 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İç Denetçi olarak denetim ve danışmanlık görevi yapmaktadır. SMMM ve Bağımsız Denetçi Belgesi sahibidir. Evli, eşi emekli bankacı, 1 kız çocuk babası.

Vergi Müfettişleri (Denetmenleri) Derneği İstanbul Şube Başkanlığı görevinde bulundu.
26.03.2014 tarihinden itibaren, merkezi Bakırköy’de olan, 1995 yılından beri faaliyette bulunan Tüketiciler Derneği-TÜDER Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti ve Bakırköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Tüketicileri bilgilendirici, bilinçlendirici ve kamuoyunun dikkatine yönelik çeşitli yazı ve açıklamaları bulunmaktadır.

Diğer Yazıları
Trafikte motokuryelere yol vermek
Dünya Su Günü