"Hitit Diyarı" Büyükelçileri Ağırlıyor

"Hitit Diyarı" Büyükelçileri Ağırlıyor

Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'nın UNESCO tarafından "Dünya Kültür Miras Listesi"ne alınışı ve antik kentteki çivi yazılı tablet arşivlerinin "Dünya Belleği Listesi"ne alınmasının yıl dönümleri dolayısıyla Türkiye'de görev yapan büyükelçilere yöneli

ÇORUM (AA) - Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'nın UNESCO tarafından "Dünya Kültür Miras Listesi"ne alınışı ve antik kentteki çivi yazılı tablet arşivlerinin "Dünya Belleği Listesi"ne alınmasının yıl dönümleri dolayısıyla Türkiye'de görev yapan büyükelçilere yönelik gezi programı düzenlendi.

Hattuşa'nın UNESCO tarafından "Dünya Kültür Miras Listesi"ne alınışının 30'uncu, antik kentteki çivi yazılı tablet arşivlerinin "Dünya Belleği Listesi"ne alınmasının da 15'inci yılı dolayısıyla Çorum Valiliğince tanıtım ve gezi etkinliği gerçekleştirildi.

Hititlerin başkenti Hattuşa'nın yanı sıra Hititlerin önemli merkezlerinden Alacahöyük'ün tanıtılması amacıyla düzenlenen etkinlik için, İspanya, Avusturya, Singapur, Ekvator, Endonezya, Filipinler, Güney Sudan, Kenya, Kongo, Demokratik Kongo, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Küba, Meksika, Norveç, Panama, Polonya, Sri Lanka ve Brunei'nin büyükelçileri ve ateşelerinin yanı sıra Dışişleri Bakanlığından diplomatlar,Çorum'a geldi.

Vali Ahmet Kara, AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Jandarma Albay Ahmet Çelik, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru ve Çorum Müzeler Müdürü Önder İpek, konuk diplomatları Sungurlu ilçesindeki bir tesiste karşıladı.

İlk olarak UNESCO'nun "Dünya kültür mirası" ve "Dünya belleği" listelerindeki tek antik şehir unvanına sahip Hattuşa'nın bulunduğu Boğazkale ilçesine giden grup, Boğazköy Müzesi ile ören yerindeki Hitit surları, yer altı geçidi, saray ve tapınaklar ile Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı'nı ziyaret etti.

Uzmanların Hitit medeniyeti ve eserlerle ilgili bilgi verdiği büyükelçiler, Büyük Mabet'te bulunan ve "dilek taşı" olarak nitelendirilen yeşil taşa yoğun ilgi gösterdi. Büyükelçiler, kendilerine eşlik eden Milletvekili Kurt ile ellerini taşın üzerine koyarak dünyadaki savaşların son bulmasını diledi.

Hattuşa'nın ardından Alacahöyük ören yerini ziyaret eden grup, Alacahöyük Müzesi, Aslanlı Kapı, Kral Mezarlarını gezdi. Gruba, yöresel yemekler ikram edildi.

- "Ankara'mız, Londra'dan, Paris'ten daha güvensiz değil"

Vali Ahmet Kara, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Çorum'un turizm potansiyelinin değerlendirilemediğini belirterek bu tür etkinliklerle kentin tanıtılması için çaba gösterdiklerini söyledi.

Kente davet edilen büyükelçilerin geziden çok memnun kaldığını ifade eden Kara, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin, terör olayları ve Rusya'nın tavrı dolayısıyla turizm açısından yaşadığı zor günler geçirmesi söz konusuydu. Bu alandaki gerileme özellikle ilimizde daha belirgin bir vaziyete gelmiştir. Böyle bir etkinlikle bu ön yargıyı kırmak istedik. Davet ettiğimiz büyükelçilerimiz, bizi kırmadı ve kentimize geldi. Biz de çok memnunuz, onlar da çok memnun. Bazı büyükelçiler, 'Türkiye'de terör var, gidilmez' şeklinde psikolojik açıklamalar yapıyorlar. Biz, bugün bunu da kırmış olduk. Bu endişe ile bugünkü gezimize katılmayan büyükelçilerimiz var ama gelenler, 'Gayet memnunuz' diyorlar. Hem Ankara'mız, Londra'dan, Paris'ten daha güvensiz değil hem de Çorum'umuzun hiçbir güvenlik sorunu yoktur. Olmadığını bugün de gördüler. Çorum'da çok güzel bir gün geçirdiler. Buradaki izlenimlerini ülkelerinde anlatacaklar. İnanıyorum ki tüm bunlar turizm açısından önemli katkı sağlayacaktır."

Büyükelçilerin Çorum'dan güzel izlenimlerle ayrılacağına inandığını belirten Kara, "Birçok büyükelçi, Çorum'un sanayisini incelemek için de kenti ziyaret etmek istediklerini söyledi. Bu konuda gelecek aylarda bir organizasyon daha yapacağız" dedi

- "Ülkenizin güzelliğiyle övünmelisiniz"

Geziye katılan İspanya Büyükelçisi Rafael Mendivil Peydro, Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu ve gezdikçe bu güzellikleri gördüğünü dile getirerek "Bugünkü geziden çok memnun kaldım. Eşim rahatsız olduğu için onu getiremedim ama en kısa sürede eşimle yeniden geleceğim. Ülkenizin güzelliğiyle övünmelisiniz" dedi.

Singapur Büyükelçisi Ashley Selverajah da Türkiye'nin turizm potansiyeline dikkati çekerek "Türkiye'ye gelmeden önce arkadaşlarımdan birisi 'Türkiye, medeniyetin beşiğidir' demişti. Ben de buraya geldiğimde bunu keşfettim. Gerçekten çok güzel bir ülke. Fantastik bir turizm potansiyeline sahip. Ayrıca Türkler de çok misafirperverler. Çorum'da bunu bir kez daha gördük" diye konuştu.

Geziye eşi ve iki kızıyla katılan Avusturya Büyükelçisi Klaus Otto Wölfer ise Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Bugüne kadar bizim vatandaşlarımız da 'Türkiye güvenli mi, değil mi? Gelinebilir mi?' diye soruyorlardı. Gördük ki şu an için güvenli ancak bunu Türk meslektaşlarımızla da sürekli konuşmamız lazım. Onlarla diyalogda olursak bu açıdan bir sorun yaşamayacağız. Türkiye'deki bu durumun benzeri 40 yıl önce İngiltere'de, 30 yıl önce İspanya'da da vardı ancak bizim yapmamız gereken bununla yüzleşmek ve bunun üstesinden gelmek. Bu olayı ciddiye almalıyız ama sakin kafayla düşünmeliyiz."