Netflix’in yeni dizisi 1899 çalıntı mı ?

Netflix’in yeni dizisi 1899 çalıntı mı ?
Güncelleme:

Dijital yayın platformu Netflix'in yeni dizisi 1899 için dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Brezilyalı yazar Mary Cagnin, Netflix'in yeni dizisi "1899"un kendi çizgi romanından çalıntı olduğunu öne sürdü.

Netflix’in yeni gizem ve korku dizisi "1899", 17 Kasım 2022’de izleyicilerle buluştu. Brezilyalı çizgi roman sanatçısı Mary Cagnin, "Dark"ın yaratıcıları Jantje Friese ve Baran bo Odar tarafından geliştirilen dizinin kendi çizgi romanından çalıntı olduğunu iddia etti.

Netflix Almanya çıkışlı dizisinin, kendi eserinden intihal yaptığını öne süren Cagnin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarında, “Şok oldum. 1899 dizisi, benim 2016 yılında yayımlanan Black Silence adlı çizgi romanımla aynı olduğunu öğrendim" yazdı. Paylaştığı gönderilerde hem dizinin konusunun hem de görsel dilin kendi eseriyle 'aynı' olduğunu söyleyen Cagnin, panel panel karşılaştırmalarda bulundu.

Kayıp Rıhtım'ın aktardığına göre, sanatçı, bazı benzerlikleri şöyle anlattı:

- “Kara Piramit. Gemi ve gemi içindeki ölümler. Çok uluslu ekip. Açıklanamayan şeyler. Gözlerdeki semboller ve sembollerin ne zaman göründükleri."

- “Kodları çağıran sesler. Gizemli ölümler de dahil olmak üzere karakterlerin kişisel dramaları gibi ince olay örgüsü ayrıntıları.”

'ÇİZGİ ROMANI VE İNGİLİZCE VERSİYONUNU 2017'DE PAYLAŞTIM'

2017’de bir fuar için Almanya’ya çağrıldığını belirten Cagnin, yaşananları, "Bunun nasıl mümkün olabileceğini merak ediyor olmalısınız. 2017’de Brezilya Büyükelçiliği tarafından Avrupa’nın ünlü ve uluslararası fuarlarından Göteborg Kitap Fuarı’na davet edildim. Panellerde konuşmacı oldum ve Black Silence adlı çizgi romanımı sayısız yayıncı ve sektör paydaşlarına dağıttım. Yalnızca çizgi romanı değil, İngilizce versiyonunu da paylaştım" diyerek aktardı. 

YASAL SÜREÇ BAŞLADI

En büyük hayalinin “ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmak” olduğunu kaydeden sanatçı, “böyle bir olay yaşandığı için kalbinin kırıldığını” da söyledi. Cagnin, paylaştığı yeni gönderide aldığı tüm destek için teşekkür ederken "yasal sürecin başladığını” da açıkladı.

İddialar hakkında henüz Netflix ya da Jantje Friese ve Baran bo Odar ikilisinden yanıt gelmedi.