BBC analizi: En kaygı verici durum Erdoğan ve Putin’in...

BBC analizi: En kaygı verici durum Erdoğan ve Putin’in...
Güncelleme:

BBC Türkiye temsilcisi Mark Lowen, Türkiye-Rusya arasında Rus jetinin düşürülmesiyle başlayan krizde en kaygı verici durumun her iki ülke liderlerinin ne yapacaklarının önceden kestirilememesi olduğunu yazdı.

Son gelişmelerin iki ülke ilişkileri açısından ne anlama geldiğini değerlendiren Lowen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında birçok ortak nokta bulunduğu belirterek, “Erdoğan geçen yıl Başbakanlıktan Cumhurbaşkanlığına geçtiğinde Putinleşmekle suçlanmıştı. İki adam arasında gerçekten de ilginç benzerlikler var. Her ikisi de güçlü adam imajı çiziyorlar. Her ikisine de destekçileri hayran olurken, demokrasiyi erozyona uğratıp ülkelerini tecrite sürüklemekle suçlayan muhaliflerinin kendilerinden nefret ediyor” dedi.

Yazıda, iki lider arasındaki bir diğer benzerlik ise şöyle anlatıdı: “Her iki lider de son krize aynı şekilde karşılık veriyor: Sert bir dil kullanıyor ve kuvvet gösterisi yapıyorlar.”

Erdoğan ve Putin’in popülerliğinin milliyetçi dalgayla yükseldiği belirtilen yazıda, Kırım işgalinin Putin’e desteği artırırken, PKK’ya karşı kullandığı milliyetçi üslup ve sertlik politikasının da Erdoğan’a son seçimlerde ezici bir zafer kazandırdığı hatırlatıldı.

Lowen, iki ülke arasındaki karmaşık ilişkiler ve ekonomik çıkarların iki liderin üsluplarının muhtemel yumuşamasına sebep olacağını yazsa da, “Ama bu durumun vahametini ortadan kaldırmıyor. Her iki güçlü adamın bir ortak noktası da ne yapacaklarının önceden kestirilememesi. Muhtemelen en kaygı verici durum da işte bu” hatırlatmasını yaptı.