Cumhuriyet’e 'alternatif Nobel ödülü'

Cumhuriyet’e 'alternatif Nobel ödülü'
Güncelleme:

"Alternatif Nobel Ödülüne" layık görülen gazetenin imtiyaz sahibi Orhan Erinç, sonunda tutuklu meslektaşları için hukukun gerçekleşeceğine inandığını söylüyor.

Dünyanın en saygın insan hakları ödüllerinden “Alternatif Nobel” olarak da bilinen Doğru Yaşam Ödülü’ne layık görülen Cumhuriyet gazetesinin Şişli’deki merkez binasında, hüzün ve iyimserlik bir arada. Bir yanda, 21 gündür tutuklu bulunan 10 yönetici ve yazar var, diğer yanda her gün çıkartılması gereken bir gazete.
Cumhuriyet’i yöneten vakıf adına gazetenin imtiyaz sahibi deneyimli gazeteci Orhan Erinç, morallerinin yüksek olduğunu söylüyor. Erinç, “Bugün hukuktan söz etmek her ne kadar zor olsa da, sonunda hukukun İstanbul’da, Ankara’da ya da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde gerçekleşeceği inancı bize güven sağlıyor” diyor.

Erinç’e göre, Türkiye tarihinin en eski gazetesi Cumhuriyet, geçmişteki 92 yıl boyunca nasıl yayınlandıysa, bugün de aynı şekilde yayınlanıyor. Erinç, hapisteki arkadaşları nedeniyle kadro biraz azaldığı için gazeteyi yapanların özveri oranının doğal olarak yükseldiğini söylüyor.

Ödülü Oral ve Özgentürk teslim alacak

Orhan Erinç, 1980 yılından bu yana verilen Doğru Yaşam Ödülü’ne (Right Livelihood Award) bu yıl Suriye, Mısır ve Rusya’daki insan hakları savunucularıyla birlikte Cumhuriyet’in layık görülmesini şöyle değerlendiriyor:
“92 yıllık geçmişini de dikkate alırsak, insan haklarına, demokrasiye, ifade özgürlüğüne ve çevre sorunlarına verdiği önem, sadece Cumhuriyet’in ödüle değer bulunduğu 2016 yılıyla sınırlı değil. Zaten Cumhuriyet’in çalışmaları 2015 yılında mercek altına alınmıştı. Biz bunu, Cumhuriyet’in 92 yıllık, her çalışanının katkısının olduğu bir gazetecilik başarısı olarak değerlendiriyoruz.”


“Alternatif Nobel” jürisi, “Cumhuriyet gazetesinin korkusuzca araştırmacı gazetecilik örneği verdiği, baskı, sansür ve ölüm tehditlerine boyun eğmeden fikir ve basın özgürlüğünü savunduğu için” ödüllendirildiğini açıklamıştı. Ödül töreni bugün Stockholm’de yapılıyor. Ödülü gazete adına yazarlar Zeynep Oral ve Işıl Özgentürk alacak.

Erinç, ödül törenine katılmamasının birkaç nedeni olduğunu anlatıyor. İlki, bu konudaki çalışmaları yürüten yazar Hakan Kara’nın hapiste olması. “Onu bırakıp da gitmek içime sinmedi” diyor. “İkincisi” diye devam ediyor Erinç, “Türkiye’de öyle bir psikolojik baskı ya da algı uygulaması var ki, ben şimdi törene gitsem, yurt dışına kaçtı diye yaygara koparacak çakma gazeteci çok. O nedenle, Cumhuriyet’in böyle bir yalanla hedef alınmasını istemem. Aynı zamanda burada yürütülmesi gereken işler var.”

Erinç, Cumhuriyet’e yönelik operasyon kapsamındaki şüpheliler arasında olduğunu, ancak hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunmadığını belirtiyor.
31 Ekim’de 18 yazar ve yöneticisi hakkında “Fethullahçı Gülen Örgütü ve PKK’ya üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla başlatılan soruşturma nedeniyle, Cumhuriyet’in önü günler süren protesto ve dayanışma eylemlerine tanık olmuştu. Gazetenin bulunduğu İstiklal caddesi, polisin barikat ve zırhlı araçlarıyla trafiğe kapatılmıştı.