Filinta'ya eleştirmenlerden tam not !

Filinta'ya eleştirmenlerden tam not !
Güncelleme:

Filinta dizisi, TV yazar ve eleştirmenlerinin odak noktası oldu.

Geçtiğimiz hafta TRT ekranlarından bomba gibi bir giriş yaparak seyirciyle buluşan ‘FİLİNTA’ daha ilk bölümünden merak uyandıran aksiyonu ve konusuyla Türk seyircisinin ve sosyal medyadaki her yaştan izleyicinin olduğu kadar TV yazar ve eleştirmenlerinin de odak noktası oldu.

Belli başlı bazı TV Köşe Yazarları ve Eleştirmenleri “Filinta’ dizisi için köşelerinde şunları söyledi:

ÖZAY ŞENDİR (STAR/ İNCE AYAR)

Muhteşem Yüzyıl dizisinde kullanılan kostüm ve dekorlar sergileniyor ya, Filinta dizisinden müze çıkar. Nasıl bir set kurmuşlarsa artık Pera tüm ihtişamıyla ekranda karşımızdaydı. 

Büyük işlerin ve bütçelerin altından sadece TRT kalkabilir diye geçen yıllarda defalarca yazmıştık, gördüğümüz tam olarak bu aslında. İyi set kurmak, çok para harcamak bir diziyi seyrettirmeye yetmez. Filinta işi şansa bırakmamış ve dünyada marka işler yapmış isimleri çalıştırmış. Mesela makyaj, mesela aksiyon sahneleri için oyuncu eğitimleri, mesela özel sahnelerin çekimi için özel yönetmen desteği sağlanmış. Gelenler sıradan isimler değiller, TRT\'nin internet sitesine bakarsanız imza attıkları işleri görürsünüz ki, hepsi dünya genelinde başarılı olmuş işlerde çalışmışlar. Bunlar maliyeti biraz arttırır ama sağladıkları katkı ortada ve bu katlanılır bir maliyet. Oyuncu kadrosu son derece oturmuş dizide. Senaryoda, daha ilk bölümde Zabit Ali\'nin ölmesi hem biraz şaşırtıcı hem de dizide karakter ısrarı olmayacağı işaretini veriyor. Özlü söz meselesi dizilerimizde artık bir alışkanlık haline geldi. Filinta\'dan başta kibir olmak üzere çıkan özlü sözler var ama sektörün abartı hastalığına tutulmamak lazım. Ezel\'de Ramiz Dayı\'nın vurultuğu sahneyi hatırlıyor musunuz? Klasik müzik eşliğinde bir çatışma sahnesiydi o ve tüm anlamını ağır çekimden bulan bir sahneydi. Filinta sayesinde ağır çekim tekniği tekrar ekranımıza döndü, patlayan depo sahnesi görsel olarak çok keyif verdi bana. TRT son 3 haftada iki yeni diziyle televizyonculuğumuzda kalite çıtasını yukarı çekti. Olması gerekenin gerçekleştiğini görmek güzel. İyi iş, iyi duyuru karşılık buluyor seyircide. Sadece jönlerle iş yapacağını zannedip duvara toslayan yapımlar da Filinta\'nın kamera arkasındaki hazırlık sürecine dikkatle bakmalı...

MESUT YAR (POSTA / DİZİ HASTASI)

(TRT 1) dizisi bir parça ağırkanlı başladı. İşlendiği dönem itibarıyla bize çok aksiyonlu zamanları aktarması gerekiyordu. Jenerikten 10 dakika kadar sonra bunu başardı...  \"Filinta \"yı ekranlarda son zamanlarda zamanlarda rastladığım en \"vitrini sağlam\" iş olarak not düşmek isterim. Oyuncu seçiminden tutun da yaşandığı dönemin evrenini yansıtması anlamında neredeyse kusursuz geldi bana... Bir sahne için bir mahalle kurmak normal yapımcı kafasıyla bağdaşmıyor aslında. Dizinin her tarafından \"iyi para harcanmış\" fikriyatı akıyor. Bir de önümüzdeki bölümlerde tanışacağımız görsel efektler var ki, benzerini ben sadece Hollywood yapımı \"Sherlock Holmes\" isimli polisiye serisinde görebildim... \"Filinta\"nın gününde sorun var mı, onu şimdilik söylemek mümkün değil. Ama ağırlıklı bir erkek işi olarak rakiplerinden mesela \"Kaçak\"tan (atv) ve \"Ezra\"dan (Show TV) reyting çalacağı kesin... Yurt dışı pazarını daha yayına girmeden yaratan bir dizi için kanalın reyting beklentisinin de aşın yüksek olmadığını not düşelim. O halde \"Filinta\" itibara oynayan bir iş olarak gözümüze girmiştir. Bahtı açık olsun...

YÜKSEL AYTUĞ (SABAH GAZETESİ/ YAKINDAN KUMANDA)

Filinta, dönem dizisi gibi dursa da, tilkilerin kuyruğunu birbirine bağlaya bağlaya günümüze uzanıyor. O dönemde yaşanan pek çok olay ile bugünün aktüalitesi arasında ilişki kurmak için tarih ya da siyaset profesörü olmaya gerek yok. O dönemde de içerideki ve dışarıdaki düşmanlar, devletin can damarlarını kesmeye çalışıyorlar. İlk hedef ise emniyet ve istihbarat teşkilatları... İlk bölümde Filinta Mustafa\'nın nasıl kalleş bir tezgaha sürüklendiğine şahit olduk. Ve gördük ki, \'kumpas\' bizim ata sporumuz! Abartısız oyunculuklar, diziye gerçeklik kattı. Dış çekimlerdeki plato tasarımları, kullanılan kostüm ve aksesuvarlar; \'kamu yayıncısına\' yakışacak görkem ve titizlikle hazırlanmış. Grafik tasarımlar da belli ki usta ellerden çıkmış. Ağır gösterimli aksiyon sahneleri, dilimde usta işi \'çizgi roman\' tatları bıraktı. Filinta, bu haliyle Ustura Kemal\'in ekranda temize çekilmiş hali gibiydi. Başarıdaki en büyük pay ise bana göre ekranlara muhteşem bir dönüş yapan usta yönetmen Kudret Sabancı\'ya ait.

SİNA KOLOĞLU (MİLLİYET TV/ REYTİNG CANAVARI)

İzlerken “Daha önce böyle aksiyon dizileri olmamıştı, mekanlar muhteşem, görüntü, çekim etkileyici, ihtişam gerçek anlamda mevcut” dedirtiyor. Ardından da “Böyle dizi çekebiliriz, bütün dünya bunu görsün” diyoruz. Dizi ayrıca “Ceddimizin, kahraman Osmanlı’nın gücü kudreti bu dizilerde” dedirtiyor. ‘Filinta’ya özel başka kartvizitler de mevcut, ‘Lost’un yönetmeni ve danışmanı el atmış çekimlere... Dövüşler ‘Spider Man’ aksiyon sihirbazı Dusan Hyska’dan soruluyor, makyajları David Craig Forest ve ekibi üstlenmiş. Saraylar ve semtlerin ‘Osmanlıca’ yazılışlarının verilmesi de günün anlam ve önemine uyuyor!

MEVLÜT TEZEL (SABAH / GÜNAYDIN YAZARI)

Hiç Osmanlı döneminde geçen polisiye bir öykü hatırlıyor musunuz? 1850\'lerin İstanbul\'unda sokaklar nasıldı acaba? 600 yıl hüküm sürmüş Osmanlı İmparatorluğu\'nda farklı dillerden, dinlerden, ırklardan insanlar nasıl bir arada yaşadı? Onları bir arada tutan adalet sistemi nasıldı? Tarihi filmlere, dizilere baktığınızda genelde Fatih Sultan Mehmet, Kanuni anlatılıyor. Öyküler hep saraylarda geçiyor. 600 yıl boyunca sokakta neler yaşanmış, anlatan olmadı. Ta ki TRT 1\'in \'Filinta\' projesi ortaya çıkana kadar. \'Filinta\' dizisinin İzmit\'teki eski Seka fabrikasında kurulan platosunu gezdim. Es Film ve Maya Film ortak yapımı dizinin yapımcıları ve senaryo yazarıyla konuştum. \'Filinta\'; Osmanlı sokaklarında geçen bir polisiye macera ama önce size platodan bahsetmem lazım. Yıllardır sinema ve dizi sektörünü takip ederim, böyle devasa bir plato görmedim.

FİLİNTA 2.BÖLÜM KONUSU: 

GALATA ‘FİLİNTA’YA EMANET

ES Film ve Maya Film’in ortaklığında, yönetmen Kudret Sabancı tarafından çekilen, senaryosunu Altuğ Küçük’ün yazdığı ve başrollerinde,Onur Tuna, Serhat Tutumluer, Mehmet Özgür,  Damla Aslanalp, Naz Elmas, Kayra Şenocak, Yosi Mizrahi, Hakan Yufkacıgil, Bülent Alkış, Kamil Güler,  Reshad Strik , Serhan Ernak, Kemal Zeydan, Ceren Yılmaz, Feyza Işık gibi tiyatro, sinema ve dizi dünyasının sağlam oyuncu kadrosunu bir araya toplayan ‘Filinta’, tarihimize ve adalet sistemine gerçekçi bir bakış açısıyla izleyenlerin gönlünde daha ilk bölümüyle taht kurdu.

İlk bölümünde izleyiciyi ekrana ve internet başına kilitleyen dizinin salı akşamı (yarın) yayınlanacak ikinci bölümünde;  Mustafa’ya bir yıl af çıkmıştır. Ama ip hala boynundadır. Mustafa kendisine ihanet eden Rıza’yı aramaya başlar. Ama Rıza sırra kadem basmıştır. Bu arada öldürülen İngiliz ataşesi Thomas olayı dış mihraklar tarafından kullanılmaya başlanmıştır bile. Kadı Gıyaseddin ve Filinta Mustafa, milletimizin ve cihan sultanının iyiliği için bu vakayı ivedilikle çözmek zorundadır. Acaba Mustafa Osmanlı’ya kurulan bu büyük tuzağı bozabilecek midir? Galata’yı kurtarabilecek midir?

FİLİNTA, DÜŞMANININ KIZINA AŞIK OLURSA!

Osmanlı döneminden günümüze kadar her dönemi kapsayan bir adalet sistemine değinen ve bir polisiye döngüsü ve gerçekçi bir bakış açısıyla yaratılan hikaye ‘Filinta’ da;  ‘Aşk’ ve imkansızlık da bir arada işleniyor.  Dizinin merakla beklenen ikinci bölümünde, büyük suçların, kaçakçılığın ve cinayetlerin ardındaki isim Boris Zaharyas’ın güzeller güzeli kızı Lara Zaharyas, (Damla Aslanalp) kendi halinde, iyiliksever ve babasının yaptıklarından bihaber, Kabzımalzade Enver (Umut Kırcalı) ile istemediği bir  nişanlılık yaşayan bir genç kızdır. Dadısı (Feyza Işık) en büyük dayanağı ve dertleştiği tek sırdaşıdır. Ve hayal ettiği tek şey nişanı atmak ve hayatının aşkıyla tanışmaktır. Bu bölümde gerçekleşecek Filinta Mustafa ve Lara’nın tanışması onların imkansız ve büyük aşk’larına da tanıklık edecek.  

Filinta her salı 20.00\'de TRT 1 ekranlarında...