Araç plakasında karekod zorunluluğu başladı

Araç plakasında karekod zorunluluğu başladı
Güncelleme:

Trafikte sahte plakaların önüne geçmek amacıyla 1 Ocak tarihi itibarıyla yürürlüğe giren karekod zorunluluğu uygulaması başladı.

Türkiye'deki araç trafiğinin daha düzenli ve güvenli bir hale gelmesine katkı sağlaması amacıyla 1 Ocak itibariyle karekod uygulaması yürürlüğe girdi.

Araçlarda sahte plakaların önüne geçmek amacıyla da yürürlüğe giren uygulama, yılbaşı itibarıyla tescil ettirilen plakalar için zorunlu oldu. Bu uygulamayla birlikte, karekod uygulaması ile emniyet birimlerinin araç ve sürücü bilgilerine ulaşmasında kolaylık sağlanacak.

Uygulama, kullanımda olan plakaları değil, yılbaşı itibariyle tescil ettirilen tüm plakaları kapsayacak.

Uygulamada, 12 haneli bir seri numarasıyla birlikte işlenecek olan karekodlar sayesinde araçların seri numarası, üretim yeri ve üretim tarihi gibi birçok önemli bilgiye erişilebilecek.

Sahte ve APP plakalara ceza yağacak

Öte yandan plakanın okunurluğunu engelleyecek şekilde değiştirilmesi ve sahte plaka kullanımı durumunda araç sahipleri ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

Bu cezalar, plakanın okunurluğunu engelleyecek şekilde değiştirilmesi için 2.647 TL, sahte plaka kullanımı için ise 32.170 TL'ye kadar çıkabiliyor.

APP plakaların da cezası "plakanın okunurluğunu engellemek" gibi 2 bin 647 TL.

Ekspertiz firması yetkilileri ve galericiler, uygulamayı yerinde bulduklarını belirtti. Oto Ekspertiz firmasının genel koordinatörü Alperen Temizyürek, uygulamanın en büyük avantajının güvenlik kontrolleri olduğunu söyledi.