AYM ek MTV'nin iptal davasında kararını verdi

AYM ek MTV'nin iptal davasında kararını verdi
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe giren ve büyük tepki çeken çifte MTV kararı ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yapılan iptal başvurusunu görüşen AYM iptal talebini reddetti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmak üzere araç sahiplerinden ek MTV alınmasına karar verilmişti. 

Araç sürücülerinin gözü kulağı Anayasa Mahkemesi'nden gelecek karardaydı ve o kritik karar bugün açıklandı. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmasını öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yapılan başvuruyu karara bağladı.

Yüksek Mahkeme, ek MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptaline ilişkin yapılan başvurunun reddine karar verdi. Buna göre araç sahipleri ek MTV'yi ödemeye devam edecek.

KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI

Yüksek mahkeme, ek MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptaline ilişkin yapılan başvurunun reddine oy birliği ile karar verdi.

Oy birliğiyle alanına kararın gerekçesi daha sonra yazılacak.

KARARIN GEREKÇESİ AÇIKLANDI

Oy birliğiyle alanına kararın gerekçesi de açıklandı. Mahkemenin oy birliğiyle aldığı kararının gerekçesinde, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomik kayıplarının büyüklüğünün dikkate alındığı, bu sebeple ek MTV alınmasının Anayasa'ya uygun olduğu sonucuna vardığı belirtildi.

İKİ TAKSİT HALİNDE ÖDENMESİ KARARLAŞTIRILMIŞTI

Ağustos ayında ödenmeyen taksitle birlikte kasım ayında ödenmesi gereken ikinci taksit vatandaşlar tarafından ödenecek.

Düzenleme ile 2023 yılında bir defaya mahsus olmak üzere getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde ödemelerin ağustos ve kasım ayları olmak üzere iki taksit halinde ödenmesi kararlaştırılmıştı.

Ek MTV'de ilk taksit döneminde yaklaşık 13,2 milyar lirayla hedeflenen tahsilatın yüzde 87’si gerçekleşti.

EK MTV HANGİ ARAÇLARI KAPSIYOR ?

Daha önce temmuz ayından yıl sonuna kadar (31.12.2023) kayıt ve tescili bulunan tüm taşıtların gerçek veya tüzel kişi olan sahiplerinden ek MTV alınacağı bildirilmiş, ek MTV kapsamına giren araçlar ise şöyle sıralanmıştı:

-  Otomobil, arazi taşıtları ve motosikletler,

-  Minibüs, panelvan ve motorlu karavan, otobüs, kamyonet, kamyon ve çekiciler,

-  Uçak ve helikopterler.

NE OLMUŞTU ?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından ek MTV'nin iptali istemi Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) götürüldü.

7456 sayılı 6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istenmişti. Anayasa Mahkemesi, 26 Temmuz 2023'teki gündem toplantısında, başvurunun ilk incelemesini yapmış, yürürlüğü durdurma talebinin esas inceleme aşamasında karara bağlanmasına hükmetmişti.

Bugün yapılan görüşmede AYM, ek MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptaline ilişkin yapılan başvuruyu oy birliği ile reddetti.