Elektronik radarlar kaldırıldı

Elektronik radarlar kaldırıldı

Vatandaşların kabusu olan elektronik radarlar kaldırıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kamuoyunda büyük tepki toplayan elektronik radar uygulamasının sona erdiğini açıkladı

Sadece Ordu'da bir yılda yarım milyon araca ceza kesen Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'ne tepkiler çığ gibi artmış, sistemden pay almak isteyen belediyeler adeta sıraya girdi. Bakanlık tepkileri dikkate alarak uygulamayı durdurdu.

“2013’de daha az kaza olsun, denetimi elektronik olsun diye kurulan bir kanunun yanlış yorumlanmasıyla halkımız sıkıntı çekmekte” diyen Soylu, “Radar uygulamalarının ve bir takım elektronik denetimlerin özellikle ağır bir ceza ile karşı karşıya bıraktığı vatandaşlarımıza bir açıklık getirmek istiyoruz. Hükümetimiz yeni bir düzenleme yaptı, 10 gün içerisinde yürürlüğe girebilecek bir protokol imzalandı” diye konuştu.

Soylu, tuzak radar uygulaması ve elektronik radar uygulamasının sona erdiğini açıklayarak, “500 metre önceden uygulamayı vatandaşa giydiren veya üst üste cezaları gerçekleştirebilecek yönetmeliği düzeltecek bir anlayışı getirdik. Yani her 300 metrede bir, 1 kilometrede bir ceza anlayışı ortadan kalkmıştır” ifadesini kullandı.

"DİKKATLİ OLUN"

Bu sürece karşı daha dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Bakan Soylu şunları söyledi: “Kesintisiz kabahatlerde fiil tek fiil sayılacak. Yani aynı yerden giderken üst üste kesilen cezalarla ilgili fiil tek fiildir. 10 kilometreden sonra tekrardan aynı şey olursa elbette ki yeni bir değerlendirme yapılabilme şansına sahip olur. Biz dikkatli olacağız ama vatandaşımız da dikkatli olacaktır.”   

SADECE ORDU'DA 10 AYDA 468 BİN ARACA CEZA

Pilot bölge seçilen bazı illerde hizmete giren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES), sürücülerin kurallara uymasını sağlamaktan çok, tuzağı andırıyordu. Ordu'da 18 Kasım'da hizmete giren TEDES, Ünye ilçesi girişinden başlayarak kurulan 9 kule radar cihazı ile 11 araç plaka tanıma sistemi ışık ve hız ihlallerini görüntülü ve fotoğraflı olarak tespit ediyor. Ancak, adeta sıralı tuzak gibi kurulan sistem nedeniyle, bu yoldan geçen sürücüler, ceza yemeden kurtulamıyor. Çünkü tabelada 110 kilometre olan hız limiti, 150 metre sonra 50'ye ya da bir anda 30'a inebiliyor. Fizik kurallarına aykırı olarak kurulan, sosyal medyada klipi çekilen, hatta adına şarkılar yazılan TEDES'ten, 280 TL'den başlayıp 4 bin 500 TL'ye kadar radar cezası yiyen dahi var. Kaçışı olmayan ve bir yılda 470 bin araç sürücüsünü ağına düşüren tuzak, vatandaşlardan da büyük tepki görüyor. Bir diğer pilot bölge Edirne'de de yine benzer görüntüler yaşanıyor.