İkinci el otomobil satışında yeni düzenleme !

İkinci el otomobil satışında yeni düzenleme !
Güncelleme:

Ticaret Bakanı Tüfenkci, ikinci el otomotiv satışında yapılan düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ikinci el otomotiv satışına yeni düzenleme getirilmesiyle ilgili ayrıntıları anlattı. İkinci el düzenlemesini bitirdiklerini ve yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiklerini söyleyen Tüfenkci, " Özellikle ikinci el otomotiv piyasasının düzenlenmesi noktasında, bu mesleği yapan komisyoncuların belli bir nitelikte olmasını, her önüne gelenin bu işi yapmamasını amaçlıyoruz"dedi.

Yeşilköy CNR Fuar Merkezi'nde Food İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Gıda İşleme, Depolama, Soğutma, Taşıma ve Market Ekipmanları Fuarı'nın açılışını gerçekleştiren ve stantları gezen Bakan Tüfenkci, habercilere açıklamalarda bulundu. İkinci el otomotivde garanti sürecini başlatacaklarını söyleyen Tüfenkci, "Biliyorsunuz eğer siz orada etiketine, 'bu araç hasarsızdır' veya bakımını tam olarak yapıldığını söylüyorsanız belli bir km de, 5 bin km de  garanti vermesini istiyoruz"dedi.  

EMLAK SEKTÖRÜNE DE DÜZENLEME GELECEK

Benzer bir düzenlemeyi emlakta da getireceklerini söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, " Aynı düzenlemeyi amaçlıyoruz. Ama emlak düzenlemesini, ikinci el otomotiv düzenlemesi yürürlüğe girdikten sonra Başbakanlığa göndermek istiyorum. Bununla ilgili çalışmalarımızı emlakta da paydaşlarımızla da devam ettiriyoruz. Orada da güvenli, emlak işi yapanların belli bir vasıfta olmasını, nitelikte olmasını istiyoruz. Sözleşmelerin şeffaf olmasını istiyoruz. İzlenebilir olmasını istiyoruz. Komisyon ücretlerinin net olarak belirlenmesini istiyoruz"diye konuştu. 

AMAÇ DOLANDIRICILIĞI ÖNLEMEK

Bakan Tüfenkci, her iki sektörde de yeni düzenlemedeki amacını, " Üreticilerin haklarını koruyabilmek, bu ticaretin belli bir kurallar içerisinde yapılmasını sağlamak ve buradaki suistimalleri ve dolandırıcılığı önlemek"olarak açıkladı.

TÜRKİYE, YENİ VE DERİNLİĞİ OLAN BİR BORSAYA KAVUŞMUŞ OLACAK

Bir gazetecinin fuara ilişkin sorusu üzerine Tüfenkci, yabancının  Türkiye’ye olan ilgisinin hain darbe girişiminden sonra da devam ettiğini  belirterek, şunları kaydetti:

"Özellikle gıda önemli bir sektör. Gıdanın enflasyondaki yerini bildiğimiz için gıda enflasyonunu düşürme adına oradaki oynaklığı stabil haline  getirebilme adına bildiğiniz gibi orta vadeli tedbirler aldık ve bu Gıda  Komitesi’nde de konuşuldu. Onu ekim ayı içerisinde hayata geçireceğiz. Özellikle  sebze ve meyvelerin standart ambalajı içerisinde taşınmasını ve o ambalaj  içerisinde nakledilmesiyle ilgili bir yönetmelik taslağını hazırladık. Bu, Gıda  Komitesi tarafından kabul edildi. Yine soğuk zincir içerisinde taşınarak,  buradaki zayiatları önleme, soğuk zincir içerisinde tüketiciye arzı konusunda  çalışma ve teşviklerimiz var.

Gıda ile ilgili lisanslı depolar, hububat, bakliyat ile ilgili  lisanslı depolarla ilgili teşvik ve tedbirler var. 93 lisanslı depoya müracaat  eden firma var. Yaklaşık 35’i faaliyete geçti. 93’ü faaliyete geçtiğinde de 10  milyon tonluk depo hacmine sahip olacak. Böylelikle arzın, ürünün fazla olduğu zaman dilimi içerisinde üretici, çiftçi piyasaya mallarını getirme noktasında bir  alternatife sahip olacak. Dolayısıyla sağlıklı şartlarda depolanabilen ürünlerle  12 aya yayılan talebi karşılayabilecek Ürün İhtisas Borsası’nın faaliyete  geçmesiyle de Türkiye, yeni ve derinliği olan bir borsaya kavuşmuş olacak.  Böylece çiftçimizin ürünleri alternatif pazarlarda da satılmış olacak. Yurt  dışından borsa üzerinden alımlar... Özellikle bizim güçlü olduğumuz fındık,  kayısı, incir, üzümde artık fiyatlar Türkiye’de belirlenecek, borsası Türkiye’de  oluşacak. Bunun için bütün hızımızla Ürün İhtisas Borsası’nı hayata geçireceğiz."

Tüfenkci, gıdada hem tüketicilerin sağlıklı şekilde ürünlere  kavuşması, kazanması hem de üreticilerin kazanması için mekanizmalar oluşturmak  istediklerini söyledi.

DHA & AA