Soğuktan bu besinlerle korunun

Soğuktan bu besinlerle korunun
Güncelleme:

Soğuk havanın bir numaraları ilacı bu besinler...

Kış mevsiminin kendini iyice hissettirmeye başladığı bugünlerde, yeterli ve dengeli beslenme, sağlığın korunması açısından daha da önem taşıyor. Kış mevsimi nedeniyle insanlar kapalı mekanlarda sıkışıp kalıyor, hareket etme ve aktivitede bulunma oranları düşüyor. Soğuk havalardan dolayı vücudun ısısını koruyabilmek için daha fazla enerjiye gerekiyor. Tüm bu sebepler kış beslenmesini daha da önemli kılıyor.

Enerji ihtiyacı

Soğuk havalarda enerji ihtiyacını karşılayabilmek için kuru incir, kayısı, fıstık, badem, ceviz gibi yiyecekler en iyisidir. Bunların yanında tahin ve pekmez ile bal da bol enerji sağlayan sağlıklı ve iç ısıtan besinlerdir.

Sindirim

Kış döneminde azalan hareketsizliğe bağlı olarak sindirim, hazımsızlık ve kabızlık artıyor. Bol lifli yeşil sebzeler ile kepek ve tahıllı gıdalar sindirim kolaylığı sağlıyor.

C vitamini

Kış meyveleri diyince akla hemen C vitamini ve dolayısıyla mandalina, portakal, limon gibi meyveler geliyor. Unutmamalı ki C vitamini ayrıca kivi, maydanoz ve biberde de bol miktarda var. Her gün bolca yenilmeli.

Bağışıklık

Soğuk havalar, hareketsizlik ve salgınlar en çok bağışıklık sistemini vuruyor. Kolayca yatağa düşmemek için kırmızı et, süt ürünleri ile omega 3 zengini balığı sofradan eksik etmemek gerekiyor. Kuru baklagiller de bağşıklık sisteminin
koruyucularından.

Sıvı tüketimi

Kış döneminde sıvı alımında da azalmalar yaşanıyor. Eksik sıvı ise hastalıklara davetiye çıkarıyor. Taze meyve sularının yanı sıra ıhlamur, ada çayı, zencefil çayı, tarçın gibi bitkisel içecekler adeta sağlık saçıyor.