Diş Eti Ağrısı Belirtileri

Diş Eti Ağrısı Belirtileri
Güncelleme:

Diş eti ağrısı nasıl anlaşılır? Diş eti ağrısı genellikle hemen gelişen bir durum değildir.

Ağrının hissedilmesi çoğu zaman bir süre boyunca yanlış şekilde diş fırçalanmasının sonucu olarak gelişmektedir. Bununla birlikte, genellikle tek başına gelişen bir belirti değildir ve altta yatan hastalığa, bozukluğa veya duruma bağlı olarak değişen diğer belirtilere eşlik etmektedir.

Diş eti ağrısıyla birlikte gelişebilecek diğer belirtiler şunlardır:

·         Ağız kokusu

·         Diş eti kanaması

·         Diş etlerinde parlak kırmızı veya kırmızı-mor bir görünüm

·         Yumuşak veya hassas diş etleri

·         Ağrılı ağız yaraları veya ülserler

·         Diş eti çekilmesi ya da sarkması

·         Şişmiş diş etleri

Altta yatan hastalığa, bozukluğa veya duruma bağlı olarak gelişen diş eti ağrısına vücudun diğer bölgelerinde gelişen belirtiler de eşlik edebilmektedir ve genellikle şunları içermektedir:

·         Kanama

·         Dişlerin gevşemesi veya kaybolması

·         Mide bulantısı

·         Çene altındaki veya boyundaki lenf bezlerinin şişmesi

·         Dil ağrısı

·         Zayıflık, yorgunluk ya da baş dönmesi

Gingivitis (Diş Eti İltihabı) Belirtileri

Diş eti ağrısı nedenleri arasında sık karşılaşılan bir durum olan gingivitis ya da diş eti iltihabı, diş etlerinin tahriş olmasına, kızarmasına, şişmesine ve iltihaplanmasına yol açmaktadır. Mümkün olan en kısa sürede uygun tedavinin uygulanması gerekmektedir çünkü gingivitis, periodontitis (diş kaybı olarak adlandırılmaktadır) gibi daha ciddi diş eti hastalıklarına yol açabilmektedir.

Sağlıklı diş etleri dişleri sıkıca sarmaktadır ve rengi açık pembe bir renktedir. Diş eti iltihabı durumunda ise diş etlerinde meydana gelen değişiklikler şunlar olabilmektedir:

·         Diş etlerinin şişmesi

·         Diş etlerinin koyu kırmızı bir renk alması

·         Fırçalarken veya diş ipi çekerken kolayca sarkan diş etleri

·         Ağız kokusu

·         Diş etlerinin çekilmesi

·         Diş eti hassasiyeti ve diş eti ağrısı

Hamilelikte Diş Eti İltihabı

Diş eti iltihabı genellikle hamileliğin iki ile sekizinci ayında ortaya çıkmaktadır. Hamilelik sırasında progesteronun etkileriyle mücadele etmek için diş temizliğine daha fazla dikkat edilmesi diş hekimi tarafından önerilebilmektedir. Bu da ekstra plak, diş etlerinde şişme, kanama, kızarıklık, ağrı veya hassasiyete neden olabilmektedir. Yani, hamile kadınlar, tutarlı bir şekilde ağız sağlığı rutinini takip etseler bile, diş eti iltihabı geliştirmeye daha yatkın bir hale gelebilmektedir.

Acil Tıbbi Yardım Alınması Gereken Belirtiler

Bazı durumlarda, diş eti ağrısı acil müdahale edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorununun bir habercisi de olabilmektedir. Bu nedenle, diş eti ağrısına aşağıda sıralanmış olan belirtiler eşlik ettiği takdirde, hemen tıbbi yardım istemelisiniz:

·         Yutma veya nefes alma zorluğu

·         Yüksek ateş

·         Diş kaybı

Diş Eti Ağrısı Nedir?

Diş eti ağrısı diş etlerinde hassasiyetle birlikte hissedilen ağrıdır. Pek çok insan diş eti ağrısından muzdarip olmaktadır. Genellikle, dikkatsiz fırça kullanımı nedeniyle gelişse de, pek sağlık koşulu nedeniyle de gelişebilmektedir.

 

Diş Eti Ağrısı Tedavisi

Diş eti ağrısı nasıl geçer? Diş eti ağrısını geçirmek için önce buna neyin neden olduğunu belirlemek faydalı olabilmektedir. Dişlerinizi sert fırçalıyorsanız, daha yumuşak fırçalar seçerek daha özenli fırçalarsanız sorun muhtemelen çözülecektir. Diğer diş eti hastalıkları ise doktor tarafından ilaç ya da cerrahi yöntemlerle kontrol altına alınabilmektedir.

Diş Eti Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Diş eti ağrısı tanısı ve tedavisi için diş hekimine başvurabilirsiniz.




 

 

acil.net