Adet gecikmesi kaç gün olur?

Adet gecikmesi kaç gün olur?

Adet döngüsü vücutta hormon seviyelerinin yükselmesi ve alçalması ile ortaya çıkar.

Adet gecikmesi kaç gün olur sorusuna 7 gün cevabını verebiliriz. Yani 7 güne kadar gecikme veya erken adet görme normal olarak kabul edilebilir. Ayrıca ortalama 4 gün süren adet akıntısı 2-7 gün arasında sürebilir. Gebelik dışında adet gecikmesi stres, hastalık, düzenli kullanılan ilaçların değiştirilmesi, fazla kilo, menopoz öncesi dönemde yaşanan hormon değişikliklerine bağlı olarak görülebilir.

Adet döngüsü vücutta hormon seviyelerinin yükselmesi ve alçalması ile ortaya çıkar. Yaklaşık olarak 12-16 yaşları arasında başlayan adet görme yumurtlamanın sona erdiği menopoz dönemine kadar devam eder. Vücut menopozda rahmi gebelik için hazırlamayı bırakır ve adet döngüsü sona erer.

Adet Gecikmesinin Olası Nedenleri

Eğer hamile kalmaya çalışmıyorsanız adet gecikmesi oldukça sıkıntı verici bir sürece dönüşebilir. Ancak geciken her adet gebeliğin habercisi olarak kabul edilmemelidir. Pek çok farklı nedenlerle adet 7 güne kadar gecikebilir.

Stres: Stres vücudumuzda pek çok değişikliğe yol açar. Bazen GnRH hormonunun seviyesini düşürerek yumurtlama dönemini geciktirebilir veya regl olmanızı engelleyebilir.

Hastalık: Ani, kısa veya uzun süren hastalıklar adet gecikmesine yol açabilir ancak bu geçicidir.

Vücut Saati: Gündüz çalışıyorsanız gece mesaisine geçmek ya da tam tersi vücut saatinizi etkileyeceği için adet gecikmelerine neden olabilir.

İlaç Değişimi: Başka bir sağlık sorunu nedeniyle düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız ve yakın zamanda bu ilacı değiştirdiyseniz adet gecikmesi olabilir. Doktorunuza yeni ilacınızın bu yan etkisi hakkında bilgi vererek alternatif bir ilaç reçete etmesini isteyebilirsiniz.

Aşırı Kilo: Fazla kilo hormon dengelerini değiştirebilir ve adetin erken veya normalden daha geç görülmesine neden olabilir. Kilo kaybı ile normal adet döngüsüne geri dönebilirsiniz.

Aşırı Zayıflık: Fazla kiloda olduğu gibi hormon dengesizliğine bağlı adet gecikmesine neden olabilir.

Yanlış Hesap: Kadından kadına değişen adet döngüsü ortalama 28 gün olarak kabul edilse de çoğunlukla bu süre tutmaz. Yanlış hesaplama nedeniyle adetin geciktiğini sanmak oldukça sık rastlanan bir durumdur.

Menopoz: Vücudun kendini gebelik için her ay hazırlaması menopoz döneminde sona erer ve adet görme biter.

Gebelik: Ve en son olarak adet gecikmesi daha doğrusu adetin kesilmesi gebelik neticesinde olabilir. Basit bir hamilelik testiyle hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Adet Dönemiyle İlgili Olarak Doktorunuzu Görmeniz Gereken Durumlar

16 yaşına kadar adetin başlamamış olması
Adetin aniden durması
Uzun süren adet kanamaları
Ağırlaşan adet kanamaları
Ağrıların şiddetlendiği adet kanamaları
Adetler arasında kalan sürede bir kaç damladan daha fazla kanama oluşması
Tampon kullandıktan sonra hasta hissetme
Doğum kontrol haplarını bıraktıktan 6 hafta sonra adet döngüleri normalleşmediyse