Her ağrıyı kalp sanmayın

Her ağrıyı kalp sanmayın

Göğsünüze giren her ağrı kalp krizi habercisi değildir.

Özel Medi Yaşam Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Kemal Aladağlı, sağlıklı kişilerde göğüsteki her ağrının kalp ağrısı olmadığını belirtti. Dr. Aladağlı, göğüs ağrılarının sadece yüzde 25'inin kalpten kaynaklandığını söyledi.

Özel Medi Yaşam Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Kemal Aladağlı, sağlıklı kişilerde göğüs ağrılarının sadece yüzde 25'inin kalpten kaynaklandığını kaydetti. şeker, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, sigara tüketimi ve ailevi yatkınlık olan kişilerde göğüs ağrılarını önemsemek ve hekime başvurmak gerektiğini belirten Dr. Aladağlı, şöyle konuştu: "Daha önce göğüs ağrıları (angina) şikayetleri olan kişilerin ağrılarında zamanla artış olması hastalığın artmakta olduğunu düşündürür."

Kalp krizlerinin yarısının daha önce hiçbir kalp şikayeti olmayan kişilerde görüldüğünü belirten Dr. Aladağlı, şunları söyledi: "Kalbimiz bir pompa gibi çalışarak yani kasılıp gevşeyerek vücudumuzun ihtiyacı olan oksijen ve besin maddelerinin doku ve organlarımıza ulaşmasını sağlar. Kalp kaslarımızda ihtiyacı olan oksijen ve besin maddelerini kalbimizi besleyen atardamarlar olan koroner arterler sayesinde sağlar. Koroner damarlar kalbin sol tarafından çıkan ana damar olan aort atar damarından çıkan kalbi besleyen damarlardır." 

DAMAR SERTLİĞİ YAYGIN BİR SAĞLIK PROBLEMİ

Damar sertliğinin vücuttaki tüm damarların daralma ve tıkanmasına neden olan yaygın bir sağlık problemi olduğunu ifade eden Dr. Aladağlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "En sık olarak kalp, beyin, böbrek, bacak ve göz damarlarında tıkanıklık görülür ve sonuç olarak kalp krizleri, felç, böbrek yetmezliği, körlük ve bacaklarda kangrenler oluşur. Damar sertliği ve buna bağlı koroner kalp hastalığı ve kalp krizi bazı riskli durumlarda daha sık olarak görülür. Bu risk faktörlerinin bazıları ailevi yatkınlık, hipertansiyon, kolesterol ve kan şekeri yüksekliği(diyabet), sigara kullanımı, hareketsiz yaşantı ve aşırı şişmanlık durumlarıdır. Kalp damarlarında ani tıkanma sonucu kalp hasarına neden olan kalp krizi, ani ölüm veya ciddi kalp ritmi bozuklukları, kalp koroner damarlarında uzun sürede daralma sonucu gelişen angina denen hareketle artan göğüs ağrıları meydana gelir." 

KALP KRİZİNİN BELİRTİLERİ

 Dr. M. Kemal Aladağlı kalp krizinin belirtilerini, göğüs bölgesinde şiddetli ağrı, ağrının sol kola, sırta, boyuna yayılması, bulantı, kusma, terleme şeklinde açıkladı. Bu ağrının kalp ilaçları ve ağrı kesici ilaçlarla azalmayıp uzun sürdüğünü anlatan Aladağlı, sözlerini şöyle tamamladı: "Ancak bazen kalp krizlerinde göğüste ve mide bölgesinde sıkıntı, şişkinlik, hazımsızlık gibi belirtiler olabilir. Hatta bazen ağrısız sadece bayılma, halsizlik, baş dönmesi, tansiyon düşmesi gibi belirtilerde kalp krizinde görülebilir. Bazen de kalp durması ve ani ritm bozukluğu sonucu ani ölümlerde görülmektedir."