Kadınların hayatını kabusa çeviren sorunlar

Kadınların hayatını kabusa çeviren sorunlar

Dr. Şule Selvi; kadınların en sık yaşadığı sağlık sorunlarını anlattı.

Kariyer uğruna ertelenen evlilikler, anne olma isteğinin ileri yaşlara kayması, hormon düzensizlikleri ve erken menopoz oranının artması nedeniyle, kadınlar birçok jinekolojik sorun yaşıyor.

VAJİNAL ENFEKSİYON
Bu enfeksiyonlar, genellikle akıntı şikayetiyle ortaya çıkar. Tedavi için ilk olarak genital hijyenin doğru şekilde yapılması gerekir. Pamuklu iç çamaşırı giymek, genital asitliği ayarlanmış hijyen ürünleriyle temizlik yapmak ve gereksiz günlük ped kullanmamak çoğu zaman tedavi edici ve önleyici olabilir.

ADET DÜZENSİZLİĞİ
Adet düzensizliği; birçok önemli hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalar ultrasonla muayene edilmeli ve altta yatan bir hastalığın olup olmadığı belirlenmelidir.

GEBE KALAMAMA
Bir yıl süreyle düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalınamaması, kısırlık göstergesi olabilir. Polikistik over sendromu ve çikolata kisti; ileri yaşlardaki kadınlarda kısırlığa neden olabilir.

PELVİK KİST
Sık adet düzensizliği ve ağrı, yumurtalıkta kist, kitle veya rahimde miyom belirtisi olabilir. Bu sorunlar; bazen ilaç tedavisi, bazen de cerrahi müdahaleyle çözülebiliyor.

ŞİDDETLİ ADET SANCISI
Çoğu zaman şiddetli adet sancılarının altında yatan sebep, tam olarak ortaya çıkarılamıyor. Bu ağrıları yaşayanların mutlaka doktora görünmesi gerekiyor. En sık görülen sebep ise kronik enfeksiyonlar ve endometriozis sorunudur.