Memorial ve Penti'den sağlık için işbirliği !

Memorial ve Penti'den sağlık için işbirliği !

“Meme Kanserini Birlikte Göğüslüyoruz” projesi ile kadınların meme kanserine karşı bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Penti mağazalarından iç giyim alışverişi yapan tüm kadınlar; Memorial’ın meme sağlığı konusundaki Pembe Sağlık Programı paketlerinden çok özel ayrıcalıklarla yararlanma imkanı bulacak.

Sağlık hizmetlerinde kalitenin yanı sıra, hastalıkların ortaya çıkmadan önce gerekli önlemlerin alınmasına yönelik toplumsal bilinç oluşturan sosyal sorumluluk projeleri ile de adından söz ettiren Memorial Sağlık Grubuve merkezinde kadın olan Türkiye’nin önde gelen moda markalarından Penti ve önemli bir işbirliğine imza attı. Tüm dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olan meme kanserine karşı hayata geçirilen “Meme Kanserini Birlikte Göğüslüyoruz” projesi meme kanserinin önemine dikkat çekerek, erken teşhis ve tedavi yöntemleri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Ülkemizde her yıl 25 bin kadın meme kanserine yakalanırken, her 10 kadından birinin hayatının bir döneminde bu kanser türü ile karşılaşması, erken tanı ve tedavi konusunda bilinçlenmenin önemini bir kez daha vurguluyor.

Kadınlar alışveriş yaparken bilinçlenecek

Penti ve Memorial Sağlık Grubu’nun mayıs ayı itibariyle başladıkları “Meme Kanserini Birlikte Göğüslüyoruz” projesi kapsamında, Memorial Hastaneleri’nin bulunduğu İstanbul, Ankara, Kayseri, Antalya ve Diyarbakır gibi şehirlerde bulunan toplam 102 Penti mağazasında; meme sağlığının korunması, meme kanserinde erken teşhis ve kendi kendine meme muayenesi konularında bilgilendirici broşürler dağıtılacak. Mağazalardaki giyinme kabinlerinde kendi kendine meme muayenesi afişleri de yer alacak. Penti mağazalarından her ay en yüksek miktarda iç giyim alışverişi yapan Penti Club üyesi bir kişiye Memorial Sağlık Grubu tarafından meme muayenesi hediye edilecek. Bu mağazalardan alışveriş yapan tüm kadınlar da Memorial’ın meme sağlığı konusundaki Pembe Sağlık Programı paketlerinden çok özel ayrıcalıklarla yararlanma imkanı bulacak.

Meme sağlığı ile ilgili Memorial doktorları tarafından özel bir eğitim alan Penti satış temsilcileri, proje süresinde müşterilerini bu yönde bilinçlendirmeyi hedefliyor. Kadına yönelik projeleriyle adını sıkça duyuran Penti,“Meme Sağlığı Projesi” ile de kadınlara erken teşhisin önemini vurgulamayı ve kadınları bilinçlendirmeyi misyon ediniyor. Meme kanseri erken dönemde tedavi edilebilen kanser türleri arasında yer alıyor. Erken teşhiste çok önemli bir yeri olan kendi kendine meme muayenesi, bu sayede hastanın kanserden kurtulmasını sağlayabiliyor.

Meme kanseri ile ilgili en çok merak edilenler

Memede ele gelen kitlelerin %90’ı kanser değildir. Ancak memede ele gelen farklı bir yapı veya kitlenin doktora başvurarak mutlaka aydınlatılması gerekir. Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah İğci, meme kanseri ile ilgili en çok sorular hakkında şu bilgileri verdi.

Meme kanseri için risk faktörleri nelerdir?

Anne ve kız kardeş gibi birinci derece akrabasında meme kanseri olanlar, hiç doğum yapmamış ve emzirmemiş kadınlar, 50 yaşın üzerindeki kadınlar, 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapmış olanlar, ilk adetini erken yaşayanlar ve geç menopoza girenler, fazla kilolular ve aşırı alkol kullanan kadınlar, meme kanseri (BRCA) geni taşıyanlar ile ilk doğum öncesi uzun süre doğum kontrol hapı kullanan kadınlar risk altındadır.

Meme kanserinde erken tanı için ne yapılmalıdır?

Meme kanseri, kanser tarama programları içinde değerlendirilebilen ve erken dönemde yakalanma ihtimali çok yüksek olan bir kanser türüdür. Meme kanserinde tarama yöntemleri 40 yaşından sonra başlamalıdır. Ancak 30 yaşından itibaren kişinin bilinçlenip her ay kendi kendine meme muayenesi ile gerekli kontrollerini yapması çok önemlidir.

Tarama yöntemleri 3 şekilde yapılmaktadır.

Mamografi: Memesinden hiçbir şikayeti olmayan kadınlarda 40 yaşından sonra yıllık mamografi çekilmesi, meme kanserini ele gelen büyüklüğe ulaşmadan tespit edilmesini sağlar. Ailesinde meme kanseri olanlar da ise ilk mamografi 32 yaşından itibaren yapılmalıdır.

Kendi kendine meme muayenesi: Kadınların aylık kendi kendini muayene etmesi kolay bir yöntem olup, genellikle adetin bitiminden itibaren 4-5 gün sonra yapılmalıdır. Menopoz, rahim veya yumurtalık ameliyatı olan kadınların ayda bir kez aynı günler olmak üzere meme muayenesini yapmaları gerekmektedir.  Kendi kendine meme muayenesi için belden üst taraftaki giysileri çıkarılıp ayna karşısında, duş yaparken ve sırt üstü yatarken şekillerde gösterildiği gibi gerekli kontrol yapılmalıdır. Bu şekilde, kadınlar meme içindeki dokularını tanıyarak bunun dışında oluşan farklılıkları anında fark edebilir.

Rutin kontroller: Memesinde hiçbir şikayeti olmayan kişilerin 40 yaşından sonra yılda bir kez doktora başvurarak muayene olması gerekmektedir.