Menopoz sonrası hormalama problemi

Menopoz sonrası hormalama problemi

Kadınların horlama oranı, menopoz sonrası artıyor...

Kadınların fazla kiloları bel ve boyun bölgelerinde toplanmadığı için, erkeklere oranla daha az horlarlar. Ancak bu durum menopoz sonrasında değişebiliyor.  Kadınların horlama oranı, menopoz sonrası dört katına kadar çıkabiliyor.  DentGroup Çene ve Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, bu sorunla ilgili şöyle bilgiler veriyor:

\"Ülkemizde nüfusun yüzde 25\'inde horlama, yüzde 10\'unda ise horlama ile beraber uyku apnesinin olduğu tahmin ediliyor. Kadınlar erkeklere göre daha şanslılar. Erkeklerde yağlanma boyun ve karın bölgelerinde yoğunlaştığı için, erkeklerde horlama kadınlara göre 3 kat daha fazla görülüyor.

Menopoz sonrası, kadınlarda erkeklerinkine benzeyen yağlanma horlamaya yol açıyor

Menopoz, kadınların yaşamında hem bedensel hem de ruhsal değişimin yaşandığı bir dönem. Kasların rahatlamasını önleyen östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte, menopoz öncesi kadınların horlama oranı yüzde 10\'larda iken menopoz sonrasında yüzde 40\'lara kadar çıkıyor. Menopoz sonrası hormonal dengenin değişmesi ile beraber, boyun kaslarında oluşan yağlanmaya bağlı gevşemeler erkeklerinkine benziyor ve horlamaya neden oluyor.

Horlama ve uyku apnesi sorunu yaşayan kişiler rahat nefes almakta zorlnaıyor. Bu kişilerin uyku sırasında kanlarındaki oksijen miktarı ciddi oranda düşüyor ve kalp kandaki bu oksijen açığını kapatmak için normalden daha fazla çalışıyor. Bu durum da uzun vadede hipertansiyon, aritmi, kalp krizi gibi tehlikeli kalp damar hastalıklarına ve hatta uykuda ölümlere neden olabilir. Ayrıca horlama sırasında beyin yeterli oksijen alamadığı için ani felç riski de önemli bir tehlike olarak karşımıza çıkabilir.

Horlama protezleri geceleri uykuda kullanılır ve dişler üzerine oturur. Kişiye özel üretilen horlama protezi, alt çeneye ileri ve aşağı konum vererek, sarkmış olan dokuları tekrar eski gerginliklerine kavuşturup soluk yolunu açar. Bu sayede horlama veya uyku apnesini engelliyor.  Diğer tedavi yöntemlerine göre aynı zamanda daha ekonomik olan horlama protezinde, asıl etki 3-4 hafta içinde gerçekleşiyor. \"