Siz de nevralji hastalığına yakalanmış olabilirsiniz

Siz de nevralji hastalığına yakalanmış olabilirsiniz

Nevralji hastalığı, ani ve şiddetle başlayarak kişinin günlük hayatını olumsuz etkiliyor.

Makyaj yapmak, diş fırçalamak, tıraş olmak işkence haline geldiyse nevraljiye yakalanmış olabilirsiniz!
Özellikle kadınlarda daha fazla görülen nevralji kişiyi günlük aktivitelerini yapamayacak hale getiriyor. Genellikle tek taraflı olarak yüz veya baş bölgesini etkileyen, ani ve şiddetli başlayıp yine ani şekilde sonlanan, süresi birkaç saniyeden birkaç dakikaya uzayan, sık tekrarlayan, kısa süreli elektrik şok benzeri ağrılar olarak tanımlanıyor.

Bugün Gazetesi'nden Serda Kıvılcım'ın haberine göre, Doç. Dr. Göksel Somay nevraljinin, etkilenen sinirin ağrıya duyarlı uyarıyı taşıyıcı liflerin aşırı uyarılmasından kaynaklandığını belirtti. “Sinir üzerindeki bası veya başka sebepler sinirin aşırı uyarılmasına ve sinirin çevresindeki ağrılı liflerle etkileşimine neden olur. Böylece tekrarlayıcı ağrılar ortaya çıkar” diyen Dr. Somay şunları söyledi:

Uçuk sonrası da oluşabilir

“Komşu damarların, damar anomalilerinin veya yavaş gelişen iyi veya kötü huylu tümörlerin basısı sinire bası yapar ve nevraljik ağrı meydana gelir. Nadiren multiplskleroz (beyni ve omuriliği tutan bağışıklık hastalığı), beyin damar  tıkanıklığı ve uçuk benzeri enfeksiyonlardanda nevraljik ağrı oluşabilir.

Ağrılı bölgede belli noktaları etkileyen yüz yıkama, tıraş olma, diş fırçalama, konuşma, elle dokunma gibi uyaranlar ile uyarılabilir veya şiddetlenebilir. Kişinin günlük aktivitelerini yürütemeyecek şiddette olabilir. En sık  görülen tipi yüz nevraljisi ‘trigeminal’ dir.”

Bugün Gazetesi