Stres neden acıktırıyor?

Stres neden acıktırıyor?

Stres altındaki kişiler neden yemeğe yöneliyor?

Stres vücudumuzda hangi tepkimelere yol açarak bu süreci oluşturmaktadır?

"Vücudumuz her türlü strese ( fiziksel veya psikolojik ) tamamen aynı şekilde cevap vermektedir. Her stresli günde beyin fiziksel bir tehlikeye maruz kalmışız gibi davranarak hücrelerine güçlü hormonların serbest kalması yönünde talimat vermektedir." diyor Diyetisyen Ceylan Akiş.

Vücutta meydana gelen adrenalin patlaması vücudun savaşabilmesi için depo enerjinin korunmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda kortizolda meydana gelen artış ve dalgalanmalar ise stres durumunda, öyle olmamasına rağmen vücudunuzda fazla enerji harcadığı ve yerine konulması gerektiği sinyallerini vermekte, bu durumsa sizi çok ama çok aç bir duruma sokmaktadır. Vücudunuz stres devam ettiği süre kortizolu pompalamayı sürdürmektedir. Bu durumda maalesef çok az insan sağlıklı ve düşük enerjili bir alternatif olan salatalık dilimlerine ulaşmaya çalışmaktadır. Çoğunluk beyinde zevk verici kimyasalların salınmasına neden olan tatlı, tuzlu ve yağlı besinler tüketerek gerginliği azaltmaya çalışmaktadır. Bu yatıştırıcı etki bağımlılık oluşturarak kendinizi sinirli veya stresli hissettiğinizde şişmanlatıcı besinlere yönelmenize neden olmaktadır.

Adrenal bezin kortizol pompalamasıyla birlikte kas yapıcı hormon olan testesteron üretimi yavaşlar, testesteron seviyesindeki bu düşüş kas dokusu kaybına ve vücudunuzun çok daha az enerji harcamasına neden olur. Bu durum yaşlanmayla doğal olarak meydana gelmekle birlikte yüksek kortizol seviyeleri bu süreci hızlandırmaktadır. Ancak birkaç adımda stresi yenerek kortizol seviyenizi ve kilolarınızı kontrol altında tutmak mümkün olabilir.

Kaslarınızı hareket ettirmek çok etkili bir acil stres gidericisidir

Hareket etmeniz vücudunuzu stres kaynağından uzaklaştırdığınızı düşündürecektir. Egzersiz kan dolaşımını hızlandırarak kortizolun böbreklere hızlı iletimini sistemden hızlı atılmasını sağlar.

Stres anında çok sağlıklı besinleri bile silip süpürme eğilimi göstermekteyiz. Ancak yapılan araştırmalar büyük yemek porsiyonları ve azalan yemek sürelerinin, artan karın yağları ile bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur. Epel, her lokmanın tadına vararak ve tokluk hissine dikkat vererek yavaş yemek yemenin toplamda daha az miktarda besin tüketimine neden olmasıyla, birlikte kortizol seviyesini düşürerek yağların bel çevresinde toplanmasını önlediğini ortaya çıkarmıştır. Sürekli sıkı ve aynı şekilde diyet yapmanın kortizol seviyesini %18 oranında arttırdığı yapılan araştırma sonuçlarında ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca kortizol seviyemiz ani artış gösterdiğinde kan şekerimizde önce çok hızlı yükselip ani şekilde düşerek bozulmaktadır.

Stres düşürmek için en etkili strateji kuşkusuz uyumaktır

Vücudunuz uykusuzluğu majör bir stres faktörü olarak görmektedirler. Stresli zamanlarda besin öğelerinden zengin güçlü bir kahvaltıyla güne başlayarak savaşı erken başlatabilirsiniz.