Uykusuzluk sorununa 4 çözüm

Uykusuzluk sorununa 4 çözüm

Dr. Mehmet Öz, uykusuzluk sorununa 4 farklı çözüm önerisi sunuyor.

Geceleri gözünüze bir türlü uyku girmiyor, derin uyku seviyesine hiç geçemiyor musunuz? Aldığınız ilaçlar ve yediğiniz yiyecekler uykusuzluk sorunuyla karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Dr. Mehmet Öz, uykusuzlukla baş etmenin 4 farklı yolunu açıklıyor.

Lavanta kokusunu içinize çekin

Dr. Mehmet Öz, daha iyi bir uyku için geceleri yatak odasında lavanta kokusundan yararlanmayı öneriyor. Sakinleştirici etkisiyle bilinen lavanta, kalp atışlarını yavaşlatıyor ve kan basıncını düşürüyor. Wesleyan Üniversitesi\'nde yapılan bir araştırmaya göre, yatmadan önce lavanta yağı koklayan kadınların %22\'sinin çok daha kolay ve rahat uyuduğu ortaya çıkarıldı.

Akdeniz diyeti uygulayın

Göbek yağlanmasının artmasının uyku apnesine de neden olduğunu biliyor muydunuz? Europan Respiratory Journal\'ın yaptığı bir araştırmaya göre, yüksek miktarda meyve, tam tahıllı yiyecekler sebze ve balık içeren Akdeniz diyeti uygulayan ve günde 30 dakikalık yürüyüş yapan kişilerin uyku apnesi sorununun düzeldiği ortaya çıkarıldı.

Yemeklerinizi doğru seçin

American Journal of Clinical Nutrition (Amerikan Klinik Beslenme Dergisi)\'nin yaptığı araştırmaya göre, patates ve pirinç gibi glisemik indeksi yüksek yiyeceklerin akşam yemeğinde tüketilmesi glisemik indeksi düşük yiyeceklere göre %49 oranında uyumayı kolaylaştırıyor. Glisemik inseksi yüksek yiyecekler, vücutta bir amnio asit çeşidi olan triprofanın artmasına ve uykunun gelmesine neden olur.

İlaçlarınızı gözden geçirin

Uyumadan önce kafein içeren içecekler tüketmenin uyku kaçırdığını herkes biliyor. Ancak bazı ağrı kesici ilaçlar da geceleri uykusuzluk problemine neden olabiliyor. Antidepresanlar, vücutta serotonin ve noradrenalin hormonlarının seviyelerinde artışa neden olur. Bu iki hormonun artışı, Rem uykusuna geçişi zorlaştırır. Eğer aldığınız ilaçların sizde uykusuzluk etkisi yarattığını düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuza danışın.