Yanlış ayakkabı topuk dikeni nedeni !

Yanlış ayakkabı topuk dikeni nedeni !

Topuk dikeni hastalığı, yanlış ayakkabı seçimi yüzünden de kaynaklanabiliyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Engin Kesgin, halk arasında sık görülen ve tedavisi zor olarak bilinen topuk dikeni hastalığının, yanlış ayakkabı seçiminden de kaynaklanabileceğini söyledi.

Ayak basmada problem yaşayan ve kilo problemi olan insanlarda topuk dikeninin daha sık görüldüğüne dikkat çeken Kesgin, “Halk arasında topuk dikeni olarak bilinen rahatsızlık, ayağını basmada problem yaşayan kişilerde ve kilo problemi yaşayan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Bunlar genellikle ayağı düztaban ve ayak kavisinin fazla olduğu kişilerde, romatizmal hastalıklarda ve yanlış ayakkabı kullanımına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır” dedi.

Topuk dikeninin ayağın tabanı altındaki dokunun aşırı gerilmesi sonucu ortaya çıktığını dile getiren Kesgin, “Ayağın tabanı altındaki dokunun aşırı gerilmesi, zorlanması ve esnekliğini yitirmesi sonucu ortaya çıkabilir. Herkeste ortaya çıkabildiği gibi, ayakta zaman geçiren meslek gruplarında, ev hanımlarında, aşırı kilolu olan kişilerde ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.Topuk dikeni rahatsızlığının teşhisinin kolay olduğunu fakat tedavisinin zaman aldığını belirten Kesgin, teşhis ve tedaviyi şöyle açıkladı: “Öncelikle hastanın yürüyüş değerlendirmesini yapıyoruz daha sonra çekilen grafiklerden sonra teşhisi koyuyoruz. Bu hastalığın teşhisi kolaydır fakat tedavisi bir süreçtir. Kısalan aşil tendonu dediğimiz tendonun esnekliğinin sağlanması gerekmektedir. Bu yüzden ayakta germe egzersizleri veriyoruz. Daha sonra topuk tabanının altına yükseltici, şok emici cihazlar veriyoruz. Buna rağmen çözülmüyorsa fizik tedavi yöntemlerinden faydalanıyoruz. Yine olmadı topuk için bazı maddeler enjekte ediyoruz. Bu yöntemlerde de fayda görülmediyse cerrahi seçeneklere başvurabiliriz.”Kesgin, halk arasında adına topuk dikeni denmesini ise şu sözlerle açıkladı: “Topuk dikeni denmesinin sebebi hasta ayağa kalktığı vakit, ayağının altında diken varmış hissi uyandırması ve çekilen röntgenler sonrası ayağın altında diken varmış gibi bir çıkıntının bulunmasıdır.”