Limonata yaparken dikkat

Limonata yaparken dikkat
Güncelleme:

Yaz aylarının vazgeçilmez içeceği olan limonata, yanlış yerde ve yanlış zamanda yapılırsa büyük sorunlara yol açıyor.

Yaz ayları henüz daha kavurucu etkisini göstermedi. Merak etmeyin bu böyle gitmeyecek ve sıcaklar bastırdığında limonata hepimizin doğal ihtiyacı olacak. Ancak limonata yaparken çok dikkatli olun, elleriniz insan içine çıkamayacak hale gelebilir! Şaşırmayın, Florida'da bir adam limonata yaparken başına öyle bir şey geldi ki...

201506031406_screen-shot-2015-06-02-at-5.14.55-pm.png

İstanbul başta olmak üzere pek çok şehrimiz hala daha "Gelmeyen yaz yapmışlar" şeklinde isyanlarla çalkalanırken, ABD Florida'da yaz çoktan gelmiş kasıp kavurmaya bir başlamış. Aaron Peers adlı gariban bir vatandaş da serinlemek için kendisine limonata yapmaya karar vermiş. Sonrası hüsran olmuş. Yanlış yerde yanlış zamanda kesilen limonun başa ne tür belalar açabileceği konusunda ibretlik bir örnek olmuş Peers. Ellerinde yaralar oluşmuş ve zavallı adam büyük acılar çekmiş. Peki neden böyle olmuş? Bu haberi okumadan limonata yapmaya kalkmayın çünkü Peers'ın başına gelenleri sizin de yaşamanız çok büyük bir ihtimal!

201506031406_screen-shot-2015-06-02-at-5.16.11-pm.png

Women's Health'te çıkan habere göre limonata yapmak ummadığınız tehlikelere yol açabiliyor. Limon gibi besinlerin içindeki toksik yoğunluğu güneş altında ciltte beklenmedik alerjik tepkimelere yol açabiliyor! Aaron Peers bu haberi okumamış olacak ki, Florida güneşinin altında almış bir file limonu, kesmiş bir güzel, suyunu da sıkmış yapmış limonatasını. Akşam olduğunda ise elleri yanmaya ve ortaya kızarıklıklar çıkmaya başlamış.

201506031406_43534252345235.png

Peers doğru hastaneye koşmuş ve kendisine bakan Doktor Douglas Robins'ten bunun güneş altında limon suyunun derisiyle yoğun temas etmesinden ötürü yaşandığını öğrenmiş. Douglas'ın veridği bilgilere göre her yaz bir düzine hastası aynı rahatsızlık sebebiyle kendisine geliyormuş.

Siz siz olun, limon gibi besinleri kapalı alanda kesip, işiniz bittikten sonra ellerinizi güzelce yıkayın yoksa Peers'la aynı kaderi paylaşmanız neredeyse kaçınılmaz. Çünkü bu tip toksik alerjileri, diğer pek çok alerjilerden çok daha yaygın ve başınıza gelmeden sizin de bunu yaşayıp yaşamayacağınız belli değil. Bunu deneyerek tespit etmeye de çalışmayın çünkü bu şekilde zarar gören deri yüzeylerinin eski haline dönmesi bir iki yıl alabiliyor ve çoğunlukla iz bırakıyor!

201506031406_34253245.png

10 News'ın konuyla ilgili görüştüğü Dermatolog Michele Green, limon gibi besinlerin kesinlikle güneş altında deriye temas etmemesi konusunda uyarıyor. Hatta elinizde kolunuzda sonradan keşfettiğiniz minik kahverengi lekelerin pek çoğunun sinsice bu şekilde derinizde yer ettiğini belirtiyor. Bu tarz bir alerjik tepkime yaşadığınız zaman acilen bir cilt uzmanı doktorla görüşüp yardım almanız şart. Bu durumda yaşanan rahatsızlığın tıp dilindeki adı: "Fitofotodermatit" yani : Bazı bitkilerle temastan sonra güneş ışınlarına maruz kalış sonucu deri üzerinde oluşan iltihabi durum.