Prostatit (Prostat İltihabı) Nedenleri

Prostatit (Prostat İltihabı) Nedenleri
Güncelleme:

Prostatit neden olur? Prostatit hastalığının nedenleri tam olarak anlaşılamamaktadır, ancak üç ana tip prostatit genel olarak kabul gören nedenlere dayanabilmektedir.

Bunlar, bakteriyel enfeksiyondan nöromusküler (kas ve sinir hastalıkları) nedenlere kadar değişebilmektedir. Daha az kanıtlanmış ancak muhtemel nedenler arasında ise virüsler, gıda alerjileri gibi durumlar yer almaktadır.

Bazı hastalarda bu nedenlerin bir kombinasyonu sonucu prostat iltihabının oluştuğuna dair fikirler de bulunmaktadır. Diğer yandan, farklı hastalıkların bir sonucu olarak da prostat iltihabının oluşabileceği düşünülmektedir.

Akut Bakteriyel Prostatit Nedenleri

Akut bakteriyel prostatit durumunda, prostat bezinin bakteriyel enfeksiyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu duruma neden olabilecek bakteriyel enfeksiyon türleri ise şunları içerebilmektedir:

·        Kolonda bulunan ve idrar yolu enfeksiyonları, Üretrit veya Epididimit gibi enfeksiyonlara neden olan Escherichia coli (E. coli)

·        Gonore, klamidya, trikomonas ve Ureaplasma Urealyticum gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Kateter veya sistoskopi gibi üretral araçlar, travma, mesane çıkışının tıkanması veya vücudun başka yerlerinde meydana enfeksiyon gibi durumlar da, akut bakteriyel prostatit oluşturan bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilmektedir.

Bakteriyel Olmayan Kronik Prostatit Nedenleri

Kronik prostatit prostatit hastalığın en yaygın olarak yaşanan şeklidir. Durum genellikle bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkmamaktadır ve bu nedenle de, kronik bakteriyel olmayan prostatit veya prostat ağrısı sendromu olarak tanımlanmaktadır.

Bakteriyel olmayan kronik prostatit hastalığının nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir, ancak herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu olmamasına rağmen üç aydan fazla süren pelvik ağrı ile karakterize edilmektedir.

Ağrı hafif olabileceği gibi hastayı zayıf düşürecek bir seviyede de olabilmektedir. Aynı zamanda, oluşan ağrı penis ucundan testis ile alt sırt ve rektum arasındaki yapılarda hissedilebilmektedir.

Kronik prostatit için muhtemel risk faktörlerinden bazıları şunlar olabilmektedir:

·        İdrarın prostata geri akışı

·        Prostat bezi enfeksiyonunun daha erken dönemleri

·        Laboratuvar testleri kullanılmadığı takdirde saptanamayan bir enfeksiyon

·        Prostat bezinin etrafındaki sinirlerin iltihabı

·        Herhangi bir rahatsızlığın yokluğunda ağrıya neden olan sinir hasarı

·        Zayıf veya hasar görmüş pelvik taban kasları

·        Stres ve kaygı

Durum, kronik yorgunluk sendromu ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile ilişkili de olabilmektedir.

Prostatit Risk Faktörleri

Akut bakteriyel prostatit hastalığının her 10.000 kişinin 2'sinde görülmektedir ve hastalığın gelişiminde genetik faktörlerin de bir rol oynadığı düşünülmektedir. Aile bireylerinde prostatit öyküsü olan erkekler gibi siyah erkekler de daha fazla risk altındadır.

Prostatit gelişimi riski artıran diğer faktörler ise şunlar olabilmektedir:

·        Birden fazla cinsel partner

·        Korunmadan cinsel ilişki

Bakteriyel olmayan prostatit ise en sık görülen tiptir. Her 10.000 erkeğin yaklaşık beş kişi etkilediği düşünülmektedir. Diğer prostatit tiplerinde olduğu gibi, birçok cinsel partnerin bulunması ya da riskli cinsel ilişkilerde bulunma ile gelişme riski artabilmektedir, ancak bu risklerin kanıtlanması zordur.

Kronik prostatit, genellikle 30 yaşın üzerindeki erkeklerde daha sık görülmektedir ve 65 yaş üzerindeki erkeklerin üçte birinden fazlasının bir dereceye kadar kronik prostatit olabileceği düşünülmektedir. Prostat bezinin tıkanıklığına neden olan ve bakterilerin üremesine, sonuçta da kronik prostatit durumuna yol açabileceği düşünülen faktörler şunlardır:

·        Aşırı alkol alımı

·        Genital yaralanma

·        Riskli cinsel ilişkiler

Prostatit (Prostat İltihabı) Nedir?

Prostatit erkeklerdeki mesanenin hemen altında bulunan ceviz boyutlu prostat bezinin şişmesi ve iltihaplanması durumudur. Prostat bezi spermleri besleyen ve taşıyan sıvıyı üretmektedir.

Prostatit durumunda, hasta genellikle sık sık idrara çıkmakta ve ağrı hissetmektedir. Diğer belirtiler arasında ise kasık ağrısı, pelvik bölge veya genital bölge ağrıları, bazense gribe benzer belirtiler bulunmaktadır.

Prostatit her yaştan insanı etkileyebilmektedir, ancak 50 ya da daha küçük erkeklerde daha sık görülme eğilimi göstermektedir. Prostatit hastalığın bazı nedenleri olabilmektedir, diğer yandan, nedeni tespit etmek mümkün olmayabilmektedir. Prostatit bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa, genellikle antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir.

Nedenine bağlı olarak, prostatit yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilmektedir ve uygun tedaviyle çabucak iyileşebilmektedir. Bazı prostatit türleri aylarca sürebilmekte veya tekrar tekrar (kronik prostatit) yaşanmaktadır.

Prostatit (Prostat İltihabı) Tedavisi

Prostatit nasıl geçer? Prostatit tedavisi altta yatan nedenine ve prostatit türüne bağlı olarak değişmektedir. Bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa, antibiyotikler reçete edilmektedir. Prostatit hastalığının bütün türlerinde destekleyici bakıma, ihtiyaç duyulursa ağrı kontrolüne ve sağlık bakım uzmanının yakın takibine ihtiyaç duyulmaktadır. Bazı durumlarda, prostatiti olan bazı bireylerin hastaneye kaldırılması gerekebilir. Tedavi yöntemleri aşağıdakileri içerebilir:

·        Antibiyotikler

·        Antiinflamatuar ilaçlar

·        Alfa blokerler

·        Sıcak oturma banyosu

·        Prostat masajı

·        Alkol, kafein ve baharatlı yiyeceklerden kaçınma

·        Yaşam tarzı değişiklikleri

·        Alternatif tedaviler

·        Akupunktur

Prostatit ameliyatı, uzun süreli antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen ve tekrarlanan idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan kronik bakteriyel prostatiti tedavi etmek için gerekli olabilmektedir.

Prostatit İçin Hangi Doktora Gidilir?

Prostatit teşhisi ve tedavisi için üroloji bölümüne başvurulmaktadır.

faydalarizararlari.com