Servet Yardımcı UEFA Yönetim Kurulu'na seçildi

Servet Yardımcı UEFA Yönetim Kurulu'na seçildi
Güncelleme:

TFF 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı 34 oyla UEFA Yönetim Kurulu'na seçildi.

UEFA'ya üye 55 ülke federasyonunun başkan ve yöneticilerinin katılımıyla her yıl organize edilen UEFA'nın olağan genel kurulunun 41'incisi bugün Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de yapılıyor. Helsinki Fuar Merkezi'nde sabah saatlerinde başlayan kongrede gündeme dair konuların görüşülmesinin ardından, yönetim için yapılan seçime geçildi.

İsveç'ten Karl-Erik Nilsson, Almanya'dan Reinhard Grindel, İtalya'dan Michele Uva, İrlanda'dan John Delaney, Polonya’dan Zbigniew Boniek, Güney Kıbrıs'tan Marios N. Lefkaritis, İngiltere'den David Gill, Hollanda'dan Michael Van Praag, Kazakistan'dan Kairat Boranbayev, Arnavutluk'tan Armand Duka, Azerbaycan'dan Elkhan Mammadov ve Galler'den Kieran O'Connor, Servet Yardımcı ile birlikte yönetim kuruluna girmek için mücadele etti. Kazak üye Boranbayev adaylıktan çekildi.  

Platini-Blatter değişikliği

Kongrede UEFA'nın gelecek yıllarda daha güçlü ve daha şeffaf bir yapıya bürünmesi için getirilen reform önerisi kabul edildi. FIFA'nın son iki yıl içinde adının karıştığı rüşvet ve yolsuzluk skandalları, kıta federasyonlarını (konfederasyon) bu konuda reform yapmak konusunda baskı altında bırakmıştı. Sepp Blatter ve Michel Platini bu isimler arasındaydı.  

Başkana süre kısıtlaması geldi

Kongrenin oybirliğiyle kabul ettiği değişiklik görev süresi tanımına ilişkin oldu. UEFA Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, üç dört yıllık dönem itibariyle hizmet verebilecek. Daha öncesinde ne kadar görev yapacaklarına dair bir süre kısıtlaması bulunmuyordu.

Stat seçimi şeffaflaşıyor

Bir diğer değişiklik UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ne ev sahipliği yapacak statlarla ilgili oldu. Bu statlar şeffaf bir teklif prosedürü vasıtasıyla tamamen objektif olarak seçilecek. Bunu garanti etmek adına ilgili regülasyona konuya açıklıkla belirleyen maddeler eklenecek.

1 Temmuz'dan itibaren geçerli 

UEFA Başkanı Ceferin, kongrede yapılan bu değişikliklerin UEFA yönetmelik ve regülasyonlarına işleneceğini ve 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacağını söyledi. Sloven futbol adamı, "Eğer UEFA'nın imajını tekrar iyileştirmek istiyorsak bu reformları yapmaya mecburuz" dedi. Bazı diğer değişiklikler şöyle olacak:

* Karl Heinz Rummigge'nin başkanı olduğu Avrupa Kulüpler Birliği (ECA)temsilcilerine, UEFA Yönetim Kurulu'nda kontenjan verildi. Buna göre iki ECA temsilcisi yönetim kurulunda bulunacak.

* UEFA Yönetim ve Uyumlandırma organını güçlendirmek adına iki bağımsız üyenin atanmasına karar verildi. Bu üyeler halihazırdaki üç kişilik organa eklenecek.   

* UEFA Yönetim Kurulu'na seçilecek yetkililer ancak ülkelerindeki federasyonlarda aktif görevdeyseler seçilebilecekler.

UEFA'dan her federasyona 1 Milyon Euro bağış

UEFA Başkanı Alexander Ceferin, ibra öncesi tüm ülke federasyonlarına müjde vererek, 1 milyon euroluk jest yapacaklarını söyledi.

Finlandiya'nın Başkenti Helsinki'de düzenlenen 41. UEFA Olağan Genel Kurulu'nda yıllık faaliyet raporları okundu, 2015-2016 dönemi mali açıdan ibra edildi ve 2017-2018 dönemi bütçesinin görüşmesine geçildi. 

UEFA Başkanı Alexander Ceferin, ibra öncesi tüm ülke federasyonlarına müjde vererek, 1 milyon euroluk jest yapacaklarını söyledi. Ceferin, "Futbolun değişimine, gelişimine katkıda bulunalım. Değişelim ama geçmişe de saygı duyalım. UEFA, her federasyona bonus olarak 1 milyon Euro ödeme yapacak. Nasıl harcamak istediğiniz size bağlı. Sorunlu bir dünyada; futbol insanlara güzel hayaller kurma imkanı veriyor. Futbola zarar vermek isteyenlere imkan tanımayacağız" ifadelerini kullandı.