M'Bia sorunu tatlıya bağlandı

M'Bia sorunu tatlıya bağlandı

Stephane M'bia ile ilgili konuşan bordo-mavili kulübün başkanı Muharrem Usta, yola devam etme kararı aldıklarını söyledi.

Trabzonspor'da sözleşmesi ile ilgili uzun süredir gündemde olan Kamerunlu futbolcu Stephane M'bia ile ilgili konuşan bordo-mavili kulübün başkanı Muharrem Usta, yola devam etme kararı aldıklarını söyledi.

Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir  araya gelerek açıklamalarda bulunan Usta, göreve gelmeden önce kulüple ilgili  aldıkları bilgilerle geldikten sonra karşılaştıkları tablo arasında sürpriz  sayılabilecek bir durumun olmadığını belirtti.
 
Usta, Türkiye'de bütün kulüplerin durumunun çok sağlıklı  olmayabileceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bizim açımızdan da bakıldığında epey sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz.  Acele ederek, yanlış karar almamamız lazım. Yavaş yavaş ama doğru adımlarla  hedefe gitmek en doğru yol. Bu tarz yerlerde yapılan en büyük hata, şu veya bu  nedenle bir an önce karar verilmesi için bir baskının ortaya çıkması. 'Bugün de  geçti, hala karar alınmadı mı?' gibi baskılar olunca sarmal bir şekilde hatalar  peş peşe geliyor. Hepimizin çok net bildiği bir tablo var ki eğer başarıya  odaklandıysak bundan sonrası için doğru zamanda, doğru işleri yapmak gibi bir  zorunluluğumuz var. Geçtiğimiz bir aylık süreçte mümkün olduğu kadar bu çerçevede  hareket etmeye çalıştık. Bundan sonrası için de buna en üst düzeyde dikkat etmeye  çalışacağız. Kulübümüzde çok acil, hemen karar verilmesi gereken çok konu var ama  bunların hiçbirini 'acilen şu kararı verdik' şeklinde yapmak istemiyoruz. Acil  kararlar verip, hata yapmaktansa zamanında emin adımlarla doğru kararlarla  ilerlemeliyiz."
 
UEFA mali kriterleri
 
Muharrem Usta, UEFA'nın mali fair-play kriterleriyle ilgili  yaptırımları konusundaki çalışmaları anlatarak, "Tehlike devam ediyor. UEFA  kriterleri açısından durumu, olabilecek en ağır durum. Türkiye'deki kulüpler  arasındaki neredeyse en ağır durum, bizim durumumuz" dedi.
 
Trabzonspor'un önünde çok büyük tehditlerin hala devam ettiğini  kaydeden Usta, "Bunların sıralaması yapıldığında UEFA tehdidini en ağır tehditler  arasında ilk sıraya yerleştirebiliriz. UEFA'daki tehditten kurtulabilmek  gerçekten çok zor. Sadece zararlardan kurtulmak için mayıs, haziran aylarına  kadar Trabzonspor'un olağanüstü kar etmesi gerekiyor. Hala devasa bir bütçe açığımız var. Bunu kapatmak lazım ki radardan çıkabilesiniz. Bir şekilde ağır  darbe almadan tünelin ucunu görebilmemiz lazım ama işimiz gerçekten çok zor.  UEFA'nın verdiği bir tarih yok. Görüşmeler sürüyor" diye konuştu.
 
Kamuoyu baskısı hissetmediklerini vurgulayan Usta, "Popülist davranma  ya da 'şu transferi yapmamız lazım' diye gündemimiz yok. Basında okuduklarımla  bizim çizdiğimiz çizgi arasında çok net fark var. Basında gördüğümüz kadarıyla  çok şey yapıyoruz ama biz onların yüzde 91'ini yapmıyoruz. Yapmayı da  düşünmüyoruz" ifadesini kullandı.
 
Lucescu cevabı
 
Muharrem Usta, Lucescu'nun takımın başına getirilmesiyle ilgili bir  soru üzerine şu ifadeleri kullandı:
 
"Kulüp politikası olarak çizdiğimiz yoldan gideceğiz. Teknik direktör  konusu da bunlardan biri. Trabzonspor'un sorunu teknik direktör sorunu değil.  Kamuoyunun hakkıdır tabii ki bu konudaki gelişmeleri öğrenmek ama 'ne oldu, ne  oluyor, tarih geldi, vakit geldi' deniyor. Hiçbir şey olmayacak, tarih de  gelmedi. Kendimizi baskı altında hissetmeden en doğru kararı vermek istiyoruz. Bu  isimlerden birisi Lucescu'dur. Benim için aslolan hoca seçimini yaptığınızda bu  seçimin arkasında durmayı becerebilmektir. Seçim gecikebilir, hiç duymadığımız  başka bir isim olabilir ama doğru adım atmak istiyoruz ki arkasında uzun süreli  durabilelim. Tek başına teknik direktör sorunu olsa kafayı buna takar hemen de  bitirirdik ama öyle değil."
 
Mbia ile devam
 
Usta, ekonomik sorunlar yaşadıkları Mbia konusunun netleştiğini de  anlatarak, şunları söyledi:
 
"Mbia ile yola devam ediyoruz. Kulüplerin içinde çeşitli sorunlar  oluyor. Mbia ile de sözleşmeden kaynaklanan ödeme gecikmesiyle ilgili sorun oldu.  Ayrılınca da medeni ayrılmanız gerekir. Devam edecekseniz de oyuncunuz en üst  motivasyonla devam etmeli. Mbia biçim açımızdan önemli bir oyuncu. Son gelinen  noktada devam yönünde karar alındı. Gördüğüm kadarıyla motivasyonu oldukça iyi.  Yeni sayfa açarak, buradaki hayatına devam ediyor. Büyük zarardan kar ederek yola  devam ediyoruz. Mbia'nın bu takıma çok şey vermesi lazım ve verebilecek kalitede  birisi. Bu konuyu artık kapattım. Bence hepimizin kapatması lazım. Aynı sözleşmeyle devam ediyor."
 
Futbolcuların ücretlerinde indirim konusu
 
Başkan Usta, kulüp içindeki ücretlerin dengeli olmasının başarının  anahtarı olduğunu da vurgulayarak, şöyle devam etti:
 
"Kulüp içinde ücretlerin dengeli olması başarının anahtarıdır. Aynı  takımda oynayan oyuncuların arasında uçurum varsa bu bazen huzursuzluk şeklinde  ortaya çıkıyor. Bütün harcamaların disiplin altına alınması lazım. Giderlerimiz  içinde oyuncu maliyetleri çok yüksek. Kalabalık oyuncu kadromuz var. Yapılması  gereken bunu dengeye oturtmak. Kadroyu belli sayıya çekmemiz lazım. Eğer mümkün  olabiliyorsa, bu baskıyla da olmaz, fiyatların rehabilite edilmesi gerekiyor. Bu  rehabilitasyon kesinlikle oyuncularla kulübün gerçekten buna inanarak yapmasıyla  olacak bir iştir. Oyuncularımızın bu konuda çok iyi niyetle inanarak, böyle bir  sürece katkı sağlayacaklarına inanıyorum. Sürpriz olmazsa benden daha fazla  oyuncularımızın buna sahip çıkacağına inanıyorum. Bu konuda girişim yapıldı ve  bence iyi bir sonuç elde edeceğiz."
 
Muharrem Usta, Marko Marin'in takımdan ayrılacağı yönündeki haberlere  ilişkin ise "Marko Marin özelinde değil ama kadro kalabalık. Her açıdan  bakıldığında kadroyu daha sağlıklı bir zemine oturtma durumu söz konusu. Bunun  için de kimin gidip kalacağı, kimin fiyatında iyileştirme yapılacağı konuları  biraz kulübün içinde kalsın. Kulübün şu anda buna ihtiyacı var" ifadesini  kullandı.
 
Usta, şike süreciyle ilgili mücadelelerinin süreceğini de  vurgulayarak, "Kendi hakkımızı savunuyoruz. Baskı, zulüm, işkence yok arkadaşlar.  Kendi hakkımızı savunurken sonuna kadar Trabzonspor başkanı olarak atmamız  gereken adımlardan zerre kadar taviz vermemiz mümkün değil" dedi.