Elon Musk'tan 1 milyar dolarlık belaltı teklif

Elon Musk'tan 1 milyar dolarlık belaltı teklif
Güncelleme:

Twitter’ın da sahibi dünyanın en zengin insanı Elon Musk, Wikipedia için skandal bir teklifte bulunarak "ismini **kipedia yaparsa 1 milyar dolar vereceğini" söyledi.

Aynı zamanda Tesla ve SpaceX sahibi Musk, Twitter paylaşımında, Wikipedia kurucusu Jimmy Wales’in platformun satılık olmadığına dair notunu alıntılayarak “İsimlerini ‘Dickipedia’  olarak değiştirirlerse onlara 1 milyar dolar vereceğim” diye yazdı.

 Musk, daha sonra kendi Wiki sayfasına inek ve dışkı emojilerinin eklenmesini isteyerek “Doğru olması açısından” diye yazdı.

Milyarder işadamı, tweet altına Wikipedia’ya seslenerek “Yapın şunu! Parayı topladıktan sonra eski haline döndürebilirsiniz” diye yazan gazeteci Ed Krassenstein’e de şu cevabı verdi: “En az bir yıl. Aptal değilim herhalde hahaha.”

Kendi sordu, platformu cevapladı

Musk ‘isim teklifi’ni, Wikipedia vakfı Wikimedia’yı ‘çok para istemek’le eleştirdikten sonra verdi: “Wikipedia’yı işletmek için kesinlikle buna gerek yok. Metnin tamamının bir kopyasını telefonunuza tam anlamıyla sığdırabilirsiniz! Peki para ne için? Sorgulayan beyinler bilmek ister…”

Musk’ın açıklama için çok uzun süre beklemesi gerekmedi zira kullanıcılar tarafından hazırlanan Twitter Topluluk Notları’nda, Wikipedia’nın ‘ayda 25 milyarın üzerinde sayfa görüntülemesi ve ayda 44 milyonun üzerinde sayfa düzenlemesi işlediğini ve bu durumun ciddi işletme maliyetleri gerektirdiği’ belirtildi.

Notlar aynı zamanda, Wikimedia Vakfı’nın raporlarını kamuoyuna açık şekilde yayınlanan bağımsız mali denetçilerle de çalıştığını belirtti.

Musk, bunları Wikipedia’nın ‘satılık olmadığına’ dair kurucudan gelen notu paylaşarak yazdı. Ancak platformun satışı için istenen fiyat veya Musk’ın satın alıp almama niyeti belli değil.

Wikipedia kurucusu Musk’a ifade özgürlüğünü hatırlatmıştı

Wikipedia kurucusu Jimmy Wales, seçimlerden hemen önce hükümetin talebiyle bazı hesapları erişime engelleyen Twitter’ın sahibi Elon Musk’ı ‘ifade özgürlüğü’ üzerinden eleştirmişti.

Türkiye’de ‘iki yıl sekiz ay 17 gün’ boyunca erişime engellenen Wikipedia’nın kurucusu, aynı sorunla karşılaştığında geri adım atmadıklarını hatırlatmıştı:

“Biz Türkiye’de prensiplerimize bağlı kaldık ve mücadele ederek kazandık. Bu, ifade özgürlüğünün bir slogan değil prensip olduğunu göstermişti. Eğer Elon, ‘Para kazanmamıza engel oluyorsa ifade özgürlüğünü umursamıyoruz’ demek istiyorsa sadece bunu söylemeli.”

Teknoloji devlerinin yapamadığını yapmak istiyor

Twitter’ı 27 Ekim 2022’de 44 milyar dolara satın alan Musk, 24 Temmuz’da platformun logosunu, ismini ve adresini ‘X’ olarak değiştirmişti.

‘X’ harfini daha önceki pek çok iş girişiminde kullanan Musk, Twitter’ı satın aldığından beri uygulamayı daha kapsamlı hale getirmeye çalışıyor. Twitter’ı bir ‘süper uygulama’ haline getirme hedefinin olduğunu dile getirirken, mesajlaşlaşılabilen, mal ve hizmetler için ödeme ve video akışını yapabilen Çin merkezli dev platform WeChat’ten övgüyle söz ediyor.

ABD’li işadamı, Twitter’ı satın alma sürecinde “Twitter’ı satın almak, her şeyin uygulaması X’i yaratmayı hızlandırıyor” demişti.

Ama önceki deneyimler Musk’ın önünde çetin bir yol olduğunu gösteriyor. Daha önce birçok teknoloji firması, bankacılık devleri karşısında bu yola çıkmış ve uzayan onay süreçleriyle rekabet karşısında vazgeçmişti.