Antalya Bürosunun Bölge Haberleri (6)

Antalya Bürosunun Bölge Haberleri (6)

Antalya, Isparta ve Burdur hızlı tren için tek yürek oluyorHızlı trene 1 milyon imza önerisiANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman...

Antalya, Isparta ve Burdur hızlı tren için tek yürek oluyor

Hızlı trene 1 milyon imza önerisi

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, hızlı trenin Expo 2016 Antalya'ya yetiştirilmesi için Antalya, Isparta ve Burdur'da 1 milyon imza toplanabilecek kampanya önerdi. Budak'ın önerisine BAGEV ve ATB ile Isparta ve Burdur'un oda ve borsa başkanları destek vereceklerini açıkladı. Budakk, eğer EXPO, bir büyük olay, bir dönüm noktası olarak kabul ediliyorsa hızlı trenin konuşulması gerektiğini belirtti.

Çetin Osman Budak, Konya'ya kadar geldiği ve önümüzdeki yıl da Afyonkarahisar'da olacak hızlı tren konusunda Antalya, Isparta ve Burdur'un unutulmaması gerektiğini söyledi. Antalya için 2023 planlamasının çok geç olduğuna işaret eden Budak, “Biz diyoruz ki, bu proje 7 yıl öne çekilsin ve 2016'da hızlı tren Antalya'yı Anadolu'yla buluştursun. Ankara'ya, hatta bütün Türkiye'ye sesleniyoruz. Diyoruz ki, EXPO'ya hızlı trenle gelin" dedi.

Bunun, hükümetten ATSO olarak talepleri olduğunu aktaran Budak, "Antalya'ya da sesleniyoruz. Böyle sessiz sedasız, heyecansız oturmayın. Gelin 1 milyon imza toplayalım. Bu imzaya Burdur, Isparta da katılsın. 1 milyon imza toplarsak Hükümet de harekete geçer, bu hızlı trene sahip çıkabilecek yerli ve yabancı sermaye de harekete geçer. Bu olabilir, ama Antalya'nın üzerindeki bu ölü toprağını atması, bu konuyu partiler üstü bir konu olarak ele alması ve birlik içinde olması gerekir" diye konuştu.

ISPARTA VE BURDUR'DAN DESTEK

ATSO Başkanı Budak'ın çağrısına, Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO), Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO), Isparta Ticaret Borsası (ITB) ve Burdur Ticaret Borsası'ndan (BTB) ve Burdur oda ve borsa başkanları da destek verdi.

BÖLGE EKONOMİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

BAGEV ve ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya'nın erişilebilirlik sıralamasında haketmediği bir noktada olduğunu, bunun da en temel göstergesinin demiryolu ağına bağlı olmayışını gösterdi. Çandır, gerek liman, gerekse yerli ve yabancı ziyaretçilerin Anadolu ile iletişimi, taşımacılıktaki mali yükler açısından demiryolunun bölge ekonomisi için çok önemli olduğunu, başlatılacak kampanyaya hem BAGEV, hem ATB olarak destek vereceklerini söyledi.

GAYET MANTIKLI

Hızlı trenin bölgeye kavuşturulmasının büyük önem arzettiğini belirten BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, Budak'ın imza kampanyası fikrinin olumlu olduğunu ve oturup konuşularak farklı projeler geliştirilebileceğini söyledi. Hızlı trenin bölgenin en önemli önceliklerinden biri olduğunu belirten Keyik, “Yıllardır sık sık Ulaştırma Bakanlığı nezdinde bu konunun takipçisiyiz. İmza kampanyası gayet mantıklı. Biz de buna ne derece katılmamız gerekiyorsa Burdur ve Isparta ayakları belirlenerek her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

ISPARTA ÜZERİNE DÜŞENİ YAPAR

Isparta, Burdur ve Antalya'nın birçok noktada müşterek çalışmalar yürüttüğünü belirten ITSO Başkan Yardımcısı Şükrü Başdeğirmen, “Üç il arasındaki gelişmişlik farklarının kaldırılması açısından gerçekleşecek yatırımlara her türlü imza atarız. Tren yolunun 2016 hedefinde biz de yerimizi alır, gereken desteği sağlarız. Ispartalının bu konuda üzerine düşen her türlü vazifeyi yerine getireceği inancındayım" diye konuştu.

BORSALAR DA DESTEĞE HAZIR

Üç ilin bir bütünlük içerisinde birçok alanda birlikte çalışma yürüttüğünü dile getiren ITB Başkanı Ahmet Adar, hızlı trenin 2016'da bölgeye kazandırılması için ATSO Başkanı Budak'ın imzaya kampanyası fikrine gereken desteği vereceklerini, hızlı trenin 2016'ya yetiştirilmesinden yana olduklarını açıkladı. Burdur, Isparta ve Antalya açısından bir ayrım değil bütünlüğün sözkonusu olduğunu dile getiren BTB Başkanı Baki Varol da bu bütünlük içerisinde bölge ekonomisine katkı sağlayacak ne gerekiyorsa, ellerini değil, kendilerini taşın altına koymaya hazır olduklarını söyledi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Fotosuz

===

Netcad sistemi tanıtıldı

Coğrafi bilgi sistemleri ve mühendislik çözümleri üreten yerli yazılım firması Netcad tarafından 'Antalya'da Coğrafi Bilgi Sistemleri' adlı çalıştay düzenlendi.

Konyaaltı Belediyesi Feslikan Salonu'nda yapılan çalıştaya, Netcad Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Savacı ile firma yetkilileri katıldı. Batı Akdeniz Bölgesi'nde yazılımı kullanan kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör temsilcilerinin de yer aldığı çalıştayda, Netcad 6'nın tanıtımı yapıldı. Çalıştayda ayrıca 360 derece panaromik görüntüleme, kalkınma ajansları destek paketi, numarataj ve tapu kadastro uygulamaları konusunda yazılım hakkında bilgi verildi.

Netcad Genel Müdür Yardımcısı Savacı, çalıştayda yaptığı konuşmasında, Türkiye'de 800 belediye, 950 kamu kurumu, 4 bin 500 özel sektör firması, 82 üniversitede kullanıldığını dile getirdi. Çalıştayda kamera ile kaydedilen alanların görüntüsünün internet üzerinden yayınlanma olanağı sağlayan yazılımın kentlerin tanıtımı, coğrafi bilgilendirme sistemleri, yerel yönetimlerin altyapı çalışmaları gibi konularda kolaylık sağladığı ifade edildi.

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

Foto: Alpaslan Savacı portre, çalıştaya katılanlar foto

===

Demre'ye çamur yağdı

ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde yağmurla birlikte çamur yağdı. Oluşan sis yüzünden Demre- Kaş arasındaki karayolunda görüş mesafesi bazı yerlerde bir kaç metreye kadar düşünce sürücüler ilerlemekte zorlandı. Sis yüzünden yollarda hasarlı kazalar meydana geldi. Demre'ye bağlı Gürses Köyü'nde sürücüsünün yoldaki sisten ve yağan çamurdan dolayı direksiyon hakimiyetini kaybettiği 34 FBU 03 plakalı otomobil yol kıyısındaki bariyerlere çarptı. Yağan çamur arabaların önlerini çamur deryasına çevirdi.

Çok kısa aralıklarla ve hafif yağan yağmur, yere çamur olarak düştü. Demre'nin üzerini bir toz bulutu kapladı. Demre-Kaş arasında bisikletiyle yol alan Murat Kara, Demre ile Kaş arasında çok yoğun bir sis oluştuğunu belirterek, "Az da olsa yağmur yağıyor ama çoğu çamur. Bildiğiniz çamur yağıyor. Yol almakta, zorlanıyorum. Yolda birkaç kaza gördüm. Herhalde sis ve çamur yüzünden olsa gerek" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Bariyere çarpan otomobil, yoldaki sis ve Demre'den genel görünüm