Ay her yıl dünyadan 4 cm kadar uzaklaşıyor, yani...

Güncelleme:

Son 40 yılda yapılan ölçümlerde ayın dünyadan her yıl yaklaşık 4 cm kadar uzaklaştığı tespit edilmiş. Bu ölçüme göre de, ayın bir süre sonra dünyanın yörüngesinden çıkacağı biliniyor. Teksas" ta bulunan, Mc Donald gözlemevinden yapılan araştırmalara göre, yavaş ama kesintisiz bir biçimde, ayın dünyadan uzaklaştığı ölçülüyor. Peki böyle olmaya devam ederse, dünyayı neler bekliyor olabilir? Onları da araştırdım, bakın neler oluyormuş;

Bu kuvvet olmazsa (yani ay olmazsa) sürtünme kuvveti kalkacağı için dünya daha hızlı dönmeye başlayacaktır. Böylece bir gün 24 saat değil yaklaşık 8 saat olacaktır.
Şimdiden bir çoğumuz, geçmişe göre, günlerin daha çabuk geçtiğinden, 24 saatin bize yetmediğinden yakınıp duruyoruz. Belki de bizde, böyle bir algılama yaratıyor olabilir.


Zaten bildiğimiz gibi Ay dünyadan her yıl biraz biraz uzaklaşmaktadır. Yaklaşık 400 milyon yıl önce Ay"ın dünyaya daha yakın olduğu zamanlarda, dünyanın şimdikinden 4 kat daha yavaş döndüğü yapılan araştırmalarda görülmüştür. Bu şu demek oluyor: Eğer Ay bir gün bizi bırakırsa yada yok olursa Dünya divane olacak ve serseri bir top gibi çok hızlı dönmeye başlayacaktır.


Hızlı dönen Dünyamız ekvatordan başlamak üzere atmosferini kaybetmeye başlayacaktır. Dünyanın ekvatordaki çizgisel hızı fazla olduğundan buradaki cisimler merkezkaç kuvvetten dolayı daha hafif oluyorlar. Dünya hızlı dönmeye başlayınca Dünyanın çekim kuvvetini aşan moleküller atmosferi bir bir terk edecekler. Ekvatorda oluşan alçak basınçtan dolayı kutuplardan buraya doğru şiddetli rüzgarlar esmeye başlayacak. Bu rüzgarlar, Dünya, atmosferini tamamen kaybedinceye kadar devam edecek.


Dünya atmosferini kaybetmese dahi Dünyanın hızlı dönmesi rüzgarların hızlarını etkileyecektir. Örneğin Jüpiter bir tam dönüşünü 10 saatte tamamladığı için üzerinde yaklaşık 150 -300 km/h hızında kasırgalar gözlenmektedir. Dünyamızda da bu hızda fırtına ve kasırgalar oluşacak bu ise hayatı kötü şekilde etkileyecektir.


Diğer bir etki ise mevsimlerin oluşumunda gözlemlenecektir. Mevsimler, Dünyanın düşey ekseniyle yaptığı 23 derecelik açı sonucunda oluşmaktadır. Ay olmasaydı veya olmasa bu durumda bu açı 23 değil 90 derece olacaktı. Bunun sonucunda kutuplar ekvatorla yer değiştirecek ve böylece kutuplar ekvator kadar sıcak, ekvatorda kutuplar kadar soğuk olacaktı. Tabi bu sıcaklık değişimleri çok hızlı gerçekleşeceğinden bir anda dondurucu soğuklar bir anda ise 100 ºC"ye varan kavurucu, öldürücü sıcaklar insan yaşamını yada genel anlamda yaşamı olumsuz olarak ekileyecek.

Her şeyiyle dünyanın kopyası bir gezegen bulursak ve bu gezegenin bizim uydumuz gibi bir uydusu yoksa, bu gezegende de hayat olmasına imkân yoktur.

İşte, ayın dünyadan uzaklaşmasının, fiziksel anlamda dünyaya faturası bu şekilde olacak diyor uzmanlar. Ama bu etkiler, bazı kıyamet senaryolarının üretildiği 2012 lere mi rastlar, yoksa çok daha sonra 100 yıl sonra mı olur bilemem. Ama şunu anlıyor insan, başlayan her şeyin bir de sonu oluyor. Onun için, en iyisi anın tadını en güzel şekilde çıkartmak..İktidar kavgalarını da bir kenara bırakmak.