Aydın’da Mantar Sezonu Başladı

Aydın’da Mantar Sezonu Başladı

Aydın'da yağışlarla birlikte doğal ortamlarda kendiliğinden çıkan mantarlar görülmeye başlandı.

Aydın'da yağışlarla birlikte doğal ortamlarda kendiliğinden çıkan mantarlar görülmeye başlandı. Hafta sonu piknik ve yürüyüş için dağlara çıkan pek çok kişi mantarla dönerken, uzmanlar mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Aydın'da son yağışlarla birlikte Paşayaylası, Eğrikavak, Madran, Karatepe gibi rakımı yüksek yerlerde doğal mantarlar çıkmaya başladı. Yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen mantarların yenilebileni ile zehirli olanı ayırt etmenin çok kolay olmadığını belirten sağlıkçılar her yıl bu dönemlerde yaşanan mantar zehirlenmelerinin arttığına dikkat çekerek vatandaşların dikkatli olmalarını istediler.

Mantar zehirlenmesinin doğal alanda yetişen ve yapısında zehirli maddeler bulunan mantarların tüketilmesiyle oluştuğunu ve zaman zaman ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğunu belirten Aydın İl Sağlık Müdürlüğü yetkililer "Mantar zehirlenmeleri özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında artmaktadır. Doğada yetişen onbinlerce mantar türü bulunmaktadır. Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine vb. bakarak anlamak mümkün değildir" denildi.

"MANTAR YEDİKTEN SONRA KENDİNİZİ DİNLEYİN"

Zehirlenmenin genellikle mantar yedikten kısa süre sonra ortaya çıkan belirtilerle oluştuğunu kaydeden uzmanlar "Sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı, ishal mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileridir. Daha sonra karaciğer, böbrek ve diğer organların işlev bozuklukları, koma ve ölüm de görülebilmektedir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir yada birkaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi/kaynatılması, taze, konserve yada kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak anlamak her zaman yüzde 100 mümkün değildir" diyerek vatandaşları uyardılar.

Kaynak: İHA