CHP ile MHP arasında sert Beştepe restleşmesi

CHP ile MHP arasında sert Beştepe restleşmesi

Adli Yıl Açılış töreninin Beştepe'de yapılmasıyla başlayan tartışmalarda CHP ile MHP karşı karşıya geldi.

Adli yıl açılışına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katılmasını eleştiren CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke'ye MHP'den yanıt geldi.

Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, CHP’li Böke’nin dünkü “Sayın Bahçeli’ye ‘kongresini Saray’ın bahçesinde yapabilir’ diyen açıklamasına  MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın “Arızalı zihniyetlere de kongrelerini Kandil’de yapmak yaraşır” sözleriyle yanıt verdi.

Yalçın, yazılı açıklamasında, Türkiye’nin içinden geçtiği badireli günlerde oluşan milli mutabakat ve siyasi konsensüs havasının, ana muhalefet partisine ağır geldiğini savunarak, CHP’nin inkarcılığa başladığını öne sürdü.

Farklı siyasi tutum ve görüşlere rağmen Türkiye’yi düze çıkarmak için ortak noktalarda birleşilmesinin milli bir yükümlülük olduğu gerçeğinin bütün toplum kesimlerinde teslim edildiği bir zaman diliminde, CHP’nin fikriyatına uygun bir tavır sergilediğini ifade eden Yalçın, şunları kaydetti:

“CHP, Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünün korunması noktasındaki samimiyetsizliğini ve ikiyüzlülüğünü çabuk açık etmiş, milli meseleler söz konusu olunca ittifak eden geniş toplum kesimleriyle bir türlü dokusunun tutmayacağını bir kez daha ispatlamıştır. CHP, Yenikapı’daki mitinge AKP ve MHP ile yan yana katılırken de demek ki samimiyetsizdi.

Madem Devlet Bahçeli, Erdoğan rejimine destek veriyordu, CHP’nin MHP ve milletle birlikte Yenikapı’da ne işi vardı? CHP, artık bir yol ayrımına gelmiştir. Ana muhalefet partisi kararını vermelidir, milli birlikten yana mı olmalıdır, ayrışmadan yana mı tutum takınmalıdır? CHP artık HDP ağzını terk etmeli, kendi özüne dönerek Cumhuriyet’in kurucu değerlerine sahip çıkmalıdır. Eğer aksi düşünülüyorsa bundan böyle sayın Böke açıklamalarını Kandil’den yapmalıdır.”

“Selin Sayek Böke’nin verdiği cevap, kontrolsüzce züccaciye dükkanına giren filin ortalığı yıkıp geçmesinden farksız olmuştur.” ifadesini kullananYalçın, şunları belirtti:

Sayın Bahçeli’ye ‘Kongresini Saray’ın bahçesinde yapabilir’ diyen arızalı zihniyetlere de kongrelerini Kandil’de yapmak yaraşır. Hatta Karayılan’ları ve Cemil Bayık’ları da onur konuğu olarak davet edebilirler. Böyle olduğu takdirde çok sırıtmayacaktır. Sayın Devlet Bahçeli’yi Erdoğan rejimine destek vermekle suçlayan Baasçı kafayı ana muhalefet partisine yakıştırmakta zorluk çekiyoruz.”

CHP: MHP MİTİNGİNİ BEŞTEPE'DE YAPSIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Beştepe’deki adli yıl açılış törenine katılmayacak olmasına ilişkin, “Türkiye Cumhuriyeti’ni güçlendirecek olan, Türkiye'de demokrasiyi yeşertecek olan kuvvetler ayrılığıdır. Kuvvetler ayrılığına gölge düşürecek herhangi bir adımın asla parçası olmayacağız” dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Toplantısı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda Kılıçdaroğlu, MYK üyeleriyle yarın Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek olan adli yıl açılışına katılıp katılmama konusunda görüş alışverişinde bulundu. MYK toplantısından Kılıçdaroğlu’nun yarın Beştepe’te yapılacak açılış törenine katılmamasına yönelik karar çıktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke, düzenlediği basın toplantısında MYK'nın gündemini basın mensuplarıyla paylaştı. Türkiye'yi 15 Temmuz karanlığına neyin taşıdığını çok iyi bildiklerini belirten Böke, “Türkiye çok zor zamandan geçiyor. Türkiye'yi bu zor zamana AKP politikaları getirdi. FETÖ AKP'nin bilerek, isteyerek, görerek kendi siyasi, ideolojik ajandasıyla beslediği ve büyüttüğü bir örgüt olarak devlete açıkça yerleştirildi. Biz 15 Temmuz sonrası bu duruma dair siyasi sorgulamayı erteledik. Türkiye'ye omuz verdik. Ancak bir kez daha görüldü ki AKP devleti ele geçirme mantığından vazgeçmiş değil. AKP'nin milli mutabakat dediği ülkemizi bu hale getiren ‘yanlış politikalarıma ortak ol' çağrısından başka bir şey değil. AKP açıkçası mutabakat değil, itaat arıyor. Türkiye'nin yaşadığı açmazın nedeniyse demokrasi dışı girişimlere imkan sağlayan bir sürecin yaşanmış olmasaydı. Bu süreç AKP'nin gücü tek kişinin elinde toplanmayı kendisine hedef edinmiş olmasıydı. Üstelikte bunu Türkiye'nin bütün kurumlarını, o kurumların geleneklerini ve iş yapma biçimlerini çökertmek pahasına yaptı. Türkiye'ye istikrara kavuşturacak olacak şeyde bu politikalardan tamamen vazgeçilmesinden geçiyor. Laik, demokratik, güçlü bir parlamenter sistem ve güçlü bir hukuk devletinin yeniden ayağa kaldırılmasından geçiyor. Gücü tek kişinin elinde toplamaya çalışmak bütün denge, denetleme mekanizmalarını ortadan kaldırmak hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını yok etmek, Meclis’i işlevsizleştirmek ancak istikrarsızlığı derinleştirir. Türkiye'yi daha da kırılgan hale getirir” diye konuştu.

“Bahçeli isterse kendi parti kongresini sarayın bahçesinde yapabilir”

1 Eylül'de adli yıl açılışı yapılacağına değinen Böke, “Adli yılın açılışı kaçak saraya taşınıyor. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez. Çünkü demokrasilerde yargı asla kabul etmez. Siyasetin gölgesinde yargı olmaz. Yargı bağımsız, herkese eşit mesafede, kimliklere ve farklılıklara kör olmak zorundadır. Kendi yapımı dahi hukuka aykırı olan bir kaçak sarayda yargı yılı açılamaz. Bu açılış asla kabul edilemez. Sayın Bahçeli'nin adli yıl açılış törenlerine dair CHP'ye yönelik çağrılarını ciddiye alıyoruz. Bu nedenle de kendisine yanıt verme ihtiyacı hissediyoruz. 15 Temmuz'da Türkiye'de olağanüstü bir durum yaşandı. Bu olağanüstü durum karşısında CHP bu devletin kurucu partisi olma bilinciyle Türkiye'ye omuz verdi. Oysa bugün anlaşılıyor ki CHP Türkiye'ye omuz verirken, Sayın Bahçeli Erdoğan rejimine omuz vermeyi tercih etmiş. Türkiye'de kuvvetler ayrılığına güçlü bir parlamenter demokrasiye ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu 15 Temmuz'da bizzat hepimiz yaşayarak gördük. Şimdi hepimize düşen en temel görev de saray rejimine omuz vermek değil, yargının bağımsızlığını savunmaktır. Biz CHP olarak bunu yapmaya ısrarla devam edeceğiz. Bahçeli isterse kendi parti kongresini sarayın bahçesinde yapabilir” açıklamasında bulundu.