Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na bir dava daha !

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na bir dava daha !

Mimarlar Odası, Atatürk Orman Çiftliği'nin maliyeti konusunda bilgi verilmemesini mahkemeye taşıdı.

TOKİ maliyetlerin ekonomik kriz sebebi olacağı nedeniyle bilgileri vermediği için konuyu mahkemeye taşıdıklarını ifade eden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu gizlilik kültürü ile hükümet demokratik ve şeffaf yönetimden vazgeçmiştir, maliyetlerin açıklanmaması yasadışıdır” dedi.

BİLGİ EDİNME HAKKININ ÖZÜNE AYKIRI

Sözcü'den Cengiz Aldemir'in haberine göre bilgi edinme kanunun amacının demokratik ve şeffaf hukuk devletini sağlamak olduğunu belirten Candan ” Uluslararası hukukta Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi haklar sözleşmesinde hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde vurgulanan bilgi edinme hakkımızın engellenmesi kabul edilemez. Kamu harcamalarının açıklanmasının ekonomik çıkarlara zarar vereceğinin ifadesi idarenin yasallığı ve şeffaflığı ilkesini yok saymaktır. Bu nedenle Atatürk Orman Çiftliği’nde yasadışı şekilde yapılan kaçak sarayın bütün maliyetleri de yasadışıdır. Yapıya ilişkin tüm bilgi ve belgelerin açıklıkla kamuya sunulması, paylaşılması gerekirken bu bilgilerin ülkenin ekonomik çıkarlarına ilişkin bilgi ve belgeler kapsamında nitelendirilmesi bilgi edinme hakkının özüne aykırıdır.

34 DAVAYA BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Atatürk Orman Çiftliği’ne yönelik talan sürecine karşı durmak için açtığı 34 davaya bir yenisi daha eklendi. Atatürk Orman Çiftliği’nde amacına aykırı olarak TBMM’ye sosyal tesis alanı için yer olarak tahsis edilmek istenen ASKİ kullanımında olan arazi içinde davamız yolda diyen Candan, “hukuk kurallarını son noktasına kadar takip edeceğiz, tarih bize AOÇ’de açtığımız davalardan kaynaklı yargılanan yöneticileri gösterecek, açtığımız her dava, o büyük davanın belgeleri olacaktır” dedi.