Davutoğlu talimatı gönderdi; OHAL başlıyor

Davutoğlu talimatı gönderdi; OHAL başlıyor

PKK'lı hainlerin saldırılarının önüne geçebilmek için OHAL benzeri kararlar alındı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, son dönemde artan saldırı ve çatışmaları gerekçe göstererek 5 Ağustos tarihinde tüm yurt genelinde olağanüstü hal (OHAL) anlamına gelecek kararlar alıp, uygulamaya soktuğu ortaya çıktı. 81 ilin valiliğine genelge gönderen Davutoğlu, “terör örgütleriyle mücadele kapsamında devlet otoritesini pekiştirmek için” Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyulan her yerde görevlendirileceğini kaydetti.

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ’ın haberine göre genelgede, “terör olaylarına yapılacak müdahalelerin etkinliğini arttırmak, kurumların arası işbirliğini arttırmak” amacıyla Başbakanlık’ta Başbakanlık Koordinasyon Merkezi kuruldu. Bu merkez, il ve ilçelerde de örgütlenmeye gitti. Emniyet, jandarma, başsavcılık ve MİT’e, “terör örgütlerinin illegal yapıları ile teröre müzahir legal görünümlü yapılara ilişkin bilgileri” toplama talimatı verildi.

Resmi Gazete’de yayımlanmayan, gizli olarak 81 il valiliğine gönderilen genelgede askerin gerekirse sokağa indirileceğini belirten Davutoğlu, Cumhuriyet’te yer alan habere göre şu kararları açıkladı:

“Bu çerçevede; ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliği süratli ve kesintisiz bir şekilde sağlanacak, her vesile ile devletin otoritesi pekiştirilecek, bütün kolluk kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri birlikleri ihtiyaç duyulan her yerde görevlendirilecek, ülke sınırlarımızın güvenliği sağlanacak, hiçbir terör örgütünün vatandaşlarımız üzerinde tehdit ve baskı kurmasına asla izin verilmeyecek, terör örgütlerinin finansmanının önlenmesi için gerekli tüm tedbirler alınacak yollar güvenli bir şekilde ulaşıma açık tutulacak, herkesin kurallara uyulması sağlanacak ve önceden belirlenmiş yerler ve güzergâhlar dışında toplantı ve gösterilere kesinlikle izin verilmeyecektir. Terörle mücadele, halkın desteği ile kamu düzeninden taviz verilmeksizin terör örgütlerinin silah bırakmasına kadar kararlı bir şekilde sürdürülecektir. Terör olaylarına müdahale sırasında, istihbarata dayalı olarak durum ve ihtimaller önceden değerlendirilerek planlı ve proaktif davranılacak, can ve mal kaybı yaşanmaması için gerekli tüm tedbirler alınacaktır. Şehirler, tüm yerleşim yerleri, mücavir ve kırsal alanlar terör unsurlarından arındırılacaktır.”