DSF Sekreteri: Başbakanın bu bir yazgıdır açıklamasını daha önce hiç duymadım

DSF Sekreteri: Başbakanın bu bir yazgıdır açıklamasını daha önce hiç duymadım

Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF) temsilcileri Soma’da yaşanan maden faciasıyla ilgili temaslara bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. DSF Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Bu bir yazgıdır, bu mesleğin fıtratında...

Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF) temsilcileri Soma’da yaşanan maden faciasıyla ilgili temaslara bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. DSF Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Bu bir yazgıdır, bu mesleğin fıtratında vardır’ açıklamalarını eleştirdi. Böyle bir açıklamayı daha önce hiçbir ülkede duymadığını belirten Mavrikos, "Herkes bu işin suç olduğunu ve sorumlularının olduğunu biliyor. Bu suç kâr hırsı için, para kazanma hırsı için işlenmiştir. Bunu kader olarak nitelendiremeyiz." dedi.

DİSK Genel Merkezi’nde Soma’da yaşanan facia ile ilgili düzenlenen basın toplantısına; DSF Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos, DSF Genel Sekreter Yardımcısı Valentin Pacho , Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DSF Genel Sekreteri İllias Baltas, Yunanistan İletişim İşçileri (SETİP) Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Tüm katıldı.

DSF Genel Sekreteri Mavrikos, Soma’da işlenen suç nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Mavrikos, “Burada bulunmamızın sebebi burada işlenen suç sonucu hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarına taziye mesajlarını iletmek ve dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek. Başbakan ‘Allah’ın yazgısı’ dedi bu fikre kesinlikle katılmıyoruz. Herkes bu işin suç olduğunu ve sorumlularının olduğunu biliyor. Bu suç kapitalizmin kâr hırsı için, para kazanma hırsı için işlenmiştir. Bunu kader olarak nitelendiremeyiz." ifadelerini kullandı.

İş kazaları ile ilgili uluslararası bir sempozyum düzenlenmesi gerektiğini aktaran Mavrikos, "İş güvenliği ve işçilerin haklarının korunması için tüm dünyada harekete geçilmeli önlemler alınmalı. Madenciler Şile’de, Peru’da ve daha bir çok ülkede iş kazalarıyla karşıya kalıyorlar. Bunu durdurmak için çalışmalıyız. Somayı uluslararası kurumların gündeme getireceğiz. Bu işin sorumlusu patronlar. Hükümet ve hükümet yetkilileri gerçeği gizlemek için elinden geleni yapıyorlar. Biz gerçeği, kazanın neden yaşandığını halka apaçık bir şekilde anlatmalıyız.” diye konuştu.

10 yıldır Dünya Sendikalar Federasyonunun Genel Sekreterliği’ni yaptığını söyleyen Mavrikos, şöyle devam etti: “Görevim sırasında çok çeşitli iş kazalarından sonra ülkeleri ziyaret ettim. Yaşanan kaza sonucu hiçbir zaman Başbakan’dan, üst düzey hükümet temsilcisinden böyle bir açıklama duymamıştım. Hiçbir zaman bir Başbakan ‘Bu bir yazgıdır, bu mesleğin fıtratında vardır’ gibi açıklamalar yapmadı. Böyle bir açıklamayı daha önce hiçbir ülkede duymadım.”

'TÜRKİYE, ÖZELLEŞTİRME İLE İŞÇİ CİNAYETLERİNDE PATLAMA YAŞADI'

Arzu Çerkezoğlu ise Soma’da yaşananın kaza değil. Soma’da yaşananın tam teşekküllü bir iş cinayeti olduğunu belirtti. Çerkezoğlu, “Burada yaşanan katliamın nedeni kaldırılmasını ifade ettiğimiz özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarıdır. Veriler çok açık aynı madeni TTK işlettiği zaman ölüm oranları azalırken, aynı madeni özelleştirilmiş şirket işlettiğinde ölüm oranları artıyor. Türkiye’de özelleştirme ile madenlerde yaşanan işçi cinayetlerinde patlama yaşadı. Bunun sorumlusu herşeye kar hırsı ile yaklaşan sermaye mantığıdır. Bu sitemi sürdüren ve bu sistem için hergün yeni bir adım atan hükümetin, devletin politikalarıdır.” ifadelerini kullandı.

Basına açıklama yapan Soma Holding yönetim kurulu üyelerini eleştiren Çerkezoğlu, “Madende kaç işçinin çalıştığını bilmeyenler orada kayıt dışı çalışmanın olduğunu da gösterir. Kaç tane daha işçinin yerin altında olduğunu söyleyemeyenler oradaki kazanın gerekçesini açıklayamayanlar. Bu sürecin esas sorumlularıdır.” şeklinde konuştu.

CİHAN