Fırat Üniversitesi, Otopsi Teknikeri Yetiştiriyor

Fırat Üniversitesi, Otopsi Teknikeri Yetiştiriyor

BATMAN Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten'in otopsiye, "İmamlar, giriyor" sözü üzerine açıklama yapan Fırat Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı...

BATMAN Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten'in otopsiye, "İmamlar, giriyor" sözü üzerine açıklama yapan Fırat Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Tokdemir, 4 yılda 81 mezun verdiklerini ve bunun 43'ünün kadın olduğunu söyledi. Prof.Dr. Tokdemir, imam, şoför, sağlık memurlarının girdiğini otopsi dönemlerinin geride kaldığını söyledi.

Batman'da dün düzenlenen "12'nci Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresi'nde konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten'in, adli tıp doktorlarıyla birlikte yardımcı hizmetlerin de adli tıp hizmetine girmesi gerektiğini savundu. Başsavcı Tüten, "Otopsi yardıcısı emekli imamlardan oluşuyor. Emekli imamlar kesme işlemi yapıyor" dedi. Bu söz üzerne Fırat Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tokdemir bir açıklama yaparak, imamların otopsiye girdiği dönemlerin eskide kaldığını belirterek, şöyle dedi:

"Elbette ki Türkiye'de daha önceleri sağlık memurları, hizmetliler, şoförler, imamlar, yardımcı elaman olarak yardım edebiliyordu. Uzamanlar olmayabiliyordu, pratisyen hekimler yapıyorlardı. Ancak son zamanlarda bu tersine döndü. İlk Mersin ile birlikte Fırat Üniversitesi'nde otopsi yardımcılığı programı açıldı. Biz alaylılıkktan mektepli olmak için böyle bir programın kaçınılmaz olduğunu düşündük. Üniversitemizde meslek yüksek okulunda otopsi yardımcılığı programı açtık. 2009 yılında programı açtık 81 mezun verdi. Artık imam, şoför değil de bunlar görev alıyorlar. Bu öğrencilerimiz sağlık meslek lisesi çıkışlı oldukları için iyi bir eğitim alıyor. Bu da yardımcı personelden kaynaklanacak hatanın minimuma, hatta sıfır hataya indiriyor. 4 yılda 81 mezun verdik bunun 43'ü bayan, 28'i de erkek. Bu öğrencilerimiz adli tıp kurumlarında istihdam ediliyorlar. Hiç beklemeden iş bulabiliyorlar ve bunlar Türkiye'deki otopsi yapılan adli tıp kurumlarında, adli tıp uzmanlarına yardımcı oluyor. Okulu kurduğumuz zaman kanun tanımı çıkarılmamıştı, bu mesleğin tanımı yoktu. 26 Nisan 2011 tarihinde yapılan değişiklikle otopsi teknikerlerinin tanımı yapıldı."

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Doğan Haber Ajansı