Güneş enerji''SA''

Güneş enerji''SA''
Güncelleme:

Güneş enerjili dünya turuna Sabancı damgasını vurdu.

Sadece güneş enerjisi kullanan Solar Impulse’ın dünya turu, 9 Mart’ta Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’den başlayacak. Uçak toplam 500 saat havada kalacak ve 2 okyanus geçecek. Projenin Türkiye’den tek resmî sponsoru Sabancı Grubu şirketlerinden Brisa, uçağı dünya turunu tamamladıktan sonra İstanbul’a getirecek.

Zaman gazetesinden Turhan Bozkurt'un haberine göre İsviçreli bilim adamı ve pilotlar Bertrand Piccard ve Andre Borschberg’in 10 yıldır üzerinde çalıştığı ‘güneş enerjili uçak’ projesi, 9 Mart’ta dünya turuna başlıyor. Hiçbir fosil yakıt kullanmayan ve sadece güneş pilleriyle uçabilen Solar Impulse adlı uçak, havacılık teknolojisinde çığır açacak bir çalışma olarak nitelendiriliyor. Projenin uluslararası resmi sponsorları arasına giren tek Türk firması olanBrisa, bu tarihi yolculuğa verdiği destekle Türkiye’nin özel sektörünü temsil edecek.

Solar Impulse’ın mucidi ve pilotları Piccard ve Borschberg, Brisa ile ortak vizyonu paylaştıkları için bu yolculukta beraber olmaya karar verdiklerini ifade etti. Piccard, “Brisa ile ortaklığa karar vermemiz sadece 10 dakika sürdü. Sürdürülebilir temiz enerji kullanımı konusunda aynı vizyonu paylaşıyoruz. Türkiye benim ikinci vatanım ve bu yolculuğa Türkiye’den başlamayı hayal ettim ancak hava şartları izin vermedi.” diye konuştu. 7 Mart’ta başlayacak olan dünya turu kum fırtınasından dolayı 9 Mart’a ertelendi. Toplam 500 saat havada kalacak olan uçak, 35 bin kilometre kat edecek. Pasifik ve Atlantik Okyanusu’nu geçecek olan güneş enerjisiyle çalışan uçak her iki uçuşta da 5 gün 5 gece havada kalacak. Uçak İstanbul’a dünya turu tamamlandıktan sonra gelecek.

Güneş enerjisiyle uçmanın çılgın bir fikir olduğunu söyleyen Piccard, bunu yapmak için insanoğlunun sahip olduğu bütün teknolojileri kullandıklarını belirtti. Bilim adamının tespitlerine göre, fosil kökenli yakıtların yerine yenilenebilir enerjinin kullanılmasıyla, dünyadaki karbon salınımı yarı yarıya azalacak. Piccard ve Borschberg, Solar Impulse’ın sadece çevre değil, bir gelir ve istihdam projesi olduğuna da dikkat çekiyor.

Brisa’nın buna destek vermesinin bunun mümkün olduğunun ispatı olduğunu vurgulayan bilim adamları, ticari uçuşla ilgili, “100 yıl önce ilk uçaklar uçmaya başladığında, bunların ticari uçuşlarda kullanılmasının mümkün olmadığı görüşü vardı ve 25 yıl sonra ticari uçuşlar başladı. Solar Impulse da bir gelecek projesidir. Belki ticari uçuşları biz görmeyiz ama çocuklarımız görecek.” tespitini yaptı.

Şirketin gelecek vizyonunu, ‘geleceğin yolculuğunu tasarlamak’ olarak belirlediklerini ifade eden Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman ise bu noktada Solar Impulse’ın kendileri için bir ilham kaynağı olduğunu söyledi. Bayman, “Dünyamızın geleceği için sürdürülebilir enerji kaynaklarının önemine dikkat çeken bu inovatif projenin bir parçası olmayı, önemli bir sorumluluk olarak kabul ettik. Brisa olarak geleceği tasarlarken, Solar Impulse programından ve deneyimlerinden çok faydalı kazanımlar sağlayacağımıza inanıyoruz. Aynı zamanda, bu projeyi Türk kamuoyunda yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik alanında farkındalık yaratmak için bir fırsat olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı. Bayman, Türkiye’de güneşin en yoğun olduğu bölge olan Aksaray’da yeni faaliyete geçen Brisa fabrikasının idari binalarının tamamen güneş enerjisinden enerjisini aldığı bilgisini verdi.