'İran askeri Suriye'de' iddiasına ABD'den cevap

'İran askeri Suriye'de' iddiasına ABD'den cevap
Güncelleme:

Yüzlerce İran askerinin kara harekatı için Suriye'ye geçtiği iddiasına ABD'den yanıt geldi.

Yüzlerce İran askerinin geniş kapsamlı bir kara harekâtı için 10 gün önce silahlarıyla birlikte Suriye'ye geçmeye başladığı yönündeki iddiaya ABD'den yanıt geldi.

Reuters'ın dün Lübnanlı iki kaynağa dayandırdığı haber, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a soruldu. Earnest, iddiayı doğrulayamadıklarını belirtirken, "Böylesi bir gelişme, Rusya'nın askeri hamlelerinin çatışmayı daha da kötüleştirdiğinin muhtemel ve güçlü bir göstergesi olur" dedi. 

O GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Earnest, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye'deki çatışmaya dahlinin ABD'nin stratejisini geniş çaplı olarak yeniden değerlendirmesine neden olmadığını da söyledi. Beyaz Saray Sözcüsü, ABD'li ve Rus askeri yetkililerin, ayrı ayrı hava operasyonuna katılan uçakların ihtilafa düşmelerinin önüne geçmek için yaklaşık bir saat video konferans yoluyla bağlantı kurduğunu açıkladı.

LÜBNAN HİZBULLAHI DA DESTEK VERECEK

Lübnanlı kaynaklar dün, Suriye'ye geçtiklerini iddia ettikleri İranlı askerlere Esad'ın müttefiki Lübnan Hizbullahı'nın da destek olacağını öne sürmüştü. İddiaya göre; İranlı askerlerden oluşan öncü bir güç, Suriye'ye gelmeye başladı. Askerler ve subaylar spesifik olarak bu savaşa katılacak. Söz konusu kişiler danışman değil ve silahları var.  

Şimdiye kadar İran, Esad'a askeri olarak daha çok danışman düzeyinde destek vermişti. Tahran ayrıca Şam güçleriyle aynı safta savaşmaları için Iraklı ve Afganların da aralarında bulunduğu Şii militanları mobilize etmişti.

RUSYA: SALDIRILAR 3-4 AY SÜREBİLİR

Öte yandan, Rusya Parlamentosu Duma’nın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonlarının 3-4 ay sürebileceğini belirtti. Puşkov, "Her zaman bataklığa saplanma gibi bir risk vardır fakat biz Moskova'da 3-4 aylık bir operasyondan bahsediyoruz" diyerek saldırıların daha da yoğunlaşacağını sözlerine ekledi.