IŞİD korkutuyor !

IŞİD korkutuyor !
Güncelleme:

IŞİD, Musul'daki askeri varlığını ve tahkimatı arttırmaya çalışıyor.

ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Küresel Mücadele Özel  Temsilcisi emekli General John Allen'in geçen Şubat ayında yaptığı ve Irak  güçlerinin IŞİD militanlarına karşı yakında kara harekatı başlatacağı yönündeki  açıklamasının ardından örgüt Musul'da yeni taktikler geliştiriyor. 

   Irak'ın en büyük şehirlerinden ve örgütün kalelerinden sayılan Musul'a  yönelik bir kara harekatı düzenlenmesi ihtimalini değerlendiren IŞİD militanları  hükümet binaları etrafına kurdukları barikatları şehir dışına taşıyor. 
 
 AA muhabirine konuşan görgü tanığı Ebu Muhammed el-Musuli, Musul'a  Erbil yönünden girilmesine engel olmak amacıyla Gökçeli bölgesinden başlayarak  kent dışına kadar uzanan bir barikat kurulduğunu söyledi. 
 
 IŞİD'in geliştirdiği yeni tahkimat yöntemleri arasında şehrin etrafına  kazılan 1,5 metre derinliğinde ve 1,5 metre genişliğindeki hendekler de yer  alıyor. 
 
IŞİD taktik değiştiriyor 

 
 IŞİD militanlarının şehir dışına kurduğu tahkimatın yanı sıra içeride  de "El-Usra Ordusu" olarak adlandırılan ve örgütün lideri Ebubekir el-Bağdadi'ye  yakınlığıyla bilinen silahlı gruplara rastlanıyor. 
 
 Başka bir görgü tanığı Mithat el-Muallim ise çoğunluğu yabancı  uyruklu, siyah üniformalı ve silahlı bu grupların Musul caddelerinde dolaşmaya  başladıklarını gördüklerinde Bağdadi'nin kentte olduğunu anladıklarını kaydetti.  Muallim, "Bu grupların hiç bir zaman aynı yerde uzun süre kalmadığını ve çok  hızlı hareket ettiklerini" ifade etti. 
 
 Örgütün kimyasal silah geliştirdiği iddiası 
 
 Ninova Güvenlik Karakolu'ndan Tuğgeneral Ganim es-Seb'avi ise IŞİD'in  bir süredir Rakka ve Musul'da ele geçirdiği bazı kimyasal gazları kullanarak  silah geliştirdiğini ve hedefine ulaşmadan önce roket atılarak infilak etmemesi  için araçları zırhlandırdığını ileri sürdü. 
 
AA muhabirinin izlenimleri ve görgü tanıklarından edindiği bilgilere  göre hava saldırılarından ötürü bulunduğu yeri sürekli değiştiren örgüt  militanları, silah ve cephane deposu olarak ise uluslararası koalisyona ait  uçakların vurmayacağını düşündüğü kiliseleri kullanıyor. Örgüt ayrıca bilgi  toplamak ve güvenlik güçleriyle işbirliği yapıp onlara bilgi sızdıranların kim  olduğunu öğrenebilmek için halk arasındaki istihbarat unsurlarını da  güçlendiriyor. 
 
 Hava saldırılarına karşı uçaksavarları kullanan IŞİD, uçakların görüş  mesafesini düşürmek için ise araç tekerleği yakma yoluna gidiyor. 
 
 Allen 8 Şubat'ta Irak güçlerinin, uluslararası koalisyonun desteğiyle  terör örgütü IŞİD çetelerine karşı yakında kara harekatı başlatacağını söylemiş  ve uluslararası koalisyonun, karadan yürütülecek operasyonda 12 Irak tugayını  eğiteceği ve silahlandıracağını ifade etmişti. 
 
 Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların geçen yıl Haziran ayında  Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından,  çeşitli kentlerdeki çatışmalar sürüyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de  savaş uçaklarıyla Irak ordusu ve Peşmergeye destek veriyor.