Jinekomasti Ameliyatı İle Erkeklerde Göğüs Küçültme

Jinekomasti Ameliyatı İle Erkeklerde Göğüs Küçültme

Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nazmi Bayçın, erkeklerde meme büyümesiyle alakalı olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nazmi Bayçın, erkeklerde meme büyümesiyle alakalı olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Bayçın, "Erkeklerde göğüslerin büyümesi durumuna "Jinekomasti" adı verilmektedir. Bazı ilaçlar ve tıbbi nedenlerden dolayı oluştuğu belirtilse de tam olarak tetikleyici nedenleri bilinmemektedir. Jinekomasti tek bir memede olabileceği gibi ikisinde birden de ortaya çıkabilir" dedi.

JİNEKOMASTİ OLUŞUMUNUN NEDENLERİ

Jinekomasti oluşumunun nedeni hakkında açıklamalarda bulunan Op. Dr. Nazmi Bayçın, "Erkeklerde meme büyümesiyle ilgili öncelikli olarak kadınlık hormonu östrojen ile birlikte progesteron ve diğer hormonlar meme dokusunda oluşan fiziksel gelişimi şekillendirirler. Erkeklik hormonu ise buna tezat olarak kadınlık hormonunun meme dokusuna olan etkilerini azaltarak dengeler. Erkeklerde ergenlik dönemi sırasında meydana gelen meme büyümesinin ana nedeni bu hormonlar arasında oluşan dengesizliktir. Erkeklik hormonunun kadınlık hormonunu yeterli seviyede baskılayamadığı durumlarda meme dokusunda büyüme oluşur. Bununla birlikte doğumla birlikte gelen Klinefelter sendromu veya testislerin alınması gibi bir durumda erkeklik hormonu olan testesteron seviyesi azalmasına neden olan durumlar ile testis tümörleri, böbrek üstü bezlerinde oluşan tümörler gibi kadınlık hormonunun artmasına neden olan olaylar da meme dokusunun büyümesine neden olabilir. Tüm bunlara ek olarak obezite, tiroid hormonu dengesizliği, böbrek yetmezliği, hemodiyaliz, aşırı alkol tüketimi, amfetamin, marihuana, simetidin, trisiklik antidepresanlar ve vücut geliştirmede kullanılan anabolik steroid türü ilaç ve maddeler de yine erkeklerde meme büyümesine yani jinekomastiye sebep olabilmektedir. 10 ile 16 yaş arasındaki erkeklerde jinekomasti görülme oranı yüzde 40'lar seviyesindedir. En yüksek görülme oranı ise yüzde 65 ile erkeklerin en hız boy attıkları dönemdedir. Tabii bu dönemdeki jinekomasti geçicidir. Bu durum yetişkinlik çağında daha önce jinekomasti görülen gençlerin ancak yüzde 4'ünde devam etmektedir. Erkeklerde ergenlik döneminde yüzde 50-60 oranlarında görülür ve bu durum 1-2 yıl kadar devam edip yüzde 75'i ilk iki yıl içinde, yüzde 90'ı ise üç yılda tamamen yok olur. Ayrıca yaş ilerlemesine bağlı olarak yaşlılık dönemindeki hormon dengesinin değişimine paralel olarak vücuttaki yağ oranı artarak memenin büyümesine neden olabilir. Burada meme dokusu değil üzerindeki yağ dokusu arttığı için meme kütlesi büyümektedir" diye konuştu.

ERKEKLERDE MEME BÜYÜMESİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Jinekomasti tedavisinde uygulanan yöntemler konusunda da bilgi aktaran Nazmi Bayçın, "Jinekomasti tedavisi için kullanılacak yöntem hastanın yaşı ile doğrudan alakalıdır. Jinekomastinin ergenlik döneminde kendi kendine ortadan kalkabileceğini unutmamak gerekir. Aynı dönemde çok ileri seviyede bir meme büyümesi meydana gelmiş ise bir endokrinoloji uzmanının kontrolünde bir tedavi uygulanmalıdır. Buna neden olan böbrek, tiroid veya karaciğer yetmezliği durumu ya da ilaç ve madde kullanımı gibi nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik bir tedavi tercih edilmelidir. Ancak hasta ergenlik dönemini bitireli belirli bir zaman geçmiş ve jinekomastisi ortadan kaybolmamışsa bu durumdan ancak ameliyat ile kurtulabilir. Spor veya diyet ile kurtulmak mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

JİNEKOMASTİ AMELİYATI

Op. Dr. Nazmi Bayçın gerçekleştirilen ameliyatlar ile ilgili, "Yapılacak olan operasyon uygun donanıma sahip bir hastanede gerçekleştirilmelidir. Uygulanacak olan anestezi türü de meme kütlesinin büyüklüğü ile belirlenir. Ameliyat küçük bir bölgede gerçekleştirilecekse lokal anestezi altında yapılabilir. Daha geniş bir bölgeyi kapsıyorsa genel anestezi uygulanmalıdır. Ameliyat süresi ise mevcut duruma paralel seçilecek tekniğe göre 45 dakika ile 1,5 saat arasında değişmektedir. Eğer meme dokusu büyümesi varsa bu doku genelde tek parça olarak kesilip çıkarılır. Ya da memede yağ dokusu birikimi mevcutsa bu durumda da liposuction yöntemi ile bu yağları almak mümkündür. Liposuction ise vücudun belirli bölgelerinde biriken yağların bir kanül yardımı ile dışarı çekilmesi işlemidir. Memede hem meme dokusu büyümesi hem de yağlanma olduğu durumlarda hem meme bezlrinin eksilip alınma işlemi hem de liposuction aynı ameliyat esnasında uygulanmalıdır. Lazer liposuction yöntemi ise jinekomasti alanında uygulanmakta olan en yeni teknolojidir. Lazer ışınlarının memedeki yağ dokusu ile birlikte meme bezlerini de yakabilen etkisi vardır. Böylece meme bezlerinin de çıkarılması gerektiği durumlarda deriyi hiç kesmeden ve üzerinde ameliyat izi oluşturmadan hem yağ dokusu, hem meme bezleri eritilip çıkarılabilir. Lazer liposuction ile jinekomasti tedavisi uygullamasında lazer ışınlarının sıcaklığı ile deri de ısınır. Deri ısındıkça büzüşür ve çok daha sıkı bir hal alır. Bu avantaja dayalı olarak özellikle deri fazlalığı olan kişiler için lazer liposuction uygulaması tercih edildiğinde deriyi keserek çıkarma gereği duyulmaz. Böylece kişi de ameliyat izlerinden de kurtulmuş olur" açıklamasında bulundu.

AMELİYAT SONRASI İYİLEŞME DÖNEMİ

Dr. Nazmi Bayçın ameliyat sonrasındaki iyileşme dönemi hakkında ise, "Jinekomasti ameliyatı ağrılı bir ameliyat sınıfında değildir. Oluşabilecek ağrılar normal ağrı kesici ilaçlar ile kontrol altında tutulabilir. Ameliyat sonrasında aynı gün ya da 1 gün sonra hastaneden çıkabilirsiniz. Ameliyattan 2 gün sonra ise banyo yapabilirsiniz. Eğer ameliyat sırasında meme bezleri kesilerek çıkarılmışsa göğüs bölgesine 1 hafta boyunca baskılı bandaj uygulanmalıdır. Eğer liposuction uygulaması yapılmışsa da 4 hafta göğüs bölgesini saran bir korsa kullanılmalıdır. Operasyondan 2 gün sonra uçak yolculuğu yapabilirsiniz. Ameliyattan 3-4 gün sonra normal hayatınızı idame ettirip işinize dönebilecek düzeyde iyileşirsiniz. Liposuction uygulanan operasyonlarda göğüs bölgenize morarma ve ödeme bağlı olarak şişlikler meydana gelebilir. Bu morluk ve şişlikler birkaç hafta içinde kendi kendine kaybolur. 2 aylık bir dönem sonunda ise göğsünüzün yeni şekli ortaya çıkmış olur" diye konuştu.

Kaynak: İHA