Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 77. yılı

Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 77. yılı

Cumhurbaşkanı Gül:-"Mehmet Akif Ersoy, Türk milletinin duygularını, milli ve manevi değerlerini, acılarını, kederlerini, sorunlarını yüreğinde hissetmiş ve bunları şiirlerinde en güzel şekilde ifade etmiştir. Onun eserleri milletimizi ve değerlerimizi öyl

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mehmet Akif Ersoy'un, Türk milletinin duygularını, milli ve manevi değerlerini, acılarını, kederlerini, sorunlarını yüreğinde hissettiğini ve bunları şiirlerinde en güzel şekilde ifade ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Gül, Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 77'nci yılı dolayısıyla mesaj yayımladı.

İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'un sadece edebi yönü ve ölümsüz eserleriyle değil, mücadeleci kişiliği, mütefekkir ve bilim adamı kimliğiyle ülkeye önemli hizmetlerde bulunduğunu hatırlatan Gül, inancı, fikirleri ve düşüncelerine paralel hayatıyla teşkil eden Akif'in, milletin düşüncelerine tercüman olduğu edebi şaheserleriyle herkesin sevgisini ve saygısını kazanan eşsiz bir mütefekkir olduğunun altını çizdi.

Gül, Mehmet Akif'in en önemli kültür sembollerinden biri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Milletimizin manevi zenginliğini, birlik ve beraberliğini, hürriyet sevgisini en veciz biçimde ifade eden Akif, Kurtuluş Savaşı'nın en zor dönemlerinde Anadoluyu adım adım dolaşarak halka milli mücadele ruhunu aşılamıştır.

Mehmet Akif Ersoy, Türk milletinin duygularını, milli ve manevi değerlerini, acılarını, kederlerini, sorunlarını yüreğinde hissetmiş ve bunları şiirlerinde en güzel şekilde ifade etmiştir. Onun eserleri milletimizi ve değerlerimizi öylesine güzel tasvir etmiştir ki, sadece düne, bugüne değil, yarınlara da ışık tutmaktadır."

Mehmet Akif'in kaleme aldığı İstiklal Marşı'nın bunun en mükemmel örneklerinden birini oluşturduğuna işaret eden Gül, "Akif, İstiklal Marşı'nda milletimizin sadece hürriyet mücadelesini değil ezelden ebede yürüyüşünü, manevi dünyasını, hayata bakışını, vatan ve bayrak sevgisini de en veciz şekilde dile getirmiştir. 'Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın' derken de çekilen zorlukları, yaşanan acıları ve ödenen bedelleri en çarpıcı biçimde dile getirmiştir. Akif İstiklal Marşı'nı milletine malederek tüm eserlerini topladığı Safahat'a almamış, gönül ve ruh yüceliğini, mütevazı kişiliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Gül, Ersoy'un değerlerinden uzaklaşmayan, halkının isteklerini inançlarını, duygularını ve özlemlerini içinde yaşayan ve onlara tercüman olan gerçek bir münevver olduğuna dikkati çekerek, "Milletimiz Mehmet Akif'in hatırasını her zaman saygıyla yadetmekte, onun eserlerini ilgiyle okumakta, yeni kuşaklara da onu en iyi şekilde tanıtmaktadır. Bugün Safahat'ın en çok okunan kitaplar arasında olması ayrıca sevindiricidir. Akif'in hayat hikayesinden, kişiliğinden, fikirlerinden ve ölümsüz eseri Safahat'tan herkesin çıkaracağı önemli dersler olduğuna inanıyorum" ifadesini kullandı.

Türk edebiyat ve düşünce tarihinin en önemli şahsiyetlerinden olan Mehmet Akif Ersoy'un, her zaman gönüllerde yaşamaya devam edeceğini belirten Gül, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'u ebediyete intikalinin 77'nci yılında saygı ve rahmetle andı.

Muhabir: Yusuf Çelebi
Yayınlayan: Eda Ay