Mersin Amatem Bu Yıl Açılıyor

Mersin Amatem Bu Yıl Açılıyor

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, bu yıl içinde Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi’nin (AMATEM) Mersin’de hizmete geçeceğini söyledi.

- Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, bu yıl içinde Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi’nin (AMATEM) Mersin’de hizmete geçeceğini söyledi.

Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, ‘Yeşilay Haftası’ kapsamında, Valilik koordinasyonunda bir etkinlik düzenledi. İl Özel İdaresi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Vali Hasan Basri Güzeloğlu da katıldı. Vali Güzeloğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, alkol ve madde bağımlılığı konusunda toplumda genel bir ilgisizlik olduğunu belirterek, “Aileden başlayarak toplumun geneline kadar uzanan bir süreçte maalesef genel anlamda bir kayıtsızlık, umursamazlık ve duyarsızlık var. Bilgiyi olumlu yönde geliştirmek ve doğru bilgiyi elde etmek noktasında çok büyük eksikliklerimiz var” dedi.

Sigaradan başlayarak alkole ve madde bağımlılığına kadar giderek artan oranda bir çocuk neslinin geldiğine dikkat çeken Güzeloğlu, ülkenin en büyük zenginliğinin gençler olduğunu kaydetti. Türkiye’nin, geleceğini bu gençlerle planlayıp kurguladığına işaret eden Güzeloğlu, “Karşımızdaki tablo ne yazık ki, bu gençlerin bağımlılıkla tanışmasının da giderek artan bir oranda çoğaldığını gösteriyor. Buna ‘dur, artık yeter’ demek zamanıdır. Bunun için devletten sivil topluma, bireyden kurumlara kadar herkesin inisiyatif alma zamanıdır. Buna sempatik ve önemsiz, basit bir işlev gibi ilgisiz kalmamak durumundayız. Toplumun hayatını ve geleceğini kemiren bu olgu, bireyi tüketen bir olgudur. Toplumun yaşadığı ne kadar felaket ve sorun varsa temelinde bunlar vardır. Cinayetlerin yüzde 85’i, tecavüzlerin en az yüzde 50’si, şiddetin en az yüzde 70’i, trafik kazalarının en az yüzde 65’i ve aile içi şiddet olaylarının en az yüzde 75’i madde bağımlılığı ve kullanımından doğuyor” diye konuştu.

Mersin Barosu’nun kadına yönelik şiddetin önlenmesine dönük bir başvuru merkezi açAcağını dile getiren Güzeloğlu, “Bu merkezlerin sayısını ne kadar çoğaltırsanız çoğaltın, temeline girmedikçe, nedenine yönelmedikçe, sorununu gidermedikçe siz sonucu yönetmeye çalışırsınız, nedenini gözden kaçırırsınız” ifadesini kullandı.

Türk ailesinin boşanma oranlarının çok ciddi bir sorun oluşturduğuna da değinen Güzeloğlu, ilk 5 yılda her 10 evliliğin yüzde 30’unun boşanmayla sonuçlandığının altını çizdi. Aile içinde şiddet ve boşanmanın yüzde 70’inin madde bağımlılığıyla ilişkili olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Çünkü bir insan bunlarla buluştuğu zaman; insan olma gereğinin, erdeminin ve sorumluluğunun ötesine çıkıyor. Sonra kendine geldiğinde ‘ben ne yaptım’ diye ah vah etmeye başlıyor. Unutmayın ki, her şey ilk adımla başlıyor, ilk kullanımla başlıyor. Bir dozla bağımlı olunuyor. Konu ne olursa olsun buna ilk adımı atan ister sokaktaki insan, ister sağlık görevlisi olsun bir tadımlık veya bir kullanımlıkla başladığı yolculukta, bir müddet sonra karşınıza bağımlı olarak çıkıyor.”

“TOPLUMSAL SEFERBERLİK BAŞLATILMALI”

Yasak ve topluma açık yerlerde sigara kullanılmasının engellenmesine dönük yasal mücadele sonrasında sigara tüketiminin yüzde 31’den yüzde 27’ye düştüğü bilgisini veren Güzeloğlu, “Ama şimdi şu soruyu sormanın zamanı. Bu sadece yasağa bağlı bir iniş mi olmalıydı? Bu kadar açık bedeller ödenirken toplum niye bu mücadelede beklediğimiz oranda inisiyatif alamadı veya halen almıyor. Neden sineye çekiliyor, neden bile bile bu makus sona doğru toplum iteleniyor?” şeklinde konuştu.

Bu konudaki gelişmelerin olumsuz yönde ilerlediğini kaydederek, bir seferberliğin ve bir sorumluluk hareketinin başlaması gerektiğini söyleyen Güzeloğlu, şimdi söz zamanı değil, eylem ve mücadele zamanı olduğunu belirtti. Mersin’de bugün itibariyle hastanelerde 5 tane sigara tedavi merkezi bulunduğu bilgisini veren Güzeloğlu, şunları söyledi: “Biz bırakmak ve kurtulmak, bu illeti terk etmek isteyen herkese kapımızı açıp her an bekliyoruz. Sonuna kadar yardımcı olmaya hazırız. Ayrıca Mersin’de çok büyük eksikliğini hissettiğimiz ve hem alkol hem de madde bağımlılığı ile mücadele merkezi olarak tanımladığımız AMATEM’in eksikliğini de inşallah 2013 yılı içerisinde gideriyoruz. Şu an hazırlıklarımız son aşamada. Teknik çalışmaları tamamlamak üzereyiz. Çok yakın zamanda paylaşacağız.”

İl Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik ile Yeşilay Derneği İl Temsilcisi Ahmet Nas’ın da birer konuşma yaptığı etkinlikte, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Tufan Nayir ile Mersin Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şenel Acar birer sunum yaptı. Daha sonra ortaokullar arası resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini veren Vali Güzeloğlu, resim sergisini de gezdi.