Milyonlarca memura fazla vergi iadesi yapılacak mı ?

Milyonlarca memura fazla vergi iadesi yapılacak mı ?

Memur-Sen Fazla vergi ödeyen memura iade yolunun açılmasını istiyor...

Çalışanların üst gelir grubuna sokularak yüzde 15 yerine yüzde 20’lik dilimden Gelir Vergisi ödemesine neden olan uygulamayı, memurlar toplu sözleşme masasına taşıyacak. Memur-Sen, bu nedenle fazla vergi ödeyen memur için iade isteyecek.

Me­mur­la­rın top­lu söz­leş­me ha­zır­lık­la­rı de­vam edi­yor. Hem eko­no­mik hem sos­yal ta­lep­le­ri­ni lis­te­le­me­ye baş­la­yan me­mur­lar, gün­cel so­run­la­rı­na da ça­re araya­cak.

Bugün gazetesinden Yelda Ataç'ın haberine göre ça­lış­ma­la­rıy­la il­gi­li açık­la­ma ya­pan Me­mur-Sen Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ha­cı Bay­ram Ton­bul, me­mur­la­rın, ver­gi di­lim­le­ri­ni de­ğiş­ti­ren son ver­gi dü­zen­le­me­si ne­de­niy­le za­ra­ra uğ­ra­dı­ğı­nı ha­tır­lat­tı. Ton­bul, “Ver­gi­den do­ğan fii­li kay­bın te­la­fi­si­ni is­ti­yo­ruz. Bu­nu da ver­gi mat­ra­hı­na dö­nük ta­lep­te bu­lu­na­rak de­ğil, top­lu söz­leş­me­de ia­de is­te­ye­rek 2 yıl için ka­lı­cı ha­le ge­tir­mek is­ti­yo­ru­z” de­di.Mat­rah ver­gi mev­zu­atı­na iliş­kin ol­du­ğu için söz­leş­me dı­şın­da de­ğer­len­di­ril­di­ği­ni ifa­de eden Ton­bul, so­ru­nun çö­zü­mü için ko­nu­yu ma­li hak ola­rak top­lu söz­leş­me­ye ta­şı­ya­cak­la­rı­nı bil­dir­di.  

Ton­bul, şöy­le de­vam et­ti: "Ver­gi­de ye­ni dü­zen­le­me ya­pıl­sın, de­mi­yo­ruz. Ver­gi­den do­ğan bir fii­li ka­yıp var, o fii­li kay­bın te­la­fi­si­ni is­ti­yo­ruz. Biz mat­ra­hın dü­şük­lü­ğü­ne gir­mi­yo­ruz. Bi­zim bu­ra­da bir kay­bı­mız var, bu kay­bın te­la­fi­si­ni is­ti­yo­ruz.”

Me­mur ve söz­leş­me­li me­mur ara­sın­da ay­nı maa­şı al­sa­lar da­hi ver­gi­ye esas mat­rah­la­rı fark­lı ol­du­ğu için, ver­gi di­li­mi ay­rış­ma­sı ile bir ta­raf­tan da­ha faz­la ver­gi alın­dı­ğı­nı an­la­tan Ton­bul, “Bu ge­ri ve­ril­me­li. Ver­gi ia­de­si gi­bi ve­ya taz­mi­nat gi­bi; na­sıl ve­ri­lir­se ve­ril­sin, adı­nı ne ko­yar­san koy­sun­la­r” yoru­mu­nu yap­tı.

‘Zengin vergisi'ne girdiler

Ma­li­ye, 2015’te yüz­de 15 Ge­lir Ver­gi­si ke­si­len brüt ka­zanç di­li­mi üst sı­nı­rı­nı 12 bin li­ra­ya çı­kar­dı. Bu ne­den­le bü­tün üc­ret­li­le­rin 2015 yı­lı için­de bir üst ver­gi di­li­mi­ne geç­me­si ve 5 pu­an da­ha faz­la ver­gi öde­me­si gün­de­me gel­miş­ti. 2015 için yüz­de 3+3 ve enf­las­yon far­kı dü­ze­yin­de zam ya­pı­lan me­mur­lar da bu kap­sa­ma gir­miş­ti.

Brüt ma­aş yıl için­de kü­mü­la­tif ola­rak top­la­nıp 12 bin sı­nı­rı­nı geç­tik­çe üst ver­gi di­li­mi­ne gi­ren me­mur­la­rın, dü­şük ma­aş­lı­lar da da­hil ol­mak üze­re ta­ma­mı, ey­lül ayı iti­ba­riy­le yüz­de 20 Ge­lir Ver­gi­si öder du­ru­ma ge­le­cek. Ba­zı me­mur grup­la­rın­da ver­gi ar­tı­şı, bu yıl ve­ri­len zam­mın üze­ri­ne çı­ka­ca­ğı için ma­aş­lar­da azal­ma da ola­cak.