NATO’dan Kurtlar Vadisi yorumu!

NATO’dan Kurtlar Vadisi yorumu!

Kurtlar Vadisi Irak filminin tartışması NATO’ya kadar uzandı!

ABD Ordusu’nun, Kurtlar Vadisi Irak filminden uzak durmaları için Amerikan askerlerini uyarmasının ardından, NATO Komutanı General James Jones da filmle ilgili yorumda bulundu: "Kamuoyunun ilgisini çeken filmler tabii ki genelde düşünceleri şekillendirir. Önemli olan gerçek ile kurguyu ayırt etmektir."

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı General James Jones, "Kurtlar Vadisi Irak" adlı film için, "Tabii ki, filmler düşünceleri şekillendirir" dedi. Amerikalı yetkililer, 24 ve West Wing gibi TV dizilerinde Türklerin terörist olarak gösterilmesiyle ilgili şikayetlere "Bunlar sadece film" diye yanıt veriyordu. General James Jones ise farklı bir söyleme başvurdu.

General Jones, "Kamuoyunun ilgisini çeken filmler ve benzer şeyler, tabii ki genelde düşünceleri şekillendirir" dedi. Gerçeklerin kurgudan ayrılması gereğine dikkat çeken Jones, "Önemli olan, kamuoyunun düşüncelerinin gerçek ve doğru olanlara göre oluşmasıdır" diye konuştu.

Yabancı basın mensuplarını bilgilendiren Jones, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olduğunu ve her yıl ve her gün daha da iyiye gittiğini kaydetti. Türk Genelkurmay Başkanı Orgenaral Himli Özkök ile üç yıldır birlikte çalıştığını ifade eden General Jones, "Özkök’ün dostluğuna, fikirleri ve akıllı düşüncelerine değer veriyorum. İlişkilerimizin bugünkü durumu da beni mutlu ediyor" dedi.

Karar Komutanların
ABD’nin Avrupa Bölgesi Komutanı da (EUCOM) olan General James Jones, Türkiye’de gişe rekoru kıran "Kurtlar Vadisi Irak"ın Amerikan askerlerince izlenmemesi konusunda bir politikaları olmadığını belirtti ve bu yönde bir kararın tamamen birim komutanlarına ait olduğunu söyledi.

ABD’nin Avrupa’daki Kara ve Hava kuvvet birliklerinde görev yapan askeri personele, filmin gösterildiği sinemalardan uzak durulması ve herhangi bir tartışmaya girilmemesi tavsiye edilmişti.

Rambo değilim Türklerin Polatı’yım
Kurtlar Vadisi Irak filminin Köln’de yapılan Avrupa galasında adeta kahraman gibi karşılanan başrol oyuncusu Necati Şaşmaz, Türkiye’nin kahramanlara ihtiyacı olduğunu ve o kahramanı da bulma yolunda olduğunu söyledi. Kendisinin "Türklerin Rambosu" olarak nitelendirilmesini de kabul etmediğini belirten Necati Şaşmaz, şöyle konuştu: "Rambo Amerikalıların kahramanı. Ben Türklerin Polatı’yım. Filme gösterilen ilgi beklediğimin üzerinde. Almanya’da bizi candan, içten, duygularını dışa vuran bir kitle karşıladı. Genel hava muhteşem" dedi. Köln’ün en büyük sineması olan Cinedom’da 10 salonda birden gösterilen filmi 3 bine yakın sinemasever izledi. Filmin sonunda oyuncular dakikalarca alkışlandılar. Bir grup Kurtlar Vadisi hayranı çıkışta oyuncuları görebilmek için saatlerce sinemanın dışında beklediler. Almanya’nın ardından Hollanda, Avusturya, Belçika, İsviçre, İngiltere ve Danimarka’da gösterime girecek olan film 120 şehirde oynatılacak.

Polat’ın tuğralı ceketi
Necati Şaşmaz Köln’deki galaya simli tuğra işlemeli bir ceketle geldi. Geçen ocak ayında ölen hattat Ali Alparslan’ın son eseri olan tuğrada "Abdülkadiroğlu Necati" yazıyor.

Hürriyet
Kasım CİNDEMİR
Hakan AYTAŞ
Mesut ZEYREK