Samsun Medikal Sektörü Medica Fuarı’nda

Samsun Medikal Sektörü Medica Fuarı’nda

Dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan Almanya’nın Duesseldorf kentindeki ‘Medica 2012 Medikal Ürünler Fuarı’nda Samsun medikal üreticilerinin ürünlerinin yer aldığı stant büyük ilgi gördü.

- Dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan Almanya’nın Duesseldorf kentindeki ‘Medica 2012 Medikal Ürünler Fuarı’nda Samsun medikal üreticilerinin ürünlerinin yer aldığı stant büyük ilgi gördü.

Samsunlu medikal üreticileri, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) ile Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği’nin (MEDİKÜM) organizasyonu ile 14-17 Kasım tarihleri arasında Almanya’nın Duessseldorf kentinde gerçekleştirilen Medica 2012 Medikal Ürünler Fuarı’na ilk defa stant bazında katılım sağlandı. Samsun TSO Meclis Başkanı Sedat Demirci’nin başkanlığını yaptığı heyette Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Zekeriya Bektaş, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Sayman Üyesi Yiğit Tören, Yönetim Kurulu üyeleri Kadir Beytekin ve Orhan Bülbüloğlu, bazı meclis üyeleri, Samsun Makine Mühendisleri Odası Başkanı Kadir Gürkan, MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, Samsun TSO Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş ve medikal alanında faaliyet gösteren firmaların temsilcileri ile birlikte 42 kişi yer aldı.

Fuara 62 ülkeden 112’si Türk olmak üzere 4 bin 571 katılımcının yer aldığı fuar 150 bine yakın yerli ve yabancı profesyonel tarafından ziyaret edildi. Medikal teknoloji, hastane ekipmanları, laboratuvar teknolojisi, ameliyat araç ve gereçleri, ilaç ve sağlıkla ilgili A’dan Z’ye tüm her şeyin yer aldığı dünyanın en büyük fuarındaki Samsun standı katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Samsun’da üretilen medikal ürünlerin yer aldığı standı ziyaret edenlere, ürünler hakkında bilgi verildi. Ziyaretçilere ayrıca, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan Samsun’un ekonomi ve yatırım imkanlarını tanıtan yayınlar ve CD’ler hediye edildi. Bu arada Heyet Başkanı Sedat Demirci ve diğer üyeler aynı fuarda stant açan Aysam Tıbbi Aletler ve Samsun Cerrahi Aletler firmalarının standını da ziyaret etti.

TC DUESSELDORF TİCARET ATAŞELİĞİ ZİYARET EDİLDİ

Program kapsamında Samsun Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Samsun TSO Meclis Başkanı Sedat Demirci, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Zekeriya Bektaş, Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği Başkanı Ahmet Aydemir ve Samsun TSO Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş’ün yer aldığı heyet, TC Duesseldorf Ticaret Ataşeliği’ne resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bölgeler arası yatırım ve işbirliği imkânlarının ele alındığı toplantıda Samsun medikal sektörünün durumu ve potansiyeli ile bilgiler paylaşıldı.

İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında projenin Almanya kanadı olan NRV Europa Zenit Gmbh tarafından fuar alanında ikili iş görüşmeleri organizasyonu yapıldı. Samsun heyetinde yer alan 15’e yakın firma temsilcisi daha önceden planlanan görüşme takvimi çerçevesinde 50’ye yakın iş görüşmesi gerçekleştirdi. Samsunlu firma yetkilileri, ikili iş görüşmelerinin çok olumlu geçtiğini ifade ederek, bu tür etkinliklerin devamını dilediler. Ayrıca, Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda Samsun TSO tarafından yürütülen KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi tarafından organize edilen toplantı ve görüşmelerde firmalara ürettikleri ürünleri satabilmek için doğru distribütörleri bulma, satın alma ve birleşme süreçleri, klinik analiz süreçleri, Avrupa’daki yasal düzenlemeler ve Duesseldorf Medikal Mükemmeliyet Kümesi ile ilgili bilgilendirmede bulunuldu.

Ekonomi Bakanlığı tarafından yüzde 75 destek ile finanse edilen ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen “Samsun Sağlık Ekipmanları Sektörünün İhracat Kapasitesinin Artırılması Projesi” kapsamında gerçekleştirilen MEDICA2012’nin amacı Samsunlu üreticilerin teknolojik gelişmeleri yakından görerek kendilerini geliştirmelerine ve yeni işbirlikleri kurmalarına katkıda bulunmak. Sektörün dünya çapında en büyük fuarı olan MEDICA’ya katılım 2 yıl sürecek olan projenin en önemli ilk yurtdışı pazarlama faaliyeti. 05 Kasım 2012’de gerçekleştirilen dış ticaret eğitiminin ardından gerçekleştirilen fuarın ardından stratejik yönetim eğitim, maliyet hesabı, proje hazırlama, ortak marka veya garanti markası için analiz çalışmaları gibi eğitim ve danışmanlık faaliyetleri gerçekleştirilecek. 14-17 Kasım 2012 tarihinde stant bazından katılım sağlanan MEDICA2012’den kazanılan tecrübelerle Dubai’de gerçekleştirilecek olan Arab Health gibi fuarlara katılım sağlanacak ve Azerbaycan, Kazakistan, Malezya, Endonezya, Cezayir, Mısır, İran ve Irak gibi bölgelerden de Samsun’a ticari alım heyetleri davet edilecek. Böylece Samsun’da medikal sektöründe üretim yapan firmaların yeni ve yenilikçi ürünler üreterek ihracat kapasitelerinin artırılmasına katkıda bulunmak hedeflenmekte.

Kaynak: DHA