Seçim kampanyası eşit şartlarda yapılmıyor

Seçim kampanyası eşit şartlarda yapılmıyor

AGİT tarafından yayınlanan cumhurbaşkanlığı seçimi araştırmasına göre seçim kampanyalarında eşitsizlik var.

Türkiye’nin de üye olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), cumhurbaşkanı seçimi öncesinde yayınladığı raporda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın devlet imkânlarını kullandığı ve partisinin seçmene hediyeler dağıttığı tespitini yaptı.

Rapordaki dikkat çekici ifadeler şöyle: “Başbakan’ın propaganda faaliyetleri, çoğunlukla resmî devlet organizasyonları ile birleştirilmiş büyük çaplı organizasyonlardır. AKP’li bir temsilci, partinin kapı kapı dolaşarak, içinde çeşitli gıda maddeleri bulunan büyük paketler dağıttığını tarafımıza bildirmiştir.” Raporda, siyasetin doğrudan müdahalesi yüzünden medyadaki ifade özgürlüğünün sınırlandığı da kaydedildi.

AGİT RAPORUNU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

AGİT (ya da yaygın olarak İngilizce isminin kısaltılmışı ile bilindiği şekliyle OSCE), uluslararası bir heyetin Türkiye’de yaptığı gözlem ve görüşmelere dayandırılan ara raporunu resmi internet sayfasında İngilizce ve Türkçe olarak dün yayınlamaya başladı. www.osce.org/odihr/elections/turkey/122141 adresinden ulaşılabilen 11 sayfalık raporda Erdoğan ve hükümetin yanı sıra Yüksek Seçim Kurulu’na da (YSK) eleştiriler getirildi. YSK’nın resmi kampanya başlangıç tarihini 11 Temmuz’dan 31 Temmuz’a çekmesinin “eşit bir rekabet zemini tesis etmeyi hedefleyen” yasak ve güvencelerin uygulanma süresini kısalttığı belirtildi. Ayrıca Kurul’un toplantı ve kararlarının şeffaflığı sorgulandı: “Önceki AGİT/ODIHR tavsiyelerine rağmen, seçim kurullarının toplantıları kamuoyuna kapalıdır ve düzenlemelerin ve kararların hepsi YSK internet sitesinde yayınlanmamıştır veya diğer türlü yollarla kamuoyuna açık değildir.” AGİT heyeti ile görüşen ilgililerin de, “medya sahiplerinin ve siyasi aktörlerin yayıncılık özgürlüğüne doğrudan müdahale etmesinin bağımsızlıktan ve araştırmacılıktan uzak bir gazetecilik ile sonuçlanacağına ve iktidar partisi ve Başbakan’a karşı eleştiriler getirilmesini sınırlayacağına” dair kaygılarını dile getirdiği kaydedildi. Viyana merkezli kuruluş bünyesinde çalışan heyet seçim günü de gözlem ve denetlemelerde bulunacak, oylama ve oy sayım işlemlerine dair tespitlerini de aynı şekilde kamuoyu ile paylaşacak.