SGK’da büyük vurgun iddiası

SGK’da büyük vurgun iddiası

SGK'nın ana bilgisayarlarının "gereksiz yere" 32.9 milyon TL'ye yenilendiği iddia edildi.

İhtiyaç olmadığı halde prim yapılandırması bahane edilerek Sosyal Güvenlik Kurumu ana bilgisayarlarının hükümete yakın, AKP milletvekili adayının sahip olduğu Bilgikent Bilişim Teknolojileri firmasına 32.950.000 TL’ye yeniletildiği iddia edildi.

Torba yasa ile diğer kamu borçları gibi SGK sigorta prim borçları da 1 ekim 2014’te yapılandırmaya girdi. Ancak yapılandırma sırasında, daha önce sıkıntı yaşanmayan bilgisayar sistemlerinin birden yavaşladığı iddia edildi. Sistemlerdeki yavaşlamanın altından ise 33 milyon TL’lik vurgun çıktı. Taraf’ın edindiği bilgilere göre, alımın bahanesi olarak bilgisayar sistemleri bilerek yavaşlatılıp yeni bir sisteme ihtiyaç varmış gibi gösterildi.

DOĞAL AFET MADDESİNE GÖRE İHALE

33 milyonluk bilgisayar ihalesi ilansız ve pazarlık usulüyle AKP’ye yakın Bilgikent Bilişim Teknolojileri firmasına verildi. Ancak ihalenin bu şekilde yapılması kanunlara aykırıydı. Çünkü 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 21. Maddesi’ne göre ancak “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olaylar üzerine” ihale bu şekilde gerçekleştirilebilirdi.

BAKANLAR KURULU ALIMDAN SONRA SÜRE UZATTI

Konuyla ilgili Taraf’ın bilgisine başvurduğu bilişim uzmanları ise mevcut sistemin yapılandırmayı kaldıracak kapasitede olduğunu, ancak kapasite yetmese bile 3-4 milyon TL’lik ek kapasite alımının yeterli olacağını belirtti. Diğer taraftan Bakanlar Kurulunun yapılandırmayı uzatma yetkisinin de olduğu, yığılmaları önlemek için sürenin de uzatılabileceği ileri sürüldü. Ancak Bakanlar Kurulunca süre uzatımının da bilgisayar alımından sonra yapıldığı görüldü.

YANDAŞ FİRMADAN YÜKSEK BEDELLE ALIM

Bilgisayar alımındaki usulsüzlükler bununla da bitmedi. SGK’nın Avrupa’nın en büyük kamu veri merkezi olarak reklamını yaptığı Batıkent Veri Merkezi’ne önümüzdeki yıl geçileceği ve bu merkeze geçerken zaten tüm altyapının ve ana makinelerin yenileneceği öğrenildi. Bir yıldan az bir süre için ana bilgisayarların yenilenmesi dikkatleri çekti. Diğer taraftan ana bilgisayarların çok daha düşük bedelle, üretici firma olan IBM’den doğrudan alınabilecekken önceden belirlenen yandaş firmadan çok daha yüksek bedelle alındığı iddia edildi.

KALKINMA BAKANLIĞI ONAY VERMEDİ

Gariplikler bunlarla da sınırlı değil. SGK’nun Batıkent Veri Merkezi’nin de içinde bulunduğu 170 milyon TL’lik yatırım kararının daha önce Kalkınma Bakanlığı’na sunulduğu, ancak SGK’nın maliyet artışını izah edememesi üzerine Kalkınma Bakanlığından onay çıkmadığı öğrenildi. Bunun üzerine SGK’nın yapılandırmayı bahane ederek, bütçesi de özerk olduğu için rekabetsiz bir ortamda alıma çıktığı ifade edildi. Yine alınan sistemlerin Batıkent’e taşınmayacağı, 2015 yılında veri merkezi Batıkentte oluşturulurken gereken sistemin tekrar alınacağı öne sürüldü.

REFERANSI CUMHURBAŞKANLIĞI

33 milyonluk bilgisayar ihalesinin verildiği Bilgikent Bilişim Teknolojileri Ticaret Limited Şirketi’nin geçmişi ise bir hayli dikkat çekici. AKP döneminde kurulan firma genellikle kamu kurumlarından alınan ihalelerle faaliyet gösteriyor. Firmanın resmi web sitesinde yayımladığına göre referansları AKP, Cumhurbaşkanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi devlet kuruluşları. Şirketin ortağı ve genel müdürü Muhammet Tolga Erpolat’ın ise 2011 genel seçimlerinde AKP’den Antalya milletvekili adayı olduğu, ayrıca Enerji Bakanı Hilmi Güler’in basın müşavirliğini de yaptığı ve 2005 yılında Enerji Bakanlığı bürokratlarına yönelik soruştur-mada adının geçtiği öğrenildi.